Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας

...
Τα κεράσια είναι μικρά πυρηνόκαρπα που κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. 
Τα χρώματά τους μπορεί να ποικίλλουν από κίτρινο έως βαθύ μαύρο-κόκκινο.
Όλες οι ποικιλίες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και γεμάτες με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Εδώ εξετάζουμε 7 πολύτιμες ιδιότητές τους:

Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά
Ένα φλιτζάνι (154 γραμμάρια) γλυκά, ωμά κεράσια χωρίς κουκούτσι παρέχει:
  • Θερμίδες: 97
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 18% της Ημερήσιας αξίας (ΗΑ)
  • Κάλιο: 10% της ΗΑ
  • Χαλκός: 5% της ΗΑ
  • Μαγγάνιο: 5% της ΗΑ

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το κάλιο, ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματός σας, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διαδικασίες.

Τα κεράσια είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και προάγοντας την κανονικότητα του εντέρου.

Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες Β, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ.

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας© Παρέχεται από: Botrini.gr

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη αυτού του φρούτου στην υγεία. Αν και η ποσότητα και ο τύπος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία, όλα τα κεράσια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μιας κατάστασης που συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.

Τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της συνολικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της διανοητικής έκπτωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτά τα πυρηνόκαρπα περιέχουν επίσης καροτενοειδή χρωστικές ουσίες όπως βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C, τα οποία έχουν και αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες (6 Αξιόπιστη πηγή).

Μπορεί να ενισχύσει την αποκατάσταση της άσκησης

Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση.

Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως τα κεράσια είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προστατεύσετε την καρδιά σας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά από αυτή την άποψη, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών καλίου και πολυφαινόλης.

Μόλις 1 φλιτζάνι (154 γραμμάρια) γλυκά κεράσια χωρίς κουκούτσι παρέχει το 10% της ΗΑ για κάλιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας. Απαιτείται για τη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού παλμού και βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σώμα σας, ρυθμίζοντας την αρτηριακή σας πίεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υψηλότερες προσλήψεις καλίου έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας

Λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών τους επιδράσεων, τα κεράσια μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις σας.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια βοηθούν στην αναστολή του οξειδωτικού στρες και μειώνουν τη φλεγμονή καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα σας, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευεργετικά για όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Η κατανάλωση κεράσια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Αυτά τα οφέλη που προάγουν τον ύπνο μπορεί να αποδοθούν στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του φρούτου. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Τα κεράσια είναι ευέλικτα και απίστευτα νόστιμα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να εντάξετε τα κεράσια στη διατροφή σας:

Απολαύστε τα φρέσκα ως γλυκό σνακ.

Συνδυάστε αποξηραμένα κεράσια με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, καρύδα χωρίς ζάχαρη

Φτιάξτε μια κομπόστα από κεράσι

Κεράσια με γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης ή πουτίγκα chia.

Προσθέστε τα κεράσια χωρίς κουκούτσι σε φρουτοσαλάτα.

Ενσωματώστε αποξηραμένα κεράσια σε αρτοσκευάσματα για μια νότα φυσικής γλυκύτητας.

Προσθέστε λίγο χυμό κερασιού σε ανθρακούχο νερό και από πάνω ένα λεμόνι για ένα διασκεδαστικό mocktail.

Προσθέστε φρέσκα ή μαγειρεμένα κεράσια σε παγωτό, πίτες, crumbles και άλλα επιδόρπια.

Προσθέστε κατεψυγμένα ή φρέσκα κεράσια στο αγαπημένο σας smoothie.

Οι δυνατότητες χρήσης κερασιών στην κουζίνα σας είναι ατελείωτες, οπότε μην φοβάστε να πειραματιστείτε.

1 σχόλιο:

Baloo είπε...

Στην τσέπη μας να δείς τι προσφέρουν!!!!!