Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Bloomberg: Νομπελίστας οικονομολόγος: Προσέξτε, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι φούσκα

Μεγάλες εταιρείες και όχι μόνο μιλούν για τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και της επανάστασης που τη συνοδεύει.
Από τη μία οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν να την αγκαλιάσουν, να την εισάγουν στις εργασίες τους, να την εντάξουν στις λειτουργίες τους κι από την άλλη, υπάρχουν κει εκείνοι που βλέπουν το θέμα αλλιώς
Η αχαλίνωτη εμπιστοσύνη στην Τεχνητή Νοημοσύνη κινδυνεύει να επαναλάβει τα λάθη της φούσκας των κρυπτονομισμάτων που βιώσαμε μόλις πριν από δύο χρόνια, προειδοποίησε ο καθηγητής οικονομικών και νομπελίστας Πολ Ρόμερ...
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη για τη μελλοντική τροχιά της Τεχνητής Νοημοσύνης», δήλωσε ο Ρόμερ στο Bloomberg TV στο ασιατικό επενδυτικό συνέδριο της UBS στο Χονγκ Κονγκ. «Όταν οι άνθρωποι το προβάλλουν αυτό στο μέλλον, νομίζω ότι κινδυνεύουν να κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος».

Υπερφίαλος ενθουσιασμός

Το OpenAI προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη με το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT στα τέλη του 2022, το οποίο οδήγησε σε τεράστιες επενδύσεις στην υπολογιστική ισχύ και τις δυνατότητες cloud από τεχνολογικούς γίγαντες από τη Microsoft Corp. έως την Alibaba Group Holding.
Αυτό μετέτρεψε τη Nvidia Corp. σε εταιρεία ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς τα τσιπς της είναι πιο αποτελεσματικά στον χειρισμό της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, ο Ρόμερ προειδοποίησε ότι είναι επικίνδυνο να περιμένει κανείς ότι ο τρέχων ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.
«Έχουμε ωφεληθεί από την κλιμάκωση των υπολογιστών και την πρόσληψη πολλών δεδομένων», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Η κλιμάκωση της υπολογιστικής ικανότητας είναι αρκετά εύκολη. Είναι απλώς περισσότερες μηχανές, περισσότερα τσιπ. Αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι ότι δεν θα έχουμε αρκετά δεδομένα», προσέθεσε. 
Η βασική προειδοποιητική ιστορία στα μάτια του Ρόμερ είναι το παράδειγμα των αυτόνομων οχημάτων. Εταιρείες όπως η Tesla υπόσχονται αυτοκίνητα πλήρως αυτόνομης οδήγησης εδώ και χρόνια, αλλά τα συστήματα αυτοματοποίησής τους συνεχίζουν να μαστίζονται από ζητήματα αξιοπιστίας και ακραία σενάρια που εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.

Σε δύο χρόνια, οι άνθρωποι πιθανότατα θα κοιτάξουν πίσω στην παρούσα στιγμή και θα πουν ότι «ήταν πραγματικά μια φούσκα, υπερεκτιμήσαμε πού πήγαινε», κατέληξε ο Ρόμερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: