Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Ποδαρικό με φθηνότερο ρεύμα

Η αλλαγή σελίδας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος των επιδοτήσεων κάνουν ντεμπούτο με φθηνότερο ρεύμα. 
Η νέα χρονιά μπαίνει με τιμολόγια χαμηλότερα ακόμη και από τα επιδοτούμενα που ίσχυαν μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Το νέο σύστημα με τα χρωματιστά τιμολόγια που για πολλούς παραμένει ακόμη δυσνόητο, κάνει ποδαρικό με χαμηλότερο ρεύμα κατά τρία με τέσσερα λεπτά η κιλοβατώρα σε σχέση με το Δεκέμβριο, τάση που όπως όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί.
Εκπτώσεις και χαμηλή χονδρεμπορική τιμή έριξαν ακόμη και κάτω από τα...14 λεπτά η κιλοβατώρα (13,6 σεντς ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ για τον Ιανουάριο), τις τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια των παρόχων, τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν άμεσα και εύκολα κοιτάζοντας τη σχετική λίστα που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Το γεγονός ότι η χρονιά ξεκινά με φθηνότερο ρεύμα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη χαμηλή πτήση της διεθνούς τιμής στο φυσικό αέριο, τις ήπιες καιρικές συνθήκες που συγκράτησαν την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και τον ανταγωνισμό που πυροδότησε στην αγορά το νέο σύστημα.

Το νέο μοντέλο, που κατέστησε υποχρεωτική δια νόμου για όλους τους παρόχους τη δημιουργία ομοειδών κυμαινόμενων τιμολογίων «πράσινου» χρώματος, προκειμένου να είναι εύκολα συγκρίσιμα, μπορεί να δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις και να προκάλεσε αρχικά σύγχυση στους καταναλωτές, όμως με τη βοήθεια της συνεχούς αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών, ενίσχυσε τον ανταγωνισμό σε όλες τις κατηγορίες τιμολογίων («κίτρινα» κυμαινόμενα, «μπλε» σταθερά) και δικαίωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη για την επιμονή του.
Το δείχνει η μεγάλη επιστροφή των σταθερών τιμολογίων, τα οποία επανέφερε στο προσκήνιο η χαμηλή διεθνής τιμή του φυσικού αερίου που επιτρέπει στους παρόχους να «χετζάρουν», δηλαδή να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο, κλείνοντας μεγάλες ποσότητες στις αγορές, δίνοντας τους τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τιμές στα «μπλε», ευθέως ανταγωνιστικές με εκείνες στα κυμαινόμενα («πράσινα» και «κίτρινα») τιμολόγια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές στα ακριβότερα παραδοσιακά σταθερά τιμολόγια κινούνται μεταξύ 15 και 18 λεπτών η κιλοβατώρα, δηλαδή γύρω στα 3 - 4 λεπτά πάνω από τα φθηνότερα «πράσινα» κυμαινόμενα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν ήδη από σήμερα και στα ίδια περίπου επίπεδα ή και χαμηλότερα με τις τιμές που υπήρχαν τον Δεκέμβριο. 

Σαφή αναλυτική εικόνα για τις νέες τελικές τιμές στο «πράσινο» τιμολόγιο θα υπάρξει το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου όταν και θα γίνουν γνωστές οι χρεώσεις όλων των παρόχων, ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες μεγάλο μέρος της αγοράς θα κινηθεί κάτω από τα 15 σεντς / κιλοβατώρα. 
Όσο για τα «κίτρινα» τιμολόγια, τα οποία είναι επίσης κυμαινόμενα, αλλά κάθε εταιρεία έχει εντελώς διαφορετικά προϊόντα και άρα η σύγκριση δεν είναι εύκολη, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν στα 17 - 18 λεπτά η κιλοβατώρα.

Τα παραπάνω κάνουν προφανώς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη να παρακολουθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις εξελίξεις, αφού το νέο σύστημα συνοδεύεται από έναν ισχυρό ανταγωνισμό σε πολλές κατηγορίες τιμολογίων, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για να κερδηθεί ο καταναλωτής με το «καλημέρα» της εφαρμογής του νέου συστήματος.
«Ο ανταγωνισμός, ήδη, λειτουργεί. Στο μπλε τιμολόγιο λειτουργεί και πιστεύω ότι θα συμβεί το ίδιο στο πράσινο και στα κίτρινα τιμολόγια. Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, πιστεύω ότι θα έχουμε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων», δήλωσε προ ημερών ο κ. Σκυλακάκης.

Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα επικεντρωθεί στα «πράσινα» και στα «μπλε» τιμολόγια, που είναι εύκολα συγκρίσιμα. Στα «κίτρινα» κυμαινόμενα, η εικόνα είναι πιο σύνθετη, τα προγράμματα ανόμοια, οι όροι διαφορετικοί και τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μάλλον αυτά θα είναι η τελευταία επιλογή των καταναλωτών.
Το πλεονέκτημα με τα σταθερά είναι ότι οι τιμές που προσφέρουν στους καταναλωτές για διάστημα 3, 6 ή 12 μηνών δεν είναι και πολύ υψηλότερες από αυτές στα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα). Γιατί λοιπόν κάποιος να μην «κλειδώσει» την τιμή για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, παρά να ψάχνεται κάθε μήνα να βρει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος στην αγορά;

Στον αντίποδα βέβαια, αν οι διεθνείς τιμές καταρρεύσουν, τότε ο ίδιος πελάτης θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα ακριβό προϊόν, από το οποίο θα μπορεί να βγει, μόνο πληρώνοντας ποινή. 
Τα σταθερά έχουν «ρήτρα πρόωρης αποχώρησης» (της τάξης των 100 ευρώ) σε αντίθεση με τα κυμαινόμενα κάθε χρώματος, από τα οποία οι κάτοχοι τους μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: