Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ο «Περίανδρος Πώποτας» Κασσελάκης, οι «νοικοκυραίοι», το νέο κόμμα και οι πιέσεις στην Αχτσιόγλου

Σκληρή επίθεση κατά του Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Ευκλείδη Τσακαλώτος, καθώς μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει «Περίανδρο Πώποτα» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με νέα Κοινοβουλευτική ομάδα να βρίσκεται υπό διαμόρφωση, τις πιέσεις στην Έφη Αχτσιόγλου να εντείνονται και τα στελέχη του κόμματος να μαλώνουν για τους «νοικοκυραίους».
Η καυστική δήλωσή του Στέφανου Κασσελάκη σήμερα το μεσημέρι πως «η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους έχει λήξει», πυροδότησε την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητου πια... βουλευτή, μετά την αποχώρησή του, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Με μια άκρως δηκτική απάντηση ο κ. Τσακαλώτος εξαπολύει τα πυρά του στον, όπως ονομάζει «νέο πρόεδρο της Πατριωτικής Αριστεράς», λέγοντας πως επιθυμεί «να πάμε "εμπρός πίσω", όπως έλεγε και ο Περίανδρος Πώποτας στο γνωστό σήριαλ» και τον κατηγορεί πως «ενσωματώνει μεγάλο κομμάτι του αφηγήματος του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ».
Μάλιστα εκτιμάει ότι «θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποδομήσει πλήρως την προσφορά της πρώτης αριστερής κυβέρνησης» και πως «δεν διατίθεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα».

Αναλυτικά αναφέρει: 

«Ο κ. Κασσελάκης δεν θα κυβερνούσε βεβαίως με εμένα, χωρίς ωστόσο να με ρωτήσει αν θα ήθελα να συμμετέχω σε μια τέτοια φαντασιακή κυβέρνηση.
Ο κ. Κασσελάκης επίσης δεν θα μάζευε τα 37 δις για το δημοσιονομικό μαξιλάρι έτσι ώστε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Ο νέος Πρόεδρος της Πατριωτικής Αριστεράς θα ήθελε επίσης να πάμε «εμπρός πίσω», όπως έλεγε και ο Περίανδρος Πώποτας στο γνωστό σήριαλ. Έτσι φαίνεται φαντάζεται το μέλλον, ως αγνό παρελθόν, με όσα επικίνδυνα για την κοινωνία και την οικονομία ενέχει μια τέτοια στοχοθεσία.
Εκείνο όμως που επί της ουσίας τίθεται από τον κ. Κασσελάκη είναι ότι δεν διατίθεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποτίθεται ότι ομνύει.

Φαίνεται πως ο κ. Κασσελάκης είναι ανοιχτός στο να ενσωματώνει μεγάλο κομμάτι του αφηγήματος του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Γ. Σταθάκης σε πρόσφατο άρθρο του. Μάλλον θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποδομήσει πλήρως την προσφορά της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην χώρα και των εκατομμυρίων πολιτών που την στήριξαν και την υπερασπίζονται ακόμα, με πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των αδυναμιών του όλου εγχειρήματος.»

 

Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης, συμμετέχοντας στην πορεία των ελευθέρων επαγγελματιών προς το υπουργείο Οικονομικών που διαμαρτύρονται για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στοχοποίησε τον πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που έχει αποχωρήσει εδώ δύο εβδομάδες, ενδεικτικό ότι οι δηλώσεις του εξακολουθούν να έχουν βαρύτητα στο εσωκομματικό πεδίο του κόμματος.

Και αυτό διότι οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους αποχωρήσαντες του κόμματος  βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η αποχώρηση ή όχι της ομάδας Αχτσιόγλου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι αναφορές του πως «η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους ήταν μνημονιακή. Αυτή η εποχή έχει λήξει», επιχειρώντας να κάνει διαχωρισμό μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ επί ηγεσίας του ιδίου και επί ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα με τα στελέχη που αποχώρησαν.

Τι σημαίνει η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Όπως έγινε γνωστό αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει στις 16:00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αναμένεται να τεθεί ο προγραμματισμός του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την επόμενη περίοδο, καθώς επίσης και η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου.

Πρόκειται για μια κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στους «6+6» και την ομάδα Αχτσιόγλου είτε να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετέχουν στο διευρυμένο όργανο είτε να τους ωθήσει στην έξοδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώην υπουργός Εργασίας δεν είχε δώσει το «παρών» στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στέλνοντας σαφές μήνυμα διαφοροποίησης από την ηγεσία. 

Άναψαν φωτιές οι «νοικοκύρηδες»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε επεξήγηση των αναφορών του χθες από τη Θεσσαλονίκη, αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε για τη δήλωση του για «επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του την Τρίτη στο Thessaloniki Summit 2023 τόνισε μεταξύ άλλων αναφορικά με το νέο που ο ίδιος κομίζει στην πολιτική ζωή πως «είναι μία επιστροφή στην αν μου επιτρέψεις να το πω έτσι στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα».

Μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ σχολίασε πως «δεν θα αφήσω τους «νοικοκύρηδες» στη Δεξιά».

Η δήλωσή του περί «νοικοκύρηδων» προκάλεσε ποικίλα σχόλια εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Ραγκούση να σχολιάζει πως «δεν ξέρω όμως πόσοι Έλληνες ονειρεύονται να γυρίσουν σε μια παλιά Ελλάδα, νοικοκυρεμένη, που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ονειρεύονται την Ελλάδα του μέλλοντος κι όχι του παρελθόντος. Την επόμενη Ελλάδα κι όχι την παλιά».

«Θέμα ωρών η νέα κοινοβουλευτική ομάδα»

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως στο κόμμα διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο η ευρύτερη Αριστερά του κόμματος έχει αποχωρήσει και σημείωσε πως είναι θέμα ωρών η δημιουργία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα δημιουργηθεί από τους αποχωρήσαντες βουλευτές.

«Εκτιμώ ότι αυτή θα επιτευχθεί και ότι έχει βρεθεί ο αριθμός των 10 βουλευτών. Ο χώρος που θέλουμε να φτιάξουμε πρέπει να έχει μια πολιτική ταυτότητα πιο διευρυμένη και να έχει μέσα μεγάλη δόση οικολογίας. Φυσικά θέλουμε και τον κ. Κόκκαλη μαζί μας», τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: