Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Οι δύο λόγοι αναζωπύρωσης του πληθωρισμού

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, καθώς και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν τριπλασιάσει το κόστος μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων είναι οι δυο βασικές αιτίες που ανεβαίνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα
σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης, Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, του ΕΚΠΑ και πρώην υπηρεσιακός υπουργός κ. Ναπολέων Μαραβέγιας.
Παράλληλα, όπως εκτιμά ο ίδιος, η εξομάλυνση της πορείας του πληθωρισμού, αναμένεται να φανεί από τον ερχόμενο Μάρτιο όταν τα εντονότερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τις τιμές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα αρχίσουν να αποδίδουν και... η ειρηνευτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα θα περιορίσει και θα σταματήσει τις επιθέσεις των Χούθι στα πλοία.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας: «Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση για τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, τον οποίο είχε μείωση ενώ, αντίθετα, τον Οκτώβριο είχε επίσης αύξηση, γιατί τον Σεπτέμβριο ήταν πάρα πολύ χαμηλότερα.
Οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό είναι δυο κατά κύριο λόγο
Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται, όπως λέει η ΕΛΣΤΑΤ κατά 8,9%. Δηλαδή συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό όπως τους προηγούμενους μήνες.
Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι υπάρχει μια ανησυχία, θα έλεγε κανένας, πληθωριστική προσδοκία λόγω των γεγονότων που συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι στα πλοία και λόγω του πολέμου στην Γάζα, προφανώς. 
Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη, μέσα στη Μεσόγειο διότι το κόστος μεταφοράς εάν το πλοίο περιπλεύσει την Αφρική, είναι τριπλάσιο από το να έρθει από το Σουέζ προς τα πάνω. 
Άρα, λοιπόν, για το θέμα αυτό υπάρχει μια ανησυχία. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε άμεσες επιπτώσεις, αλλά ο φόβος όλων είναι προς αυτήν την κατεύθυνση».

Εξομάλυνση του πληθωρισμού

Σε ό,τι αφορά την προοπτική μείωσης του πληθωρισμού, ο κ. Μαραβέγιας δηλώνει: «Ο πληθωρισμός θα αρχίσει να εξομαλύνεται, σε ό,τι αφορά τον πρώτο λόγο, το θέμα των τροφίμων, καθώς η κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει πολύ πιο δραστικά μέτρα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. 
Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι έχει σταματήσει αυτή η πρακτική του να πουλάνε οι αγρότες χωρίς να αναγράφεται η τιμή πάνω στα τιμολόγια. Η ρύθμιση έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει υιοθετηθεί. Είναι σημαντικό αυτό. Ακόμη, υπάρχει και το ζήτημα των πολυεθνικών εταιρειών. Εκεί γίνεται μια προσπάθεια ανίχνευσης των τιμολογήσεων. Τα προϊόντα τιμολογούνται στην ελληνική αγορά και μετά φαίνεται ότι το ποσοστό κέρδους δεν είναι τόσο μεγάλο, ενώ, στην πραγματικότητα είναι μεγάλο»
Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας: 

«Πιστεύω ότι αν όχι τον Φεβρουάριο, μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης. Και επίσης η πολυεθνική δύναμη που υπάρχει αυτήν τη στιγμή και δρα στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εάν είναι πιο αποτελεσματική και οι Χούθι περιορίσουν τις επιθέσεις τους, τότε θα είναι πιο ασφαλής η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Γενικά νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα».

Γεράσιμος Ζώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: