Με αυτή τη φράση ξεκινά η WSJ δημοσίευμά της για την ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς, αλλά και αναφορά στη συμφωνία της Alpha Bank με την ιταλική UniCredit.
«Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η Ελλάδα εξασφάλισε μια σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα. Και τη Δευτέρα, η ιταλική UniCredit δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μερίδιο σε έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, την Alpha Bank»... γράφει η WSJ.
Αναφέρει δε και την ανακοίνωση της UniCredit, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Ελλάδα, μετά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, έχει μετατραπεί σε μια χώρα υψηλής ανάπτυξης με ισχυρές δυνατότητες».
Στο άρθρο γνώμης της WSJ αναφέρεται ακόμη ότι πριν από δέκα χρόνια φαινόταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανακάμψει από τις οικονομικές και πολιτικές της πληγές, αλλά πλέον η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s μπορεί να εκπληρώνει έναν από τους στόχους που έθεσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έπρεπε να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, αφότου οι υπερβολές στις αρχές του 2000 οδήγησαν στην κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2009. Επισημαίνει δε ότι αν ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να μπει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, η αναβάθμιση θα είχε γίνει νωρίτερα, αφού τα τρία προγράμματα διάσωσης περιελάμβαναν τιμωρητικούς δημοσιονομικούς όρους.
Οι όροι αυτοί δεν εκπληρώθηκαν ποτέ, επειδή ούτε τα πακέτα διάσωσης, ούτε οι Έλληνες πολιτικοί εφάρμοσαν μια αναπτυξιακή ατζέντα. Όπως σημειώνει η WSJ, οι ψηφοφόροι εξοργίστηκαν με τα πρώτα δύο προγράμματα διάσωσης που οδηγούσαν σε αδιέξοδο και στράφηκαν προς την Αριστερά, εκλέγοντας ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας παραλίγο να τινάξει την Ευρωζώνη στον αέρα, αρνούμενος να τηρήσει τους όρους διάσωσης και φτάνοντας στο σημείο να διοργανώσει ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, προτού απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού. Στη συνέχεια, υπέγραψε μια συμφωνία διάσωσης με δημοσιονομικούς περιορισμούς», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ακόμη, τονίζει ότι η καινοτομία του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη, και αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 29% στο 22%, στον εξορθολογισμό των κρατικών λειτουργιών και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Υπογραμμίζει δε ότι αυτή η αισιοδοξία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι επενδύσεις πέφτουν βροχή, η S&P εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% του ΑΕΠ από 189% το 2020, και η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά περίπου 2,5%.
Παράλληλα, η WSJ υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς εξαρτάται υπερβολικά από τον τουρισμό και χρειάζεται σημαντικές ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο δυναμική. Δεν παραλείπει όμως να επισημάνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει πως μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης είναι το βασικό συστατικό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, και για τη δημοσιονομική ισορροπία».
© Παρέχεται από: Newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου