Προφανώς, δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατηθούμε, είναι όμως καλό να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό που έχει επικρατήσει στις αγορές εδώ και περίπου τρεις μήνες. Οι κινήσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος το τελευταίο διάστημα έχουν δώσει τη σαφή εντύπωση πως μεγάλο μέρος των επενδυτών και των αναλυτών θεωρεί βέβαιη την πολύ σύντομη έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Αυτό φαίνεται κυρίως από την πολύ σημαντική πτώση στις αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων οι οποίες κατέβηκαν από την περιοχή του 5% στην περιοχή του 4% και από τις προσδοκίες για την εξέλιξη των επιτοκίων αναφοράς όπως αποτυπώνονται στο σχετικό προϊόν του χρηματιστηρίου του Σικάγου. Ακόμα και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, περίπου τα δύο τρίτα των επενδυτών εκτιμούν πως σε δύο μήνες από τώρα η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων.
Όπως έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, οι εκτιμήσεις που αποτυπώνονται σε αυτό το προϊόν διαψεύδονται πολύ εύκολα και όταν γίνεται αυτό έρχονται και απότομες κινήσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Στην τωρινή συγκυρία μπορούμε να πούμε πως οι χθεσινές μετρήσεις μας έδωσαν ένα μήνυμα αυτοσυγκράτησης σχετικά με τα «στοιχήματα» για τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό το μήνυμα δεν ήταν βέβαια και πολύ ισχυρό και δεν φάνηκε να γίνεται ιδιαιτέρως αντιληπτό από τους αποδέκτες του, καθώς οι αγορές μετοχών δεν σημείωσαν μεγάλη υποχώρηση, τουλάχιστον σε επίπεδο δεικτών, ενώ οι εκτιμήσεις για το πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων δεν άλλαξαν καθόλου από προχθές.
Είναι λογικό να συμπεράνουμε πως η πλειοψηφία των επενδυτών έκρινε πως η άνοδος του ονομαστικού πληθωρισμού που είδαμε τις τελευταίες μέρες θα αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο. Το αν αυτό είναι σωστό θα το μάθουμε σταδιακά μέχρι τις επόμενες σχετικές μετρήσεις που θα έρθουν στις αρχές του Φεβρουαρίου. Δεδομένου του πλήθους των ανακοινώσεων για διάφορα οικονομικά μεγέθη, θα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να μάθουμε αν η ψύχραιμη αντίδραση των επενδυτών στον ανεβασμένο πληθωρισμό είναι δικαιολογημένη.
Αρκετή προσοχή θα δοθεί στις ανακοινώσεις που θα έρθουν σήμερα το απόγευμα για την πορεία του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού, ενώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με τον αριθμό των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας έδειξαν πως η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι αρκετά δυνατή, κάτι που δεν είναι πιθανόν να κάνει τους αξιωματούχους της Fed να βιαστούν περισσότερο για την έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων αναφοράς.
Άλλες ανακοινώσεις σχετικά με οικονομικά μεγέθη έρχονται κάθε εβδομάδα και κάθε μία από αυτές θα εξετάζεται λεπτομερειακά από τους οικονομολόγους, τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, τους επενδυτές και βέβαια τους κεντρικούς τραπεζίτες.
Τα οικονομικά νέα των επόμενων ημερών θα μας δείξουν λοιπόν κατά πόσον έχει γίνει από τη μεριά των αγορών μία υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού και για το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων. Μπορεί τα χθεσινά νέα να μην ανησύχησαν πραγματικά τους επενδυτές αλλά αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει στην περίπτωση που κάποια από τις επικείμενες ανακοινώσεις κάνει τις αγορές να θεωρήσουν πως θα «κοπεί η όρεξη» του διοικητή Πάουελ και της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να βιαστούν να ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων.
Όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, η διάθεση των επενδυτών μπορεί να αλλάξει αρκετά απότομα φέρνοντας αντίστοιχη αλλαγή στην κατεύθυνση των αγορών και των χρηματιστηριακών δεικτών. Η πιθανότητα να έχουν δίκιο οι επενδυτές και το «τσίμπημα» του πληθωρισμού να αποδειχθεί εντελώς παροδικό δεν είναι καθόλου μικρή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη συνεχή ροή καλών ειδήσεων από το συγκεκριμένο μέτωπο. Έχουμε ήδη λάβει την πρώτη σχετική υπενθύμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου