Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024 - Guardian: Στο στόχαστρο των ρωσικών fake news και η Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα «τσουνάμι» παραπληροφόρησης, με την Ελλάδα να είναι επίσης στο στόχαστρο
βρίσκονται οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές τις επόμενες ώρες και ημέρες και κυρίως κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από την Πέμπτη έως την Κυριακή σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Guardian, το πρωί της Τετάρτης κυκλοφόρησαν διάφορα fake news, τα οποία εντοπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραπληροφόρησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έναν κόμβο της ΕΕ που ελέγχουν τις ειδήσεις (fact checkers) και η Ελλάδα είναι στους πιθανούς στόχους των fake news.
Για την ακρίβεια, κυκλοφόρησαν ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα αποτελεί πυρηνικό στόχο για το Κρεμλίνο...
Επίσης, υπάρχουν ψευδείς ισχυρισμοί ότι η Ρωσία προετοιμάζει άμεση επίθεση στην ΕΕ, ισχυρισμοί ότι η Κίνα θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ αν τα κράτη μέλη επιτεθούν άμεσα στη Ρωσία.
Επιπλέον, στην Πορτογαλία κυκλοφορεί ένα ψεύτικο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει πυρηνικά όπλα που κινητοποιεί το Κρεμλίνο.
Τέλος, στην Ισπανία, κυκλοφορούν στο Χ ψευδείς ισχυρισμοί για αύξηση της ανεργίας των νέων, οι οποίοι καταρρίφθηκαν από την InfoVeritas, ένα από τα πολλά κέντρα ελέγχου των γεγονότων της ΕΕ που απασχολούνται αυτή την εβδομάδα.

Οι ελεγκτές γεγονότων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα EFE έχουν επίσης διαψεύσει ως εντελώς ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι ο επικεφαλής της λίστας του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Ντολόρς Μονσεράτ αποκάλεσε τους συνταξιούχους που κερδίζουν 18.000 ευρώ τον χρόνο «άπληστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: