Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Άδωνι Γεωργιάδη: «Η κυβέρνηση δεν φοβάται κανέναν και τίποτα - Η οπαδική βία είναι ανοιχτή πληγή»

«Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε, θα το κάνουμε και με το παραπάνω»
Με αυτό το σαφές μήνυμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την οπαδική βία, σε μία αναμέτρηση που δεν έχει κερδηθεί.
Στη συνέντευξη ο υπουργός μιλάει για όλους και όλα. Κυριολεκτικά
Από τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, έως τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, το φορολογικό και βεβαίως τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί...
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στο μεταναστευτικό και στο γεγονός πως «η Ευρώπη αντιμετώπισε για πολλά χρόνια με μία σχετική αφέλεια την επέλαση του Ισλάμ». Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά πως «τα εσωτερικά προβλήματα θα ξεπεραστούν και ήδη η αντιπολίτευση οργανώνεται»
Τη στιγμή που η κοινωνία πιέζει για μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός αναφέρεται στο μεγάλο νομοσχέδιο που αλλάζει τα πάντα: από την αγορά εργασίας, το μίνι ασφαλιστικό, έως και τα όρια χρέους στον ΕΦΚΑ
Από τη συζήτηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα μπορούσε να λείπει το νούμερο ένα πρόβλημα που απειλεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία: το δημογραφικό

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Πρέπει να φτάνουμε στον βαρύ τραυματισμό ή στην απώλεια ανθρώπινης ζωής για να κινητοποιείται το κράτος και να ανακοινώνει μέτρα κατά της οπαδικής βίας; Μέτρα τα οποία όμως ενώ τα εξαγγέλλει δεν τα εφαρμόζει… Τι φοβάται η Κυβέρνηση και δεν το κάνει; 

Φυσικά και όχι. Η ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, μετά και το τελευταίο τραγικό περιστατικό, ότι αυτή η κατάσταση «δεν πάει άλλο». Για αυτό και η Κυβέρνηση πήρε μέτρα και θα ξαναπάρει μέτρα. Και πιστεύω πως τα μέτρα που πήρε θα αποδώσουν. 

Όμως, μην γελιόμαστε. Το θέμα της οπαδικής βίας υπάρχει σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ πιο σύνθετο. Είναι σαν μια ανοιχτή πληγή που όσο δεν επουλώνεται τόσο θα κακοφορμίζει. Το βέβαιον είναι ότι δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση. Πρέπει και οι ίδιες οι ομάδες να αναλάβουν δράση.

Και για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, η Κυβέρνηση δεν φοβάται κανέναν και τίποτα. Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε θα το κάνουμε και με το παραπάνω. 

Κύριε Γεωργιάδη, η κυβέρνησή σας παίζει μόνη της στο γήπεδο. Είναι χωρίς αντίπαλο. Εκμεταλλεύεται την περίσταση ή αυτή η συγκλονιστική νέα πραγματικότητα έχει επιφέρει μία σχετική… απραξία;

Πρώτα από όλα δεν ισχύει αυτό που λέτε. Δεν είμαστε χωρίς αντίπαλο και δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε χωρίς αντίπαλο. Πρώτον, δεν υποτιμάμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Το κάθε κόμμα προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυτή τη στιγμή εσωτερικά προβλήματα αλλά θα ξεπεραστούν και ήδη η αντιπολίτευση οργανώνεται. Άρα, δεν είμαστε χωρίς αντίπαλο κοινοβουλευτικά. 

Δεύτερον, οι αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα του κόσμου και με αυτά ασχολούμαστε νυχθημερόν. Και όπως βλέπετε, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης συνεχίζεται κανονικά. Ακόμα και αν στην αφετηρία της Κυβερνήσεως μπορούσε κάποιος να πει ότι υπήρχαν κάποιες αρρυθμίες, αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει βρει πλήρως το βηματισμό της.

Υπάρχει μία γκρίνια στην κοινωνία. Και για το φορολογικό και για τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας. Δικαιολογημένη;

Πάντα όταν γκρινιάζει η κοινωνία πρέπει να την ακούς. Δεν είναι θέμα γκρίνιας. Η κοινωνία προσλαμβάνει από την εκάστοτε Κυβέρνηση κάποιες παραστάσεις και αντιδρά. Ευθύνη της εκάστοτε κυβερνήσεως είναι να κάνει την κοινωνία να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση και να αισθάνεται άνετα με αυτές τις πρωτοβουλίες. Άρα εγώ δεν το εκλαμβάνω ως γκρίνια όπως το λέτε, το εκλαμβάνω ως μία ανησυχία την οποία εμείς πρέπει να τη διασκεδάσουμε.

Όσον αφορά τη δήλωση του κυρίου Τσακλόγλου νομίζω ότι τοποθετήθηκα αμέσως, όπως και ο ίδιος άλλωστε, με σαφήνεια. Ήταν μία λανθασμένη δήλωση. Δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο. 

Η κυβέρνηση πάντως δεν επιτρέπεται να μην κινείται σε μεταρρυθμιστικές ράγες. Έχετε την κοινωνία που σας πιέζει γι’ αυτό και έναν πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι αρκετά πιεστικός προς τους υπουργούς του και προς αυτή την κατεύθυνση...

Μα συνεχώς γίνονται μεταρρυθμίσεις. Εγώ είμαι ήδη πέντε μήνες Υπουργός και φέρνω το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο αλλάζουμε τα πάντα:  από την αγορά εργασίας, από το μίνι ασφαλιστικό, από τα όρια χρέους στον ΕΦΚΑ κ.α. Όλοι οι Υπουργοί, πιστεύω δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζεται από μια μερίδα του Τύπου ως μέλος της «ακροδεξιάς πτέρυγας» της ΝΔ. Από την άλλη δηλώσατε ότι δεν είστε αξιωματικά αντίθετος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών...

Δεν ξέρω για καμία ακροδεξιά πτέρυγα στη Νέα Δημοκρατία και δεν υπάρχει καμία ακροδεξιά πτέρυγα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι ύβρεις των πολιτικών μας αντιπάλων. 

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, έχω πει σε πολλές μου συνεντεύξεις ότι αξιωματικά αντίθετος στον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών δεν είμαι διότι αξιωματικά δέχομαι ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε τους συμπολίτες μας ανάλογα με τις ερωτικές τους επιλογές, είναι δικό τους θέμα. Όμως για το νόμο, πρέπει να δω πρώτα τις λεπτομέρειές του.

Πώς κρίνετε τις πρόσφατες παρεμβάσεις Καραμανλή και Σαμαρά; Ειπώθηκε ότι εκεί στη ΝΔ και με αφορμή την έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης, είπατε να αρχίσετε να κάνετε αντιπολίτευση ο ένας στον άλλον...

Και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας. Αν δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και να πει αυτά που πιστεύει ένας πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τότε ποιος μπορεί; Άρα, δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα. Και οι δύο έχουν κάποιες απόψεις πολύ αυστηρές στα εθνικά θέματα διαχρονικά. Τους τιμώ για αυτό και τους σέβομαι. 

Το πολιτικό σκηνικό κ. Γεωργιάδη αλλάζει και μάλιστα ραγδαία. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να απορροφήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των δυσαρεστημένων της κεντροαριστεράς, δημιουργούν νέες συνθήκες. Πως βλέπετε να διαμορφώνονται τα πράγματα από εδώ και πέρα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να εργάζεται με τον τρόπο που το κάνει και οι κυβερνήσεις του να φέρνουν τα αποτελέσματα που φέρνουν, δεν βλέπω ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ο κόσμος εμπιστεύεται τον Μητσοτάκη και πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης θα βρει λύση στα πολλά προβλήματα που έχει. Όλες οι μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν από τη συνέχεια ή όχι αυτής της επιτυχίας. 

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η ΝΔ δεν μπορεί να υπάρχει μόνη της. Χρειάζεται ένα αντίπαλο δέος. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα προέλθει από τα αριστερά της ή από τα δεξιά της. Τι είναι αυτό που θα πρόκρινε σε αυτή τη φάση η ίδια η κοινωνία.

Όλη η πολιτική του δυτικού κόσμου πηγαίνει δεξιότερα. Προσέξτε, δεν λέω αν θα έχουμε ένα κόμμα από τα δεξιά μας ή από τα αριστερά μας, όπως με ρωτάτε. Αυτό που λέω είναι ότι το εκκρεμές πηγαίνει διαρκώς δεξιότερα. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι δεξιότερος του προχθεσινού ΣΥΡΙΖΑ. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι δεξιότερο του παλαιότερου ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία είναι δεξιότερη της Νέας Δημοκρατίας πριν από 15 χρόνια και ας λένε ότι κάναμε στροφή προς το κέντρο, διότι το εκκρεμές το πολιτικό πηγαίνει τον κόσμο δεξιότερα. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι μία μεγάλη συζήτηση, αν θέλετε μπορούμε να την κάνουμε.

Η Ευρώπη, πάντως, πάει προς τα δεξιά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ή εσείς βρίσκεται και άλλους λόγους;

Χωρίς καμία αμφιβολία ο κυριότερος λόγος που οι πολίτες στην Ευρώπη ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα είναι το μεταναστευτικό ζήτημα και κυρίως η μη ενσωμάτωση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες μεταναστών από το Ισλάμ. Αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε με θάρρος. Όταν χώρες όπως η Σουηδία κατεβάζουν τον στρατό στους δρόμους ή όταν χώρες όπως η Δανία με σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση ψηφίζουν τους πιο αυστηρούς αντιμεταναστευτικούς νόμους στην Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει σε αυτές τις κοινωνίες. Νομίζω ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε για πολλά χρόνια με μία σχετική αφέλεια την επέλαση του Ισλάμ. 

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και σε σχέση με την υπογεννητικότητα. Όταν σε 20 χρόνια προβλέπεται ότι θα έχουμε το μισό εργατικό δυναμικό απ’ ότι σήμερα, αναγκαστικά θα πάμε σε αύξηση της ηλικίας κατοχύρωσης του δικαιώματος της συνταξιοδότησης ή σε μείωση των συντάξεων ή και στα δύο μαζί. Το αντιμετωπίζουμε αυτό ως θέμα ή περιμένουμε τον… επόμενο για να το λύσει;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίδρυσε ξεχωριστό Υπουργείο Οικογένειας για να μπορέσει να συντονίσει και να κατευθύνει προς μία κατεύθυνση την πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Δεν ξέρω αν αυτή η ίδρυση του Υπουργείου ήταν από μόνη της αρκετή αλλά δείχνει τη διάθεση του Πρωθυπουργού και την αντίληψή του για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. 

Ως πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και ως νυν Υπουργός Εργασίας σάς λέω ότι το δημογραφικό μας πρόβλημα είναι το νούμερο 1 ζήτημα για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Πέραν, δηλαδή, των ζητημάτων της εθνικής υπόστασης και της κοινωνικής συνοχής είναι και θέμα οικονομικό. 

Η απορροφητικότητα στα προγράμματα κατάρτισης στο υπουργείο Εργασίας ήταν πολύ χαμηλή. Νομίζω στο 1%! Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και πώς θα αλλάξετε αυτή την εικόνα;

Η αλήθεια είναι πως έρχομαι από ένα Υπουργείο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο οποίο πέτυχα ρεκόρ απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων όλων των εποχών. Παρέλαβα την Ελλάδα στη 19η  θέση και την παρέδωσα στην 1η θέση. 

Θέλω να επαναλάβω αυτή την επιτυχία και στο Υπουργείο Εργασίας. Εδώ τα πράγματα δεν είχαν πάει καλά στο παρελθόν στην κατάρτιση, έχετε δίκιο, κυρίως για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους. Πλέον έχουμε λύσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κομισιόν. Πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα δείτε τεράστια ποσοστά απορρόφησης σε αυτό τον τομέα.

Άδωνις Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: