Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση: Οι μεταρρυθμίσεις - ορόσημα

Την επίσπευση του κυβερνητικού έργου και τη συνέπεια στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή του νέου έτους, δίνοντας το σήμα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, να επιταχύνει βηματισμό το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση θέτει ως ορόσημο τους επόμενους έξι μήνες για την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων, με κοινό παρονομαστή τη συνεκτικότητα, που βασίζεται στο τρίπτυχο «νομιμότητα παντού, αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων δεκαετιών και προληπτική νομοθέτηση».
Με την επέκταση αυτού του «δόγματος» ευθυγραμμίζεται και το «πράσινο φως» που έδωσε το υπουργικό συμβούλιο στο επόμενο πακέτο νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα προωθηθούν το προσεχές διάστημα. Στόχος, να ενταχθεί σε ένα... πλαίσιο νομιμότητας πλέον η δόμηση, με τη δημιουργία σύγχρονων πολεοδομικών σχεδίων, μετά από σχεδόν έναν αιώνα και την κατάρτιση όρων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως τα drone, μάλιστα, να εντοπίζουν τις αυθαιρεσίες και την πολιτεία να επεμβαίνει άμεσα.
Επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, προχωρά η αναδιάταξη των σιδηροδρόμων και ο χαρακτηρισμός δημοτικών δρόμων, ενώ νομοθετώντας προληπτικά, προωθείται η ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων από τις φυσικές καταστροφές, την ώρα, που η χώρα έχει ήδη ζήσει τα αποτελέσματα και την ένταση των φαινομένων, που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική κρίση.

Των συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών θα έχουν προηγηθεί άλλα τέσσερα σχέδια νόμου, που θα πάρουν την κοινοβουλευτική οδό μέσα στον Ιανουάριο. Η ρύθμιση για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ίδρυση μη κρατικών, η επιστολική ψήφος με πεδίο εφαρμογής τις ευρωεκλογές, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και οι νέοι ποινικοί κώδικες.
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό ακολουθούν οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την αναμόρφωση δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και στόχο τη δημιουργία του «Ανοιχτού Σχολείου», ο νέος υγειονομικός χάρτης, με την καταγραφή των αναγκών και των δεδομένων σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις και ενισχύσεις, όπου κριθεί αναγκαίο, αλλά και οι περαιτέρω κινήσεις στον χώρο της δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής της. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η νομοθετική παρέμβαση για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει σήμερα και επισήμως τη συζήτηση, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την ουσία της ρύθμισης, που έχει αποφασίσει να φέρει.

Ζητώντας συνέπεια και δουλειά από τα κυβερνητικά στελέχη, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε το πλαίσιο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η κυβέρνηση, μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών
«Βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι αυστηροί κριτές της απόδοσης μας και πρέπει να αυξάνουμε τους ρυθμούς.
Οι επόμενοι μήνες, 6 μήνες μετά την ανανέωση της θητείας μας, θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά, θέτοντας ουσιαστικά τον στόχο της κυβέρνησης πριν φθάσουμε στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, για την οποία ο πρωθυπουργός έχει ήδη βάλει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας και της επιβεβαίωσης της ισχυρής εντολής των πολιτών, που η κυβέρνηση έλαβε τον Ιούνιο του 2023».
Στο κυβερνητικό επιτελείο κατανοούν ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας. Η ασφάλεια είναι ένα από αυτά, με τον νέο υπουργό προστασίας του πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να προετοιμάζει ήδη αλλαγές σε δομές και επιχειρησιακά σχέδια.

Στην κορυφή βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες πλέον, η ακρίβεια, με το αρμόδιο υπουργείο να θεωρεί «κλειδί» τους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή προστίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια. Προς αυτή την κατεύθυνση διευρύνεται η δέσμη μέτρων, που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου, η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που κρίνεται ότι αποτελούν πυλώνα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τομών, που θα φέρουν πλέον τη χώρα να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά στάνταρ. 

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: