Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ήδη περάσει στην υλοποίηση σειράς κομβικών μεταρρυθμίσεων, στοχεύοντας μέσα στη χρονιά, που μόλις ξεκίνησε να φέρει εις πέρας έναν οδικό χάρτη 221 δράσεων, ωστόσο μπροστά της έχει δύο σκοπέλους να υπερβεί.Με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και καταβολές, εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, αλλά με έναν κοινό κίνδυνο: να επιφέρουν αναταράξεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Πρόκειται για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ακρίβειας, που γιγαντώνεται σε κατηγορίες προϊόντων πρώτης ανάγκης, αλλά και την εκπεφρασμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με όλα τα... δικαιώματα, που αυτός επιφέρει, όπως την τεκνοθεσία.
Το πρόβλημα της ακρίβειας χαρακτηρίζεται από τους πολίτες ως το μείζον σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ αναδεικνύεται ως ο τομέας με τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης για την κοινή γνώμη σε σχέση με την αποδοτικότητα της κυβέρνησης.
Μετά και το οριστικό τέλος των έκτακτων μέτρων στήριξης, τύπου pass, όλων των μορφών, η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να ενεργοποιήσει τα εργαλεία, που έχει στη διάθεση της, όπως τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά, την επιβολή προστίμων σε μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες διαπιστώνεται υπερβολική αύξηση τιμής των προϊόντων, αφετέρου να αλλάξει το μείγμα των οικονομικών παραμέτρων, με τη μόνιμη ενίσχυση των εισοδημάτων.
Οι αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα, μετά από 14 χρόνια, η αύξηση των συντάξεων, το «ξεπάγωμα» των τριετιών και η επικείμενη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον για τους πολίτες, που όμως δεν καταφέρνει να καλύψει στο σύνολό τους τις απώλειες από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Στο κυβερνητικό επιτελείο παρότι διαμηνύουν ότι η στήριξη των ευάλωτων πολιτών θα συνεχιστεί, γνωρίζουν ότι τα μέσα, που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να είναι οριζόντια. Στο καλό σενάριο, στο οποίο επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, αναμένοντας να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποκλιμάκωση των τιμών.
Στον άγνωστους παράγοντες «Χ» αυτής της δυσεπίλυτης εξίσωσης για την κυβέρνηση, και η ενέργεια, με τα δύο πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και να διατηρούν ζωντανό τον φόβο μιας νέας ενεργειακής κρίσης.
Την ώρα, που η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί το «στοίχημα» της κυβέρνησης για την αποφυγή αναταράξεων στο κοινωνικό πεδίο, η υλοποίηση της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και τα δικαιώματα, που θα επιφέρει, όπως η τεκνοθεσία, θα μπορούσε να έχει μετρήσιμο αντίκτυπο προς δύο κατευθύνσεις, τόσο στην κοινή γνώμη, όσο, όμως και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κοινωνία είναι πλέον αρκετά ώριμη να διαχειριστεί μία τέτοια εξέλιξη, η οποία αποτελεί δεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η μειοψηφία των πολιτών, κυρίως όσων εντάσσονται στον πυρήνα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζει την προωθούμενη ρύθμιση.
Αντιδράσεις έχουν ήδη διατυπωθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης - χαρακτηριστικά παραδείγματα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνυθεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις εμβληματικών νομοσχεδίων, ότι δε μπορεί παρά να ισχύει κατά την ψήφισή τους, η τήρηση κομματικής γραμμής, όπως έγινε για παράδειγμα στο σχέδιο νόμου για την εργασία των μεταναστών.Στην προκειμένη περίπτωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, όμως, η ανάλογη επιταγή κομματικής πειθαρχίας δεν είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί, παρότι θεωρείται αυτονόητη τουλάχιστον για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Για την ακρίβεια, το τι θα ζητηθεί από τους βουλευτές, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραπέμπουν στο μέλλον, λέγοντας απλώς «θα το δούμε».
Αντίθετα, είναι ήδη σαφής η απάντηση, που δίνεται στις ενστάσεις της Εκκλησίας, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν ότι «αυτή, που νομοθετεί είναι η κυβέρνηση».
Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν έρθει προς συζήτηση, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει και την πιο ουσιαστική σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωκομματικό πεδίο, με τον ίδιο να διαμηνύει, πάντως, ότι το πολιτικό κόστος δε μπορεί να μπει ανάχωμα στις μεταρρυθμίσεις, πόσο δε μάλλον, σε ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματα των πολιτών.
Στο συγκεκριμένο θέμα, όταν αυτό έρθει στη Βουλή, η κυβέρνηση αναμένεται να βρει στήριξη από τα αριστερά, ενισχύοντας και τη δική της διείσδυση στο μεσαίο χώρο, ωστόσο απέναντί της θα βρεθεί το σύνολο των κομμάτων, που βρίσκεται εκ δεξιών της.
Με δεδομένο ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη για το πότε θα γίνει το επόμενο βήμα, η σφοδρή πολιτική σύγκρουση αναμένεται να επικεντρωθεί μέσα στον Ιανουάριο στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα δίνει το «πράσινο φως» στη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.
Ένα θέμα, που θα αναδείξει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές, στο οποίο, όμως, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης συντάσσεται με την κυβέρνηση.
Λίδα Μπόλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου