Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Η «χρονιά του ασθενή δράκου»: Ο Σι παραδέχεται για πρώτη φορά ότι η κινεζική οικονομία δεν πάει καλά

Οι επιχειρήσεις της Κίνας δυσκολεύονται και οι αναζητούντες εργασία δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, παραδέχτηκε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ομιλίας του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με το CNN, αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2013 που ο Σι αναφέρεται στις οικονομικές προκλήσεις στα ετήσια πρωτοχρονιάτικα μηνύματά του. 
Η παραδοχή αυτή, μάλιστα, έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία παλεύει με μια διαρθρωτική επιβράδυνση που χαρακτηρίζεται από αδύναμη ζήτηση, αυξανόμενη ανεργία και κλονισμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Αναγνωρίζοντας τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Σι παραδέχθηκε... στην τηλεοπτική ομιλία: «Ορισμένες επιχειρήσεις πέρασαν δύσκολες στιγμές. Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά και να καλύψουν βασικές ανάγκες».
«Όλα αυτά παραμένουν στην προμετωπίδα των σκέψεών μου», είπε ο Σι σε παρατηρήσεις που κυκλοφόρησαν επίσης ευρέως από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Θα εδραιώσουμε και θα ενισχύσουμε τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης».

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Σι, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) δημοσίευσε τη μηνιαία έρευνα για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), η οποία έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI μειώθηκε στο 49 τον περασμένο μήνα, από 49,4 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της NBS.

Μια ένδειξη PMI άνω του 50 υποδηλώνει επέκταση, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από αυτό αντιπροσωπεύει συρρίκνωση. Ο Δεκέμβριος σηματοδότησε επίσης τον τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης του PMI μεταποίησης.

Ύφεση στην παραγωγή

Ο τεράστιος μεταποιητικός τομέας της χώρας ήταν αδύναμος για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Μετά από μια σύντομη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ο επίσημος δείκτης PMI μεταποίησης συρρικνώθηκε για πέντε μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, βυθίστηκε και πάλι κάτω από το 50.

Η οικονομία της Κίνας μαστίζεται από μια σειρά προβλημάτων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης ύφεσης των ακινήτων, της ανεργίας των νέων σε επίπεδα ρεκόρ, των επίμονα αδύναμων τιμών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: