Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Πώς να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας: Αυτή η ιαπωνική τεχνική είναι απλή και αποτελεσματική

Ο μεταβολισμός είναι βασικός παράγοντας για την υγεία και τους στόχους που βάζετε για απώλεια βάρους. 
Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της τροφής που τρώτε σε ενέργεια. 
Ένας ταχύτερος μεταβολισμός σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Αλλά αν ψάχνετε για έναν απλό (και αποτελεσματικό) τρόπο για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, το μόνο που έχετε να κάνετε... είναι να ψάξετε στο ντουλάπι σας για ένα κουτί πράσινο τσάι.

Σε τι κάνει καλό το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι δεν είναι απλώς ένα ρόφημα μου είναι στη μόδα για τους γιόγκι. Είναι ένα ρόφημα, φαρμακευτικό εδώ και αιώνες στην Ασία, το οποίο έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

  1. Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού
  2. Βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης
  3. Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου
  4. Προστασία από τον διαβήτη τύπου 2
  5. Βελτιωμένη υγεία των οστών
  6. Μειωμένος κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον

Το πράσινο τσάι σας βοηθά να χάσετε βάρος;

Μπορεί. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τόσο θεαματικά όσο κάποιοι ελπίζουν.

Το πράσινο τσάι περιέχει δύο βασικές ενώσεις: καφεΐνη και κατεχίνες. Μαζί, λειτουργούν συνδυαστικά για να προάγουν τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και την οξείδωση του λίπους (την διάσπαση των λιπών) στο σώμα, οδηγώντας σε μέτρια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Οι έρευνες για το πράσινο τσάι και τις επιπτώσεις του στην απώλεια βάρους και τον μεταβολισμό:

Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πριν από την άσκηση έκαιγαν 17% περισσότερο λίπος από εκείνους που δεν το έκαναν.

Μια διαφορετική μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για τρεις μήνες έχασαν 7,3 περισσότερα κιλά και έκαψαν 183 περισσότερες θερμίδες την ημέρα από τους συμμετέχοντες που δεν το έκαναν.

Μια συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (που δημοσιεύτηκε το 2012) διαπίστωσε ότι τα παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού προκάλεσαν απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες.

Μια τυχαιοποιημένη, «τυφλή», ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή του 2016 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού υψηλής δόσης μείωσε σημαντικά το βάρος και την περίμετρο της μέσης σε γυναίκες με κεντρική παχυσαρκία.

Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες επικεντρώνονται στο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, υπάρχουν ενδείξεις ότι το να πίνεις πράσινο τσάι ωφελεί επίσης τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.

Αλλά μην περιμένετε να χάσετε κιλά από τη μια μέρα στην άλλη. Προσοχή: το πράσινο τσάι δεν είναι μια μαγική λύση για την απώλεια βάρους. Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και οι καλές επιλογές τρόπου ζωής εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Πώς να φτιάξετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξετε και μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ή κρύο. Αλλά αν προσπαθείτε να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας, θα πρέπει να επιλέξετε ζεστό πράσινο τσάι.

Η μέθοδος παρασκευής

  • Βράζετε νερό σε ένα μπρίκι ή μια κατσαρόλα. Το ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία 80-85 βαθμών Κελσίου.
  • Τοποθετήστε ένα φακελάκι πράσινου τσαγιού σε ένα φλιτζάνι. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσάι με ολόκληρα φύλλα, αν θέλετε, αλλά θα χρειαστείτε ένα σουρωτήρι ή έναν εγχυτήρα.)
  • Ρίξτε το ζεστό νερό πάνω από το τσάι και αφήστε το να βράσει για τρία έως πέντε λεπτά. Η κάλυψη του φλιτζανιού με ένα καπάκι κατά τη διάρκεια του βρασμού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γεύσης και των αρωμάτων.
  • Αφαιρέστε το φακελάκι τσαγιού ή στραγγίστε το τσάι και απολαύστε.

Πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνετε για απώλεια βάρους;

Δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, καθώς η ποσότητα που απαιτείται εξαρτάται ανάλογα με τον μεταβολισμό, την πρόσληψη καφεΐνης και τη συνολική υγεία σας. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Εάν είστε «αρχάριοι» με το πράσινο τσάι, ξεκινήστε με ένα φλιτζάνι και αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη ανάλογα με την ανταπόκριση του σώματός σας. Ενώ το πράσινο τσάι είναι γενικά ασφαλές σε μέτριες ποσότητες, περιέχει καφεΐνη και μπορεί να έχει παρενέργειες για μερικούς ανθρώπους.

Το εμφιαλωμένο πράσινο τσάι (πχAriZona) είναι γεμάτο ζάχαρη. Ένα κουτί 470 ml περιέχει 34 γραμμάρια ζάχαρης, που είναι περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες. Αυτή η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να αντισταθμίσει τα οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ορισμένα προπαρασκευασμένα ροφήματα πράσινου τσαγιού περιέχουν επίσης τεχνητά γλυκαντικά, συντηρητικά και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

Αν ψάχνετε για έναν υγιεινό τρόπο για να απολαύσετε το πράσινο τσάι, πολύ απλά είναι καλύτερο να παρασκευάζετε το δικό σας στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε τι καταναλώνετε.

Πώς να ενισχύσετε το μεταβολισμό με φυσικό τρόπο

Θέλετε να μάθετε πώς να αυξήσετε το μεταβολισμό φυσικά; Η ενσωμάτωση του πράσινου τσαγιού στη διατροφή σας είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Εδώ είναι μερικοί άλλοι φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας:

  • Να τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι όλα καλές πηγές φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής και στην καλή διαχείριση του βάρους.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Το να μένετε ενυδατωμένοι βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων.
  • Κοιμηθείτε αρκετά. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη (μια ορμόνη του στρες) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Επιδιώξτε επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: