Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Η «αρρωστημένη» προεκλογική περίοδος

Κάτι «στραβό» για να μη χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «αρρωστημένο» υποβόσκει στην πολιτική μας ζωή.
 
Ναι, είναι αναμενόμενο οι ευρωεκλογές, παρά την υποτιθέμενη αυτονομία και αυταξία τους, να αποτελούν θερμόμετρο επιρροής των κομμάτων στην κοινή γνώμη, και να συμβάλουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την απήχηση των κομμάτων.
Όμως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η ευρωπαϊκή διάσταση εξαφανίστηκε εξ ολοκλήρου, και ο εκλογικός αγώνας διεξάγεται με όρους εθνικών εκλογών. Τεκμήριον πολιτικής ανωριμότητας στην οποία πρωταγωνίστησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακολούθησε εξ ανάγκης το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η συμπεριφορά ήταν και το προεόρτιον μιας ήττας που ήδη υπέστησαν... Ο Στέφανος που γέμισε ελπίδες το τμήμα των εριστικών οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα κατατροπώσει τον Μητσοτάκη γιατί ξέρει καλύτερα αγγλικά, τώρα αγωνίζεται να πιάσει το 20%!
Με τον στόχο αυτό, επιδόθηκε σε έναν φρενήρη λαϊκισμό που ξεπέρασε αυτόν του Τσίπρα. Έναν λαϊκισμό που έχειν στοιχεία τραμπισμού - και ας μην το βλέπουν οι καλοπροαίρετοι που παρασύρονται από το ευειδές πρόσωπό του και τον απαλλάσσουν επειδή δεν τον παίρνουν σοβαρά.
Χθες μόλις, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, επειδή στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA, έθεσε σε ετοιμότητα 24 ωρών το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Κατάσταση ετοιμότητας ουσιαστικά για την περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας με αφορμή τη διεξαγωγή στη χώρα μας του Conference League.
Κάθε χώρα που φιλοξενεί διεθνές αθλητικό γεγονός κάνει το ίδιο μετά τις απειλές που εκτόξευσε το ISIS ότι θα χτυπήσει τα διεθνή αθλητικά γεγονότα (πολύ περισσότερο ανησυχεί βέβαια η Γαλλία που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου).
Ο Ευαγγελισμός δεν τέθηκε σε ετοιμότητα για 24 ώρες προκειμένου να… εγχειρισθούν οι VIP που θα έρθουν για τον αγώνα. Το κατανοεί και μαθητής του δημοτικού.

Πώς όμως το ερμήνευσε ο Κασσελάκης; 
Με αφορμή αυτό δήλωσε: «Εσείς στη λίστα αναμονής οι άλλοι στη λίστα των εκλεκτών! Ο πρωθυπουργός θα αρκούσε να πει την αλήθεια: Είστε πλέμπα, είμαστε η κυβέρνηση των VIP, έχουμε 41%, ό,τι θέλουμε κάνουμε». Και αυτό το λέει με αφορμή την ετοιμότητα του Ευαγγελισμού για 24 ώρες εξαιτίας ενός διεθνούς αγώνα!
Αυτός λοιπόν που έχει «καθαρά χέρια» και για κάποιους δεν είναι Τραμπ (εκτός αν είναι ανόητος, που σίγουρα δεν είναι) βλέπει να αποτυγχάνει η ήττα του Μητσοτάκη. Για να μετριάσει τις εντυπώσεις, αφού είδε και απόειδε, έγραψε στην ΕφΣυν ότι «οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν σε μια μέρα. Η δυναμική όμως, ναι!».
Προηγουμένως είχε θέσει ως όριο το εκλογικό ποσοστό του Τσίπρα, και τελευταία, καθώς αναπτερώθηκαν οι ελπίδες από την συμπαθητική υποδοχή που του επιφυλάσσει τμήμα του κόσμου στις περιοδείες του, ο στόχος έγινε «το 2 μπροστά».

Στα βήματά του και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ξέχασε πλέον τον στόχο να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις εκλογές, και τον μετέθεσε στη σιγουριά: Στόχος, είπε, είναι το ΠΑΣΟΚ να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών του. Όταν οι άλλοι θα πέφτουν το ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνει!
Σε αυτό θα δικαιωθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπερβεί τόσο τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών (7,72%), όσο και αυτά των εκλογών του 2023 (11,46% τον Μάιο και 11,84% τον Ιούνιο).
Αν αυτό αρκεί για να μην έχει πρόβλημα εσωκομματικής αμφισβήτησης την επόμενη μέρα, θα φανεί (και θα φανεί ότι θα έχει…). Το ίδιο και ο Κασσελάκης, ο επίδοξος εξολοθρευτής του Μητσοτάκη.
Βέβαια ο τελευταίος προειδοποίησε από την ΕφΣυν ότι ήρθε ναι μείνει -και πιστεύουμε ότι θα μείνει. Μετά το λάθος της Νέας Αριστεράς να αποχωρήσει πρόωρα, δεν υπάρχουν αξιόπιστες δυνάμεις και κυρίαρχα πρόσωπα να τον αμφισβητήσουν. Γκρίνιες ναι. Αμφισβήτηση όχι.

Σε κάθε περίπτωση είναι πρόβλημα των δύο αρχηγών της αντιπολίτευσης που δεν διέγνωσαν την συγκυρία. Ναι μεν οι ευρωεκλογές προσφέρονται για χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά προσφέρονται εκείνες οι ευρωεκλογές κατά τις οποίες η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι στο ζενίθ και ζητά να εκφραστεί.

Με τη ΝΔ να είναι δημοσκοπικά γύρω στο 30%, δεν υπάρχει σηματοδότηση ανατροπών. Δουλειά τους είναι να το είχαν κατανοήσει και να έχουν θέσει ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: