Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ το bonus των 50 εδρών!

Αν ερωτηθεί ο Α. Τσίπρας την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη —που θα ερωτηθεί— πώς σχολιάζει την πρόταση Μητσοτάκη για την από κοινού αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα την απορρίψει, επικαλούμενος τις πάγιες αρχές της Αριστεράς. 
Εννοείται πως η επίκληση των αρχών είναι υποκριτική. Αν όντως ήθελε να σεβαστεί αυτή την πάγια θέση της Αριστεράς θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο από τον χειμώνα του 2015. Δεν το έπραξε γιατί τότε ήταν πρώτο κόμμα και δεν ήταν ορατή στον ορίζοντα η αμφισβήτηση αυτής της πρωτοκαθεδρίας.
Πότε ο Α. Τσίπρας άλλαξε τον εκλογικό νόμο; Όταν διαπίστωσε πως θα έχανε τις εκλογές... Τότε θυμήθηκε τις αρχές της Αριστεράς. Πάμε παρακάτω.

Οι λόγοι που συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορά του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου είναι οι εξής:

1. Δείχνει έτσι πως είναι κόμμα ευθύνης που σκέφτεται με εθνικούς όρους
, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα. Με αυτό τον τρόπο απευθύνεται στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν την περιπέτεια των διπλών εκλογών.

2.Φανερώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτική αυτοπεποίθηση.
Αποδέχεται την πρόκληση του πρωθυπουργού, σίγουρος όντας για την εκλογική νίκη του. Εξάλλου, ο χειμώνας προβλέπεται «βαρύς» για την κυβέρνηση και υπάρχει η πιθανότητα να ανατραπεί η παρούσα δημοσκοπική εικόνα. Σε αντίθετη περίπτωση παραμένει φοβικό κόμμα, που μέσω της πολιτικής αναταραχής επιδιώκει την πολιτική του επιβίωση. Η άρνησή του ισοδυναμεί με παραδοχή της ήττας.

3. Με την απλή αναλογική γνωρίζει ο Α. Τσίπρας πως οι πιθανότητες να ανακάμψει στην εξουσία, μέσω της «προοδευτικής» κυβέρνησης, είναι καθαρά θεωρητικές. Για να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός 151 απαιτείται να συντρέξουν σωρεία συμπτώσεων. Συγχρόνως, αυτό το όνειρο επειδή είναι προδήλως απατηλό δεν θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

4.Ο βασικότερος όμως λόγος αφορά τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί ο Α. Τσίπρας και οι συνεργάτες του να επιτίθενται αποκλειστικά στη Νέα Δημοκρατία, γνωρίζουν όμως πως η πραγματική απειλή ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν σημαντικές διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ που συντελούν, ώστε παρά τη μικρή φθορά της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται πως δεν εισπράττει ουσιαστικά τίποτα.

Στις εκλογές με την απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί με μια κοινοβουλευτική ομάδα περίπου 45--48 βουλευτών, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 85-88. Και μόνο αυτό το γεγονός θα αποσταθεροποιήσει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι Πασοκογενής. Το πρόβλημα θα επιταθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές τον μόνο στόχο που θα έχει θα είναι να μην πετύχει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία.

Όμως, αν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλάξουν μαζί τον εκλογικό νόμο και οι εκλογές διεξαχθούν άπαξ με το bonus των 50 εδρών, αυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό λόγο για να αποτραπούν οι κεντρόφυγες δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτές οι εκλογές θα έχουν τον χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης. Δεν θα υπάρξει αποχή δυσαρέσκειας ή χαλαρή ψήφος. Η πόλωση δεν θα το επιτρέψει.

Επειδή ο Α. Τσίπρας είναι ένας καλός τακτικιστής, σίγουρα θα έχει κάνει και αυτός παρόμοιες σκέψεις. Εγώ προς το παρόν του δίνω ιδέες, αν κάτι του έχει διαφύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: