Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές: Η σταθερότητα και το διακύβευμα της κάλπης

Με αιχμή την οικονομία, τις ανεφάρμοστες και ακοστολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεις τις αντιπολίτευσης, αλλά και το κυβερνητικό έργο, που έχει παραχθεί έως σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα μπαράζ περιοδειών, επιχειρεί να επικοινωνήσει το περιεχόμενο της πολιτικής σταθερότητας, που έχει θέσει ως διακύβευμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου και να αποσαφηνίσει τα διλήμματα προς τους πολίτες, συνδέοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την ευρωπαϊκή θέση της... χώρας.
Όσο η αντιπολίτευση καλεί τους ψηφοφόρους να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση και να «κοντύνουν» το 41%, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το κυβερνητικό επιτελείο απαντά θέτοντας ως βασικό ζητούμενο της εκλογικής αναμέτρησης τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, την ισχύ της κυβέρνησης, ώστε να διεκδικήσει προς όφελος της χώρας και τη συνάφεια των ευρωπαϊκών αποφάσεων, στις οποίες η χώρα διαδραματίζει ρόλο, με την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
«Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα το οποίο κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας μιλάει για τη σημασία μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη» υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς 36 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανούνται σε δράσεις που αγγίζουν όλους τους τομείς της πολιτικής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, από το κυβερνητικό επιτελείο επαναφέρουν στην «πρώτη γραμμή» το έργο, που έχει ήδη υλοποιηθεί, ενισχύοντας το διακύβευμα, που τίθεται στους πολίτες να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, ώστε το έργο αυτό να συνεχιστεί τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης της νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Η επιστολική ψήφος, οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας – οπαδικής, ανηλίκων, κατά των γυναικών – είναι μερικά από τα στοιχεία, που αναδεικνύουν, προαναγγέλλοντας συνέχεια στην ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της ψηφιοποίησης του κράτους, της αύξησης των εισοδημάτων, αλλά και θεσμικών παρεμβάσεων, όπως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.
«Ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση δεν υπάρχει» σημειώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, την ώρα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στην κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δίνοντας έμφαση στον κίνδυνο αν αυτό υλοποιηθεί, η χώρα να μπει εκ νέου σε τροχιά επιτήρησης και να επιστρέψει σε συνθήκες χρεοκοπίας, αντίστοιχες, με εκείνες, που οδήγησαν στα μνημόνια και τη δεκαετή οικονομική κρίση. 

Έχοντας δυόμιση εβδομάδες ακόμη στην προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος κατ’ αρχάς στη βόρεια Ελλάδα, την περιοχή, που αποτελεί αυτή την ώρα το μεγαλύτερο «αγκάθι», καθώς εκεί καταγράφονται οι σημαντικότερες διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας για «ψευτοπατριώτες» και για εκείνους, που «εργαλειοποιούν την πίστη» και αντιπαραβάλλοντας την ισχυροποίηση της χώρας διεθνώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε Πιερία, Ημαθία και Πέλλα, χθες στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει σήμερα σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά, με στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης, που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου στήριξαν την κυβέρνησή του. 
Σε αντίθεση με το δεξιό ακροατήριο, στο οποίο εντείνει το «πρέσινγκ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι έχει επιτύχει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης, που αυτοπροσδιορίζεται στον κεντρώο χώρο, με τις αναφορές στην Ευρώπη, την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των εισοδημάτων, να αποτελούν τα κύρια σημεία υπεροχής του έναντι των βασικών αντιπάλων του. Σε αυτό το επίπεδο, κρίνεται και το στοιχείο της «κυβερνησιμότητας» των πολιτικών δυνάμεων, όπως και της «καταλληλότητας» για την πρωθυπουργία, στην οποία τα ποσοστά του είναι καταλυτικά. 

Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στα δύο ακροατήρια, αποτελεί, ενδεχομένως, το πιο δύσκολο «σταυρόλεξο» για το κυβερνητικό επιτελείο, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, να δηλώνει δημοσίως ότι στόχος του είναι τόσο το παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο χώρος του κέντρου. 

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: