Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Τι λέει το 62,3% για τα «ψίχουλα» του Ανδρουλάκη;

«Θέλουμε να καλύψουμε το κενό, που υπάρχει σήμερα και δημιούργησε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μέσω του λαϊκισμού, όχι μέσω πελατειακών φιλοσοφιών, όχι μέσω «φανταχτερών» προσώπων που δεν έχουν την επάρκεια να κυβερνήσουν τη χώρα με σοβαρότητα, ευπρέπεια και ήθος» δήλωσε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης βάλλοντας εμμέσως κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, ανακτά την κυριαρχία του χώρου και διεκδικεί επιθετικά τη «παρακαταθήκη» της Δημοκρατικής Παράταξης που είχε υφαρπάξει πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο υπερφίαλο αφήγημα Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει ως «σύγχρονη κυβερνητική Αριστερά» ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιπαραβάλει το ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς ως θεσμικό αντίβαρο αλλά ως... παραγωγική αντιπολίτευση και κυβερνητική δύναμη.
Η αντιπολίτευση που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη, φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μηδενιστική, τοξική και κατεδαφιστικά λαϊκιστική, όπως αυτή που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία πλήρωσε ακριβότερα και από την κυβερνητική του θητεία.
Δεν είναι όμως τόσο παραγωγική όσο ισχυρίζεται ο πρόεδρος του. Επιδεικνύει ισχυρά στοιχεία λαϊκισμού, εφάμιλλα με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποστήριξε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης στην ίδια δημόσια παρέμβαση του, ότι το ΠΑΣΟΚ λέει τα πράγματα με το όνομά τους και χτυπάει καμπανάκια. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενώ Υγεία και Παιδεία καταρρέουν, «δίνει ψίχουλα». Η λέξη «ψίχουλα» διαχρονικά αποτέλεσε τη βάση να χτιστούν… αντιπολιτευτικοί «Παρθενώνες» αλλά πλέον δεν στηρίζει ούτε αχυρένια καλύβα.
Ο Ν. Ανδρουλάκης το κάνει όπως ο Αλ. Τσίπρας. Παίρνει ένα υπαρκτό πρόβλημα -όπως η ακρίβεια η Υγεία και η Παιδεία- το συρρικνώνει και το απλοποιεί. Προτείνει το γενικό και το τίποτα: περισσότερα κονδύλια.
Όταν όμως εκλήθη, να ψηφίσει τη ρύθμιση που έθετε υπό το ΑΣΕΠ τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής στα νοσοκομεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καταψήφισε. Σαν να μην εξαρτάται η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας, η διαφάνεια και η καλή λειτουργία των νοσοκομείων, από τους επικεφαλής τους.
Στην Παιδεία με πόσα παραπάνω κονδύλια θεωρεί ότι θα διορθωθεί το χάλι που πιστοποίησε αδιαμφισβήτητα, ο τελευταίος διαγωνισμός της PISA
Αν διπλασιαστούν οι μισθοί θα αποκτήσουμε αυτομάτως καλύτερους εκπαιδευτικούς και μεθόδους διδασκαλίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε επειδή η κοινωνία αντιλαμβάνεται καλύτερα την πολυπλοκότητα των προβλημάτων και των λύσεων τους και επειδή αυξήθηκε ο βαθμός δυσπιστίας της έναντι όσων αντιπολιτεύονται…την πραγματικότητα. Επιπλέον, δείχνει να πιστεύει ότι τα εργαλεία και οι λύσεις που δίνουν οι νυν κυβερνώντες δουλεύουν καλύτερα από τις παλιές συνταγές που προτείνουν οι υπόλοιποι.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανυψωθεί εκλογικά, αν επενδύσει αποκλειστικά και υπερβολικά στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, υποβιβάζοντας τη σημασία της στήριξης των πολιτών μέσω των επιδομάτων. 
Στις τάσεις της MRB η αύξηση του κόστους ζωής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Όμως ταυτόχρονα το 45,4 % δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα που της επιτρέπει η ελληνική οικονομία ή και περισσότερα.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το 2022. 
Όταν τίθεται ευθέως η ερώτηση εάν έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα της κυβέρνησης το 62,3% απαντά θετικά ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: