Όπως δεν είναι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε οι συνθήκες, που διαμόρφωσαν την άνοδο του. Τα ερωτήματα, που μένουν αναπάντητα, προς ώρας, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη - χωρίς τα πρόσωπα της αριστερής πτέρυγας αυτή τη φορά - και αν τελικά το επόμενο διάστημα θα προστεθεί ένα ακόμη κόμμα στα αριστερά. Σε κάθε περίπτωση, κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι έως τις ευρωεκλογές το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό...
Η κυβέρνηση παρακολουθεί «σιωπηλή» τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα στελέχη της να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν θα εμπλακούν σε ένα εσωκομματικό ζήτημα. Οι διεργασίες, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο μικροσκόπιο του κομματικού επιτελείου, τόσο για τα όσα τα ίδια τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποκαλύπτουν - όπως για παράδειγμα οι αναφορές Σκουρλέτη σε παράκεντρα, που δρούσαν στο διαδίκτυο την περίοδο Τσίπρα- κυρίως, όμως, για τον αντίκτυπο, που μπορούν να επιφέρουν.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας πιθανά όλα τα ενδεχόμενα, από την αλλαγή ηγεσίας έως τη διάσπαση και τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι τις αρχικές, ουσιαστικές, επιπτώσεις από το «τσουνάμι», που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τις αποτυπώσουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.
Η εκτίμηση, που υπάρχει αυτήν την ώρα από τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι μοιάζει μάλλον απίθανο να μην υπάρξουν απώλειες στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στη Νέα Δημοκρατία στρέφουν τις «κεραίες» τους και προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει μερίδιο απογοητευμένων ψηφοφόρων, αναμένοντας τις κινήσεις Ανδρουλάκη σε αντιπολιτευτικό επίπεδο.
Μπορεί οι εξελίξεις αυτές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δημιουργούν έναν καθαρό πολιτικό διάδρομο για να προχωρήσει η κυβέρνηση το έργο, που έχει εξαγγείλει, χωρίς προσκόμματα και κλίμα ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης, ωστόσο υποκρύπτεται και ένας μεγάλος κίνδυνος για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο κίνδυνος χαλάρωσης και αλαζονείας, που μπορεί να αποβεί καταλυτικός για την αξιολόγηση των πολιτών, στις κάλπες του Ιουνίου.
Στάση αναμονής τηρούν και στη Χαριλάου Τρικούπη, παρακολουθώντας τα όσα διαδραματίζονται στην Κουμουνδούρου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι διεργασίες αυτές αποδυναμώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας «χώρο» σε εκείνους να αναδειχθούν στη βασική δύναμη της αντιπολίτευσης.
Για το λόγο αυτό, απευθύνουν κάλεσμα στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετακινήθηκαν στην Κουμουνδούρου, να επιστρέψουν. Και για το ΠΑΣΟΚ, το αν αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, θα φανεί στις επερχόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Το ενδιαφέρον του στις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, στρέφει και ο Περισσός, που από την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα, «καρπώνεται» τις απώλειες αριστερών ψηφοφόρων, καθιστώντας το ΚΚΕ το μοναδικό κόμμα, που καταγράφει άνοδο στα ποσοστά του μετά τις εθνικές εκλογές, στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις κάλπες, όπως απέδειξαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «χρεοκοπημένες συνταγές και σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες», απευθύνεται ευθέως και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν να «λοξοκοιτάξουν» και προς το ΠΑΣΟΚ.
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, όμως, να οδηγήσουν και σε αλλαγές του κοινοβουλευτικού χάρτη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης προχωρά έως τώρα στη διαγραφή προσώπων, που δεν είναι βουλευτές, οπότε δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ από τις κινήσεις του.
Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όμως, ο οποίος άφησε για μια ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η ενότητα «με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή» - καταλήγοντας στο αινιγματικό «ίδωμεν»- θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή των δεδομένων.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετρά 47 μέλη, του ΠΑΣΟΚ 32. Η αποχώρηση βουλευτών θα μπορούσε να αλλάξει τους ρόλους ακόμη και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσοι βουλευτές θα εγκατέλειπαν, ακόμη και σε περίπτωση διάσπασης, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για όλους είναι οι κάλπες των ευρωεκλογών. Και έως τότε αναμένεται να υπάρξουν πολλά «επεισόδια», έως ότου διαμορφωθεί το τελικό πολιτικό σκηνικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου