Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Στο επίκεντρο η καθημερινότητα με «όπλο» την οικονομία

Την ώρα, που ο χώρος της αντιπολίτευσης μοιάζει με κινούμενη άμμο και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε δημοσκοπικές ανακατατάξεις, οι ίδιες δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη δυναμική της και τα εκλογικά της ποσοστά. 
Τα δημοσκοπικά ευρήματα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εφησυχασμό προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο, που αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη «παγίδα» για την πορεία της κυβέρνησης.
Το μήνυμα, που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό της απρόσκοπτης συνέχισης του κυβερνητικού έργου και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς και με καλύτερη επικοινωνία του προς τους πολίτες, κυρίως τώρα, που στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί το «δράμα» που εκτυλίσσεται στην αξιωματική αντιπολίτευση... συγκεντρώνοντας -έστω και με αρνητική χροιά- το ενδιαφέρον των πολιτών. 
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν επίγνωση των προβλημάτων, που καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν άμεσα και εμπράκτως, με έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Κυριότερο αυτό των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά, καθώς στο σύνολο των μετρήσεων, οι πολίτες αναδεικνύουν την ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, ως το υπ´ αριθμόν ένα πρόβλημα. Το θέμα κινητοποιεί την κυβέρνηση, παρά την εκτίμηση, που κάνουν ότι σύντομα θα επέλθει η φάση της αποκλιμάκωσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται μέτρα, όπως αυτό της μόνιμης μείωσης τιμής προϊόντων -στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις του σε σούπερ μάρκετ, όσο και με τη σχετική αναφορά του στην καθιερωμένη ανάρτηση του την Κυριακή, στα κοινωνικά δίκτυα- αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή προστίμων σε μεγάλες επιχειρήσεις, που κατά την κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει σε πρώτο πλάνο ένα ακόμη μεγάλο θέμα για τους κατοίκους, κυρίως των αστικών κέντρων, αυτό της εξεύρεσης στέγης, με τα ενοίκια να βρίσκονται στα ύψη. Τα προγράμματα «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», που προβλέπουν σειρά επιδοτήσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προωθούνται, με την κυβέρνηση να απευθύνετε σε νέους, ενοικιαστές, αλλά και ιδιοκτήτες, ως μία ακόμη πολιτική, που στοχεύει στην καθημερινότητα.

«Όπλο» του Μεγάρου Μαξίμου για την υλοποίηση μιας τέτοιας ατζέντας είναι η οικονομία, με την θετική της πορεία να επιβεβαιώνεται και από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για μια ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, που αποδίδει, σημειώνοντας στοιχεία, όπως την τρίτη καλύτερη επίδοση της Ελλάδας μεταξύ των 27 ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025, την εκτίμηση για σταδιακή μείωση του ελλείμματος, βελτίωση του πλεονάσματος και περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους, αύξηση της απασχόλησης και πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% και πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκτιμήσεις αυτές των Βρυξελλών, σε συνδυασμό με τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έδωσαν τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο για την παροχή 352 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, ένα πακέτο παροχών, που έρχεται να προστεθεί στις παρεμβάσεις, όπως η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις επιβεβαιώνουν τη δέσμευση ότι το πλεόνασμα της ανάπτυξης επιστρέφει στους πολίτες, χωρίς να τίθεται εν κινδύνω η δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας και παραπέμπουν στις αρχές του νέου έτους για μόνιμα, πλέον, μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, όπως οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, αλλά και η επικείμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρείται από το κυβερνητικό επιτελείο ότι προσθέτουν ένα ακόμη πλεονέκτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σε μία εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου εκτός από τις πολιτικές επαφές, θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης, παρουσιάζοντας πλέον τις προοπτικές, που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία. Έως τότε, η ατζέντα στρέφεται και στο εσωτερικό μέτωπο, με την εβδομάδα να ξεκινά με την εκλογή νέου Γραμματέα για τη Νέα Δημοκρατία, σήμερα το απόγευμα, με τη Μαρία Συρεγγέλα να αναμένεται να πάρει την σκυτάλη από τον Παύλο Μαρινάκη

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: