Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Κυρ. Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday με 50% παρουσία

«Η ανθεκτικότητα της χώρας στηρίζεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας»
τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τριτολογίας του στην Ολομέλεια της Βουλής
Στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
«Η ανθεκτικότητα της χώρας στηρίζεται στη ανθεκτικότητα της οικονομίας της και σήμερα... η χώρα είναι στη θέση να καταθέτει προϋπολογισμό χωρίς καμία παρατήρηση. Αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και μπορούμε το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη. 350 εκατ ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους» υπογράμμισε.

Αναφορικά με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση για πάταξη της φοροδιαφυγής. «Εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού πείτε μας τι προτείνετε και μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που τολμά για δύσκολη παρέμβαση» σημείωσε προς τον κ. Ανδρουλάκη, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις για την πολιτική στην ενέργεια, επισήμανε την ανάγκη η χώρα να στηριχθεί ακόμα περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σημείωσε ότι  η χρήση φυσικού αερίου στη χώρα μας βαίνει μειούμενη, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε. «Μιλάτε στην κυβέρνηση που αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Δεν διαφωνούμε προς αυτό. Έχουμε ζήτημα παγκόσμιο με επάρκεια δικτύων για να βάζουμε περισσότερη ενέργεια στο σύστημα. Αλλά αν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες με φυσικό αέριο. Φαντάζομαι δεν θέλετε να γυρίσουμε στον λιγνίτη. Άρα μια επιλογή έχει μείνει, τα πυρηνικά. Αν θέλετε να πάμε στα πυρηνικά, θα πρέπει να μας το πείτε»είπε απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη.

Κατά την έναρξη της δευτερολογίας του ο  Κυριάκος Μητσοτάκης «επιτέθηκε» στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι έγινε «κόμμα Black Friday με 50% παρουσία».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένα κόμμα που κόπτεται για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με το ζόρι ήταν οι μισοί. Κινδυνεύεται να γίνεται κόμμα Black Friday».

Απευθυνόμενος προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Δεν χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να θυμηθείτε κ. Κωνσταντοπούλου τον παλιό σας εαυτό του πρώτου 6μήνου του 2015. Με εγκαλέσατε για θέματα λογοδοσίας ως δήθεν μόνη κάτοχος της λαϊκής ευαισθησίας και μόνο εσείς με το φωτοστέφανο της ευαισθησίας να μας κάνετε μαθήματα λες και μόνο η δική σας καρδιά πονάει για τους κατατρεγμένους.

Κάποιοι μερίμνησαν μέσα στην πρωτοφανή κρίση να πάνε στα λασπωμένα νερά που δεν μπορούσε να πάει καμία λέμβος να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Αλλά μόνο εσείς έχετε ευαισθησία και την δείχνετε πώς; Καταθέτοντας ερωτήσεις. Λϊγη αυτοσυγκράτηση. Δεν έχετε μονοπώλιο ευαισθησίας και η διαδρομή σας δεν δικαιολογεί να έρχεστε εδώ και να μας λέτε τι; Πόσο ωραίες ερωτήσεις καταθέτετε. Είμαστε πάντα παρόντες εμείς και αρμόδιοι υπουργοί να σας απαντάμε».

Η Θεσσαλία δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα

«Δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Τι υπάρχει δίπλα στην κοίτη του ποταμού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο, μπουζουκζίδικα, μάντρες...θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί μου, δε λέω πως θα το κάνετε, απλά, θέλω να διασφαλίσω ότι συμφωνείτε μαζί μου. Θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι οι παραγωγές. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών ότι θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές, σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σας θέλω μαζί μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα. «Τι μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης, να φτιάξουμε μία task force, χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μου και αναγνωρίζετε τη χρησιμότητα του επιτελικού κράτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών

«Το μισό καλοκαίρι δεν είχαμε καθόλου φωτιές, και το υπόλοιπο πάρα πολλές, και επειδή είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες γι' αυτό δεν καταφέραμε να τις σβήσουμε άμεσα. Εάν θεωρείτε ότι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό να μας το πείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για κριτική σε επιχειρησιακές αποφάσεις. «Για τη Δαδιά μάς είπατε να γίνει αποτύπωση, αυτό έχει ήδη γίνει κ. Ανδρουλάκη, εξ ου και το τελικό συμπέρασμα μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ως κυβέρνηση αισθάνομαι ότι έχουμε σχέδιο, εσείς ως αντιπολίτευση έχετε παράπονα, δεν είναι πρόταση ο τίτλος παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, κ. Ανδρουλάκη» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών».

Κατά την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ τόνισε με νόημα πως «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συναινέσεις».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το 30% των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις θα δοθεί πριν από τις γιορτές και λόγο για τρεις προτεραιότητες: Πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών, συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, λέγοντας πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη, για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση ομήρων η οποία συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. Είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα απέναντι στην κλιματική κρίση»

Ο πρωθυπουργός περνώντας στο θέμα των μέτρων ανασυγκρότησης είπε αρχικά πως «βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ, καταρχάς στην πρωτολογία μου, για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Μια απειλή που ήδη πολιορκεί ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας ως εκδήλωση της κλιματικής κρίσης.

Ας συμφωνήσουμε εξ αρχής ότι είναι μια πραγματικότητα που δεν προσφέρεται για σκληρές κομματικές αντιπαραθέσεις. Αντίθετα, θα έλεγα ότι κατ΄ εξοχήν το θέμα αυτό προϋποθέτει και συναινέσεις και κοινές δράσεις στηριγμένες κυρίως στο ρεαλισμό αλλά και στην επιστημονική γνώση. Πολύ περισσότερο καθώς η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται πότε με τη μορφή των μέγα πυρκαγιών και -δυστυχώς- πότε με τη μορφή ακραίων πλημμυρικών φαινομένων.

Και το κυριότερο, δεν θα αποτελούν, όπως τα είχαμε συνηθίσει, έκτακτα φαινόμενα με ένταση παροδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο ικανό να ξεσπάσει κάθε στιγμή και μάλιστα με μια ορμή, με μια ένταση, η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί εγκαίρως ή με απόλυτη ακρίβεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: