Τα παραπάνω δήλωσαν στο Reuters, την Τετάρτη, δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Το ρεπορτάζ υπογράφουν ο Jonathan Spicer και η Sabine Siebold.
Η νέα εξέλιξη αποτελεί ηχηρότατο χαστούκι στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Τζο Μπάιντεν, που πίστεψαν τις υποσχέσεις του του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν…
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καθυστέρησε μια ψηφοφορία, που αφορούσε την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα.
Η Επιτροπή πιθανότατα θα συνεχίσει τη συζήτησή της για τη σουηδική ένταξη την Τρίτη ή την Τετάρτη, είπε μια από τις πηγές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες εκείνες τις ημέρες, 28-29 Νοεμβρίου, μια συγκέντρωση που κάποιοι στο δυτικό αμυντικό μπλοκ ήλπιζαν ότι θα σηματοδοτούσε την ένταξη της Σουηδίας.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλιο.
Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν ζητήσει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του περασμένου έτους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε αντιρρήσεις εκείνη την εποχή και στα δύο αιτήματα σχετικά με, όπως είπε, την προστασία των σκανδιναβικών εθνών, αυτών που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και για τα αμυντικά εμπορικά εμπάργκο των δύο χωρών στην Άγκυρα. Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά κράτησε τη Σουηδία σε αναμονή.
Η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να «χαλιναγωγήσει» τα τοπικά μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ άρθηκαν επίσης οι περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Λέει ότι έχει διατηρήσει το μέρος της συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι.
Για επικύρωση, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων προτού τεθεί σε ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, η οποία μπορεί να ακολουθήσει μέρες ή εβδομάδες αργότερα. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν πρέπει να υπογράψει το νόμο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διάρκεια της οποίας έχει απογοητεύσει τους συμμάχους της Άγκυρας και δοκίμασε τους δυτικούς δεσμούς της.Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου