Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Κυβέρνηση: Δύο ανοιχτά μέτωπα και δύο ατού

Αν επιχειρούσε κάποιος να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα, που έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου, θα έβλεπε να σχηματίζονται για την κυβέρνηση δύο ανοιχτά μέτωπα, που προκαλούν προβληματισμό και χρήζουν άμεσης διαχείρισης -ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει και το κύμα ακρίβειας, που χαρακτηρίζεται ως νούμερο 1 ζήτημα από όλους- αλλά και δύο προνομιακά πεδία, μέσα στα οποία καλείται το κυβερνητικό επιτελείο να κινηθεί -τα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και ο καθαρός πολιτικός διάδρομος, που έχει μπροστά του.
Την ώρα, που σύσσωμη η διεθνής κοινότητα... παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία εισέρχεται η περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας ακόμη διεθνούς κρίσης.
Η Αθήνα, έχοντας λάβει από την πρώτη στιγμή μια ξεκάθαρη θέση, τασσόμενη υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μέσα στο πλαίσιο, όμως, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει να παραμείνει ενεργή στις προσπάθειες συνομιλιών, όπως η σύνοδος του Καΐρου, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Την ίδια ώρα, οι αρχές προετοιμάζονται σε μια τριπλή κατεύθυνση
πρώτον, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, 
δεύτερον, στη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας, τη στιγμή, που στην Ευρώπη καταγράφονται αιματηρά περιστατικά, που θέτουν σε συναγερμό ολοένα και περισσότερες χώρες και 
τρίτον, στις οικονομικές επιπτώσεις, που θα μπορούσε να προκαλέσει, κυρίως, μια επέκταση της πολεμικής σύρραξης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα των προθέσεών της, επισημαίνοντας ότι λαμβάνονται και ενισχύονται όλα τα μέτρα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, χωρίς έως τώρα να διαπιστώνεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και στο εσωτερικό, κυρίως για την κατάσταση, που επικρατεί στις δομές προσφύγων και μεταναστών.
Την ίδια ώρα, η οικονομία επιδεικνύει δύο διαφορετικές πτυχές. 
Από τη μία πλευρά, εξελίξεις, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P, που μεταφράζονται από την κυβέρνηση ως ψήφος εμπιστοσύνης στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, οι επιδόσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και τον δείκτη της ανεργίας, καθώς και τα έσοδα από τον τουρισμό, αποτελούν το θετικό πρόσημο.
Στον αντίποδα, το κύμα ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων, που επιμένουν κυρίως στον τομέα των τροφίμων, αλλά και ο «άγνωστος Χ», που μπορεί να πυροδοτηθεί περαιτέρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ακούει στο όνομα τιμή πετρελαίου και ενεργειακή κρίση, ενόψει μάλιστα του χειμώνα, δημιουργούν προβληματισμό.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν ότι το θετικό πρόσημο της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί ένα μομέντουμ ευνοϊκό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα έχει αποκτήσει και πάλι «καλό όνομα».
Κάνοντας σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διακινδυνέψει τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δημοσιονομική πορεία, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν περαιτέρω τις τιμές, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, που θα ενισχύσουν τα εισοδήματα, με την ενίσχυση αυτή να παραμένει και όταν το κύμα ακρίβειας, που σήμερα πιέζει τους πολίτες, υποχωρήσει.

Η κυβέρνηση καλείται, κατά γενική ομολογία, να διαχειριστεί αυτό το πλέγμα εξελίξεων μέσα σε ένα καθαρό πολιτικό διάδρομο. Η χώρα βρέθηκε τέσσερις φορές μπροστά στις κάλπες από τον Μάιο έως σήμερα, με τους πολίτες να δίνουν ένα σαφές μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που πλέον καλούνται, όμως, να περάσουν χωρίς προσκόμματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, των μεταρρυθμίσεων και την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων.

Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον -και δεν θα υπάρχει για τους επόμενους οκτώ μήνες- ούτε η αναμονή μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, ούτε η ανάγκη διαχείρισης ενός οξυμένου πολιτικού σκηνικού, την ώρα, που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια φάση εσωστρέφειας και αναταράξεων.

Τα δεδομένα παραμένουν περίπλοκα και κάνουν σαφές ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: