Κανένας σχεδιασμός όσο μελετημένος κι αν είναι, δεν θα έχει καμιά τύχη αν ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το βράδυ κινηθεί μεταξύ 16-17%. Και αν συμβεί αυτό, θα οφείλεται αποκλειστικά στον αρχηγό του. Για αυτό ένα φανατικός υποστηρικτής του στο twitter έγραψε το παρακάτω σχόλιο: «η ψήφος μου στις 9/6/ θα είναι αυστηρά προσωπική στον και για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα κότσια του».
Βέβαια, ο τελευταίος κάνει τους σχεδιασμούς του για κάθε ενδεχόμενο. Η αρχή ξεκίνησε -αν θυμάται ο αναγνώστης- με τη δημόσια αυτοκριτική του για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην υπόθεση Νοβάρτις. Άφησε ξεκρέμαστους τους στενούς συνεργάτες του που μεθόδευσαν τη σκευωρία, λες και ο ίδιος ήταν ένας παρατηρητής των γεγονότων. Την επομένη της αυτοκριτικής Τσίπρα, ο κ. Σταύρος Κοντονής είχε μιλήσει για ένα «παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης που είχε στηθεί μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου», φωτογραφίζοντας τον τότε πρωθυπουργό.
Εν πάση περιπτώσει αυτή η αυτοκριτική ήταν η προσπάθεια του Α. Τσίπρα να εξωραΐσει την εικόνα του, ώστε να αρχίσει να οικοδομεί σταδιακά ένα προφίλ απαλλαγμένο από τις εντάσεις του παρελθόντος. Ένα προφίλ ενός θεσμικού πολιτικού. Σε αυτό συνετέλεσε και η θέση του προέδρου της επιτροπής για τα δυτικά Βαλκάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια θέση που του προσδίδει ένα ευρωπαϊκό λούστρο.
Σε αυτή την πορεία εντάσσεται και η δημιουργία του ιδρύματος που φέρει το όνομά του το οποίο διοργανώνει «διάσκεψη για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη» με καλεσμένες προσωπικότητες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής. Θα είναι ένα γεγονός που θα φέρει την υπογραφή του Α. Τσίπρα και αν συνδυαστεί και με ένα… δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα καλύτερα.
Υπάρχει ενδεχόμενο να μπει μπροστά για το ενιαίο σχήμα της Κεντροαριστεράς μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου;
Θα το ήθελε πολύ -όπως και ο Γ. Παπανδρέου- αλλά δε ρυθμίζουν αυτοί τις εξελίξεις. Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εσωκομματικά πανίσχυροι και, αν πιστέψουμε τους δημοσκόπους, το βράδυ της Κυριακής αμφότεροι θα είναι ευχαριστημένοι.
Μπορεί ο Α. Τσίπρας να είναι νέος σε ηλικία, όμως ο Κασσελάκης είναι νεότερος και όσο τα χρόνια περνούν αυτό το χάντικαπ θα γίνεται πιο έντονο. Ενδεχομένως τη στρατηγική του ο Α. Τσίπρας για επιστροφή στην ενεργό δράση να τη χαράσσει με χρονικό ορίζοντα το 2027. Δεν έχει και άλλη επιλογή. Το ερώτημα είναι αν οι παράγοντες του παρασκηνίου θα παίξουν το δικό του το χαρτί στην εξεύρεση εναλλακτικής λύσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή κάποιο άλλο χαρτί λιγότερο καμένο. Γιατί δε θα πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε πως ο Α. Τσίπρας φέρνει αποκλειστικά αυτός το βάρος του 17,5% και είναι ένας πολλαπλά ηττημένος πολιτικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου