Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σκληρή επίθεση Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη και νέο κύμα αποχωρήσεων

Σήκωσε το γάντι η «Ομάδα 6+6» μετά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για χυδαιότητα και θράσος.
 
Την ίδια ώρα, οι αποχωρήσεις στελεχών συνεχίζονται, καθώς εκτός κόμματος έθεσε εαυτόν ο πρώην διευθυντή της «Αυγής», Άγγελος Τσέκερης αλλά και ο Γιώργος Κυρίτσης, ενώ και ο Γ. Βαρεμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.
Στην ανάρτησή τους οι «6+6» αναφέρουν πως η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τον κόμμα και πως δεν σκοπεύουν... να ακολουθήσουν τον κ. Κασσελάκη στο δρόμο των προσωπικών επιθέσεων.
«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα», καταλήγει η απάντησή τους προς τον κ. Κασσελάκη.

Αναλυτικά η απάντηση της Ομάδας 6+6

«Η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη.
Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις.
Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει οτι είναι «πουμαρό».
Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει.

Υ,Γ Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Η ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη

Νωρίτερα, σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα social media ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «έγιναν διασπαστές γιατί δεν κέρδισαν τις εκλογές».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την Έφη Αχτσιόγλου σημειώνοντας ότι «με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας.»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς.

Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.

Προσωπικά, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα τα πάντα.

Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος.

Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα.

Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα.

Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση.

Χθες είχαμε την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας.

Άνθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές.

Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας.

Εξάλλου ήμουν εκείνος που είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας και θα μείνει ένας. Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και εμείς, οι συνεχιστές του.

Για μια Σύγχρονη Αριστερά που σέβεται το παρελθόν της, είναι περήφανη για την κυβερνητική θητεία της, αλλά δεν διστάζει και να αναγνωρίσει λάθη. 

Για μια Σύγχρονη Αριστερά με ανθρώπους που είναι εδώ όχι γιατί ξέμειναν εδώ, αλλά γιατί θέλουν να ανήκουν εδώ και να αγωνίζονται εδώ.

Για μια Σύγχρονη Αριστερά της ανανέωσης, των νέων στελεχών που θα ξεπηδήσουν μέσα από την ίδια την κοινωνία, χωρίς να περνούν το face control κάποιων δήθεν ιδιοκτητών.

Για μια Σύγχρονη Αριστερά ενωμένη - μια γροθιά. Με όλα τα δάχτυλα ίσα. 

Σύγχρονη Αριστερά πραγματική.

Η ενότητα αρχίζει τώρα. Γιατί η ενότητα είστε εσείς.»

Μαζική έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, πάντως, κορυφώνονται οι διεργασίες για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα απαρτίζεται από τους 9 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, συν τον Ε. Τσακαλώτο και την Π. Πέρκα. 

Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι δηλώσεις από τους αποχωρήσαντες αλλά και αυτές από την άλλη πλευρά, με τον Σωκράτη Φάμελλο να καλεί όσους έφυγαν να παραδώσουν την έδρα τους.

Ν. Ηλιόπουλος: Όταν ο κ. Κασσελάκης μιλάει σαν CEO μια υπό εκκαθάριση εταιρεία, προσβάλλει ανθρώπους

Ένα εκ των πιο προβεβλημένων στελεχών από τους εννιά βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, έστρεψε και πάλι τα βέλη του κατά των πρώην πλέον συντρόφων του και του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας πως υπάρχουν «στοιχεία βίαιης συντηρητικής μετατόπισης», αναφέροντας ως παράδειγμα την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, «που ήταν μια νεοφιλελεύθερη ομιλία»

«Υπάρχει και ένα ζήτημα αναξιοπιστίας. Όταν στον ΣΕΒ τον Economist και μετά στην τηλεόραση κάθε 15 ημέρες λέει κάτι διαφορετικό μιλάμε για ένα πλαίσιο που δεν μπορείς να ακολουθήσεις» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «όλα αυτό το διάστημα λειτουργούσαμε κανονικά σαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν βγήκε πουθενά και δεν έκανε καμία δημόσια κριτική. Μιλήσαμε στα όργανα και η απάντηση ήταν ότι τα λέτε αυτά επειδή έχετε προσωπικό πρόβλημα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι παρατηρείται «επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα», που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει και πορεύεται αντιδημοκρατικά.« Όταν μιλάει σαν CEO μια υπό εκκαθάριση εταιρία, προσβάλλει ανθρώπους που έδωσαν μάχη για να γίνει κυβέρνηση αυτό το κόμμα. Αυτό δεν μπορεί να το ακολουθήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την απόφαση αποχώρησης είπε «τη ζυγίσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Έχεις έναν Μητσοτάκη που παίζει μπάλα μόνος του, μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι σε τροχιά απαξίωσης με χαρακτηριστικά διάλυσης και ένα ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο, άρα προοδευτικές δυνάμεις που δεν απαντάνε».

«Έχουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν απαντάνε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την απλή διαπίστωση, αρνείται να τη συζητήσει. Όταν δε σου επιτρέπεται να συζητήσεις τις ενστάσεις σου, δεν υπάρχει οξυγόνο, ενώ ακούγαμε για υπονομευτές μέχρι και για πέμπτη φάλαγγα», ανέφερε ενδεικτικά.

Για τον χαρακτηρισμό «αποστάτες» είπε ότι« είμαστε και θα είμαστε βουλευτές της αριστεράς δεν έχουμε μετακινηθεί χιλιοστό από αυτό που λέγαμε για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται αυτήν τη στιγμή. Αυτό που κάνουμε δεν είναι μια κίνηση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ασχοληθούμε με εμφύλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ένα κενό στην αντιπολίτευση. Έχουν βγει 4 δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα. Ήταν υποχρέωσή μας να βάλουμε ένα όριο κόντρα σε μια πορεία εκφυλισμού».

Αιχμές και από τον Δ. Τεμπονέρα

Την Πέμπτη το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εμφανίστηκε αρνητικός να συμμετάσχει στο νέο μη θεσμοθετημένο και όπως είπε παράκεντρο κομματικό όργανο με την επωνυμία «πολιτικό κέντρο» που θέλει να δημιουργήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος τον αντίστοιχο «πολιτικό κέντρο» που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με την συμμετοχή τους, αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στον "πρωινό καφέ"» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίαζε περίπου μια φορά, κάθε 40 μέρες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη, παραλείψεις και συνεπακόλουθα, δημόσιες διαφωνίες».

Δ. Αυγέρη: Οι αποχωρήσαντες από την πρώτη ημέρα αμφισβήτησαν την προεδρία Κασσελάκη

Επίθεση κατά των μελών της ομάδας Αχτσιόγλου έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη υποστηρίζοντας πως η αποχώρησή τους είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο κ. Κασσελάκης στην προεδρία του κόμματος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε αρχικά στη στάση του κόμματος απέναντι στα στελέχη που έφυγαν, λέγοντας πως «οι αποχωρήσαντες θα αντιμετωπίζονται ως ένας ανταγωνιστικός φορέας» .

«Η σύγκρουση είναι ξεκάθαρη. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Κάποιοι δεν ήθελαν να το καταλάβουν και να επικεντρώσουν την προσπάθεια αντιπολίτευσης απέναντι στις δεξιές πολιτικές. Για εμάς ήταν και παραμένει αυτός ο στόχος. Η πολιτική ήττα της κυβέρνησης», είπε

Αναφορικά με την κριτική που ασκούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη που έφυγαν με το επιχείρημα ότι πλέον το κόμμα έχει αλλάξει χαρακτήρα ανέφερε ότι αυτά είναι σχόλια «στελεχών άλλου φορέα».

 «Ποιος είναι ο πολιτικός λόγος που μέσα σε 60 μέρες έχει φύγει αριθμός στελεχών και κάνουν έναν άλλο φορέα. Ποια είναι τα κίνητρα;», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια «όταν κάποιος θέλει να κάνει κριτική, την κάνει μέσα στο κόμμα του. Δόθηκαν ευκαιρίες. Μέσα σε 60 ημέρες συνεδρίασαν όλα τα όργανα». 

Αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς «αποστάτες και προδότες» είπε πως «η ιστορία θα δείξει. Κοιτάμε μπροστά».

Σ. Φάμελλος: Όποιος δεν επιστρέψει την έδρα, δεν τιμά την υπογραφή του

Ευθεία επίθεση κατά των εννιά βουλευτών που αποχώρησαν εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων ότι «δεν έμειναν για να συζητήσουμε στο συνέδριο», ενώ ξεκαθάρισε πως «όποιος δεν επιστρέψει την έδρα, δεν τιμά την υπογραφή του».

Δηλώσεις σε ανάλογο ύφος έκαναν και οι Γιώργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς.

Εντείνονται οι διεργασίες από τους αποχωρήσαντες

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επιβεβαίωσε ότι «αρχές της επόμενης εβδομάδα θα έχουν λήξει τα πάντα για όνομα και επικεφαλής της ΚΟ. Ο στόχος είναι να εκφραστεί ένας αριστερός προοδευτικός οικολογικός χώρος στις ευρωεκλογές».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε κοινή συνεδρίαση οι 11 βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση και της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποφασίζουν για τους ρόλους που θα αναλάβουν ο καθένας, έτσι ώστε από τη Δευτέρα κιόλας να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι πληροφορίες λένε ότι για πρόεδρος έχει «κλειδώσει» ο Αλέξης Χαρίτσης, που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος και της εισήγησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στον Προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο.

Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως δεύτερος πόλος της συνεργασίας.

Θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβουν πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Θεανώ Φωτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: