Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Οπαδική βία: Το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη

«Οργανωμένοι στρατοί», «δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων», «αποκτήνωση», «εγκληματίες με τον μανδύα του οπαδού», «αντιμετώπιση χωρίς έλεος»
είναι μερικές από τις φράσεις, που έχουν χρησιμοποιήσει τα κυβερνητικά στελέχη και οι αρμόδιοι υπουργοί τα τελευταία 24ωρα, φράσεις που συνοδεύουν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η οπαδική βία θα αντιμετωπιστεί «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».
Από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι... το τέλος του χουλιγκανισμού ή έστω η επαρκής αντιμετώπισή του, δεν είναι θέμα μιας ημέρας. Αντιθέτως, θα χρειαστεί χρόνος, κάτι σαν «οδικός χάρτης», όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι καλούνται να προχωρήσουν στα βήματα, που τους αναλογούν.
Το καθολικό μέτρο, που ανακοινώθηκε, αφορά μόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς για τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Στο κάδρο μπαίνουν και τα παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται κατά περίπτωση, όπως για παράδειγμα ο μεθαυριανός αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, που θα γίνει χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες. 

Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και ουσιαστικά μία προθεσμία δύο μηνών, που δίνεται στις ΠΑΕ ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί ήδη από τον Αύγουστο και μένουν έως τώρα στα χαρτιά, όπως η τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA, με το υλικό να είναι διαθέσιμο στις αρχές, καθώς και η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας για την είσοδο των οπαδών στα γήπεδα. Αν αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται, τότε σε δύο μήνες θα επανεξεταστεί η απόφαση για αγώνες σε κενές εξέδρες.
Το μεγάλο βάρος, ωστόσο, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, που εμπλέκει παράγοντες, οργανωμένους οπαδούς και συνδέσμους, πέφτει στη Δικαιοσύνη. Οι συναρμόδιοι υπουργοί προστασίας του πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται τις επόμενες ώρες να περάσουν την πόρτα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και να ζητήσουν την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί, αλλά και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο του αθλητισμού, προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών.
Η έρευνα αυτή, άγνωστης έκτασης και διάρκειας, εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα, που απλά διοικητικά μέτρα, δεν θα μπορούσαν να έχουν. Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν συγκεκριμένα γεγονότα, «ραντεβού θανάτου» οπαδών, επεισόδια, αλλά και εμπρηστικές δηλώσεις, ανακοινώσεις και κινήσεις, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υποκίνηση σε βία. 

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης στοχεύει στο να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά οπαδικής βίας με τον τρόπο, που πριν από μερικά χρόνια, το 2013, αντιμετωπίστηκαν τα αιματηρά γεγονότα, με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής. Τότε, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην δικαιοσύνη είχαν αποσταλεί συνολικά τα βίαια περιστατικά, παραπέμποντας σε δράση εγκληματικής οργάνωσης, κίνηση, που οδήγησε και στην καταδίκη των ηγετικών της στελεχών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης.
Έως ότου η έρευνα αυτή του Αρείου Πάγου φθάσει στον εντοπισμό ενόχων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη συνολική αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αναστολών και των προϋποθέσεων για την υφ’ όρον απόλυση, που αναμένεται να ισχύσουν πλέον και για τους όσους καταδικάζονται για οπαδική βία. Ταυτόχρονα, αναμένεται η ανακοίνωση σειράς διοικητικών μέτρων, όπως οι αυτόματες κυρώσεις κατά ομάδων, σε περιπτώσεις επεισοδίων.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι αποφάσεις, που ελήφθησαν τον Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο -σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων και τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ- δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Στόχος αυτή τη φορά, να μην υπάρξει «παραθυράκι», ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις, που διατυπώνονται, ώστε να διαιωνιστεί μία κατάσταση, που αποτελεί πληγή για τον ελληνικό αθλητισμό και τον φίλαθλο κόσμο.
Φόβος, η ακραία δράση των οργανωμένων να μεταφερθεί από τον χώρο του ποδοσφαίρου, σε γήπεδα και στάδια, που φιλοξενούν άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όπως συνέβη στην περίπτωση των επεισοδίων στο Ρέντη, κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ.

Η αντιπολίτευση έκρινε ως ανεπαρκή τα μέτρα, που τώρα ανακοινώθηκαν, ζητώντας πιο δραστικές παρεμβάσεις, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ζητά –όπως και αποφασίστηκε- την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Όλα τα κόμματα, πάντως, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή αγώνων χωρίς φιλάθλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: