Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Οι τύποι δεν σκοτώνουν για τη φανέλα

Εάν, για να εκριζωθεί το «καρκίνωμα», που ορισμένοι κατ' ευφημισμό εξακολουθούν να αποκαλούν χουλιγκανισμό και οπαδική βία, ενώ ξεκάθαρα αποτελεί πλέον μια μορφή οργανωμένου εγκλήματος, θα πρέπει να την πληρώσουν εξίσου αθώοι και ένοχοι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Η κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Αύγουστο, εξαιτίας του φιάσκου με την κάθοδο των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό που είχε οδηγήσει στην τραγική δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από την ελληνο-κροατική «κοινοπραξία των χούλιγκανς», είχε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει προ των ευθυνών τους και τους προέδρους των μεγάλων ομάδων, παρουσία του προέδρου της UEFΑ σε συνάντησή τους στο Μαξίμου. Στην περίπτωση που δεν θα τηρούντο τα συμφωνηθέντα... ο αποκλεισμός όλων των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν μέρος του Plan Β, το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε από τους συνομιλητές του
Από τότε ο εγκληματικός εσμός εξακολούθησε ανενόχλητος και παντοδύναμος, να περιφέρεται από γήπεδο σε γήπεδο, παρέχοντας πολλαπλές σκοτεινές υπηρεσίες. 
Ένας ακόμη νέος άνθρωπος, ο 31χρονος αστυνομικός –κακώς δεν ξέρουμε το όνομά του– χαροπαλεύει επειδή η Πολιτεία δίστασε να χρησιμοποιήσει τα μοναδικά εργαλεία, που ίσως και να είναι αποτελεσματικά. 

Ο  Γιάννης Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας στο ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τον περασμένο Αύγουστο, όταν έπεφτε νεκρός στη Ν. Φιλαδέλφεια ο φίλαθλος της ΑΕΚ και η κυβέρνηση δήλωνε τις προθέσεις της για δράση, προειδοποιούσε πως η αναγκαία κάθαρση στο χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να γίνει εν κινήσει.
«Δεν υπάρχει τρόπος να το μαζέψεις εάν δεν τιμωρήσεις την ομάδα. Δε φταίει βέβαια η ομάδα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, καθώς αυτοί οι τύποι δεν σκοτώνουν για τη φανέλα.  Την χρησιμοποιούν απλά ως  πρόφαση. Υπάρχουν και μπράβοι εκεί μέσα. Έχει αναπτυχθεί  μια υπόγεια, μαύρη οικονομία στο ποδόσφαιρο, το οποίο χρειάζεται να προστατευθεί. Έτσι φτάνουμε στη βία…» είχε επισημάνει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, προειδοποιώντας «δυστυχώς δεν έχουμε δει το τέλος του δράματος».

Ο βαρύτατος τραυματισμός του νεαρού αστυνομικού, που δεν αποκλείεται να αποβεί στο τέλος μοιραίος, καθώς και το γεγονός ότι θύτης είναι ένας 18χρονος, που καθ' ομολογία του έλαβε και την «εντολή» και το «όπλο» από τους… ανώτερους, είναι το σημείο χωρίς επιστροφή για την ανάληψη της ενδεδειγμένης δράσης από την Πολιτεία. 
Win – win συμφωνία με όσους αποδεδειγμένα αποτελούν μέρος του προβλήματος ή το συντηρούν, δεν μπορεί να υπάρξει. Η επιστημονική εκτίμηση του κ. Πανούση « οι τύποι δεν σκοτώνουν για τη φανέλα», δεν αφήνει περιθώρια για αναστολές και δισταγμούς στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει το κοκτέιλ της ανομίας που φοράει την προβιά της γηπεδικής βίας, ως ανοικτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: