Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και το τέλος των σεναρίων για τις Βρυξέλλες

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα εμφατικό μήνυμα σε πολιτικούς «φίλους» και «αντιπάλους», μέσα από τη
συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, αυτό ήταν ότι σκοπεύει να παραμείνει ενεργός στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Την ώρα, που τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται ως τον καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού - και μάλιστα χωρίς αυτή η πρωτοκαθεδρία να απειλείται από τους υπόλοιπους αρχηγούς - και τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί την πολιτική της κυριαρχία, ενισχύοντας τις συζητήσεις ακόμη και για μια τρίτη θητεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί μετάβασής του στις Βρυξέλλες, διαμηνύοντας ότι προτιμά να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι το αντίστροφο...
Το πιο ενδιαφέρον, ενδεχομένως, είναι ότι ο ίδιος απέδωσε τα σενάρια αυτά σε όσους μη μπορώντας, όπως είπε να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά, σκέφτονται κάποια έξοδο δια της «προαγωγής» του, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, σκιαγράφησε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει αποφασίσει να κινηθεί, με περισσότερη ένταση, στη δεύτερη τετραετία του.

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση για τη νέα χρονιά, που περιλαμβάνει το εκλογικό ορόσημο των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό στίγμα των επιλογών της κυβέρνησής του σε μια σειρά θεμάτων, από την ακρίβεια και τις επικείμενες πρωτοβουλίες για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έως την εξωτερική πολιτική και την ταυτότητα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στην προεδρία του οποίου συμπλήρωσε οκτώ χρόνια.

Αν αυτό το πλαίσιο είχε μία κοινή συνισταμένη, αυτή θα ήταν η υπέρβαση, κατά κάποιον τρόπο, των ιδεολογικών ορίων του παρελθόντος για τη Νέα Δημοκρατία. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, άλλωστε, ο ίδιος επέλεξε να δώσει το περίγραμμα αυτής της λογικής, υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συγκεράσει παραδοσιακά συντηρητικά χαρακτηριστικά με τον νεωτερισμό, με τρόπο που να λειτουργεί η κοινωνία».

Με τις κάλπες των εθνικών εκλογών να είναι ακόμη πολύ μακριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να διεκδικεί ένα ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον χώρο του κέντρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ταμπέλες έχουν σήμερα λιγότερη σημασία και εντάσσοντας σε αυτό το «άνοιγμα» μια σειρά πολιτικών επιλογών του.

Με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε την προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση, δήλωσε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, σημείωσε με νόημα ότι ο ίδιος επιθυμεί να τους πείσει για την ανάγκη της ρύθμισης, κάνοντας επίκληση στις ανθρώπινες ιστορίες, που αποτυπώνουν την πραγματικότητα και τα κενά, που υπάρχουν για τα παιδιά των οικογενειών ομόφυλων ζευγαριών.

Δίνοντας την πολιτική διάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έως σήμερα οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την κεντροαριστερά, με την κεντροδεξιά να καταψηφίζει. Η αναφορά του σχετιζόταν με τις αλλαγές του 1982 για διατάξεις, που όπως σημείωσε σήμερα είναι αυτονόητες.

Ίσως κομβικό σημείο αποδειχθεί η θέση, που διατύπωσε τουλάχιστον δύο φορές στη συνέντευξή του ο κ Μητσοτάκης, ότι δηλαδή δε θέλει να διχάσει με την προωθούμενη πρωτοβουλία, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα και τον ρόλο της Εκκλησίας στην όλη διαδικασία, που όπως  υπενθύμισε ήταν αντίθετη και στον πολιτικό γάμο, αλλά και στην καύση των νεκρών. «Δεν θα ζητήσω από την Εκκλησία να τελέσει θρησκευτικό γάμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκτός πλαισίου» είναι, όμως, και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τη φιλελεύθερη λογική» για να συμπληρώσει, όμως, ότι «πιστεύω στην αγορά, αλλά δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων».

Μετά τις παρεμβάσεις στον χώρο της ενέργειας και των τροφίμων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα και σε άλλους τομείς, χωρίς να εξαιρεί για παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες, όπου επίσης στη χώρα μας οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις […] σε όλο το πλαίσιο προϊόντων και υπηρεσιών» όπως τόνισε, σε συνεργασία με την επιτροπή ανταγωνισμού.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να «καταρρίψει» πολιτικά και το αφήγημα όσων τον επικρίνουν ότι απομακρύνεται από το δεξιό ακροατήριο, όσους, όπως ο ίδιος είπε, έχουν «πατριωτικές ανησυχίες». Στην επιχειρηματολογία του προκρίνεται η διεθνής θέση της χώρας, «ας δουν που είναι η Ελλάδα σήμερα και που ήταν πριν τέσσερα χρόνια» όπως είπε, επικαλούμενος και την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Όλοι είμαστε με τον τρόπο μας πατριώτες», ήταν η επωδός του πρωθυπουργού. 

Είναι σαφές ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποτυπωθεί στο κυβερνητικό έργο το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που έχει θέσει ως κεντρικό πυλώνα της πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησής του, καθιστώντας ακριβώς αυτή την βασική διαφορά και «διαχωριστική» γραμμή του με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει όχι μόνο των ευρωεκλογών, αλλά κυρίως των επόμενων εθνικών εκλογών. 

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: