Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε αρχικά: «Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορονοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορονοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή».
«Πεθαίνουν περίπου 200 άτομα από κορονοϊό κάθε μήνα».
«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορονοϊού. Υπάρχουν 2 εκατ. που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει».
«Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορονοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορονοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».
Ο Θ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι «αν έχουμε κορονοϊό ή γρίπη κανονικά δεν πρέπει να πάμε στο τραπέζι που μας έχουν καλέσει. Αν πάμε, θα πάρουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας και θα καθίσουμε μακριά, σε έναν καναπέ ή μια καρέκλα. Αν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, θα πάρουμε τηλέφωνο το γιατρό μας για να κανονίσει να λάβουμε αντιική θεραπεία γιατί αν τη λάβουμε έγκαιρα τις πρώτες μέρες πολύ μικρότερη είναι η πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο».
Τέλος, όπως συμπλήρωσε: «Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%. Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου