Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτοκαταστροφική αντιπολίτευση

Τέσσερις δημοσκοπήσεις έως τώρα καταγράφουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 6,5 έως 8,5%, αλλά αυτές δεν μετράνε γιατί είναι «πετσωμένες», κατά τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ήρθε όμως χθες η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών να τις επιβεβαιώσει (και συ παιδί μου Βρούτε;)
Μέσα στον αλλόφρονα χαμό για τις παρακολουθήσεις η ΝΔ... καταγράφει ελάχιστες απώλειες της τάξεως του 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Ιουλίου, λόγω κυρίως του κύματος ακρίβειας και δευτερευόντως των υποκλοπών. Οριακές απώλειες όμως κατά 0,5% καταγράφουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) και το ΠΑΣΟΚ (11%), στη θεωρητικά πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή φουσκώνει η δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Και πως να μην είναι έτσι όταν η ικανοποίηση για το έργο της κυβέρνησης βρίσκεται στο 35% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ασθμαίνει με ικανοποίηση στο 22% και το ΠΑΣΟΚ στο 14%!

Ιδιαίτερη σημασία δεν έχει η άποψη των οπαδών για το κόμμα τους, αλλά η άποψη των αναποφάσιστων, αφού αυτούς στοχεύουν να ελκύσουν. Οι αναποφάσιστοι διίστανται για τον πολιτικό λόγο της ΝΔ. Για κάποιους είναι «δημαγωγικός και ξεπερασμένος», ενώ για άλλους προσλαμβάνει θετικό στίγμα, θεωρούμενος ως «τεκμηριωμένος και σύγχρονος». Αντιθέτως η άποψη των αναποφάσιστων για τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολικά απορριπτική. Τον θεωρούν αόριστο, ξεπερασμένο, χωρίς έμπνευση, δημαγωγικό και ανεφάρμοστο!

Σε αυτά θα μπορούσαν να προσθέσουν και «ψευδή», τόσο ψευδή που δημιουργεί απορία: Είτε δεν καταλαβαίνουν τι λένε (πράγμα που αποκλείουμε), είτε δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τους ψηφοφόρους. Είναι γεγονός ότι με τέτοια συμπεριφορά δικαιώθηκαν το 2015 και έγιναν κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθούν τα ίδια ενώ ο λαός άλλαξε ρότα και βρίσκεται σε διαφορετική φάση. Οι δημοσκοπήσεις (και οι δικές τους) δείχνουν ότι από την πλειοψηφία αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και απόρριψη.

Σε πρόσφατο σποτάκι για τη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την εικόνα του Μητσοτάκη από την περσινή ΔΕΘ να λέει «Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερο φόρο παντού, στον ΕΝΦΙΑ, στο εισόδημα, στον ΦΠΑ, στην εισφορά αλληλεγγύης». Και απαντούν με το λογοπαίγνιο «ΔΕΘαγίνουν ποτέ», ότι «οι Έλληνες πλήρωσαν 6 δις επί πλέον σε φόρους το πρώτο 7μηνο του 2022, από τα οποία τα 2,5 δις σε ΦΠΑ»!

Προσπαθούν να πουν εμμέσως (και ψευδώς) ότι η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους, ενώ αντιθέτως τους έχει μειώσει, κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης για ιδιωτικό τομέα, μείωσε ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Η απορία μας είναι σε ποιους απευθύνονται με αυτά που ισχυρίζονται.

Γιατί είναι γνωστό ακόμη και σε υποψήφιους Οικονομικών σχολών, ούτε καν πρωτοετείς δηλαδή, ότι όταν αυξάνεται το ΑΕΠ αυξάνεται η φορολογητέα ύλη (και σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό βεβαίως), εισέρχονται περισσότερα χρήματα στα ταμεία του κράτους. Και η ανάπτυξη είναι υπαρκτή (ας μην την αποδώσουν στην κυβέρνηση, ας τη θεωρήσουν ανακλαστική ως ελατήριο που εκτινάχτηκε). Και είναι καταγεγραμμένη: +8,3% το 2021, + 7,7 το δεύτερο τρίμηνο φέτος, εν μέσω ρωσικής θυέλλης.

Με τέτοιες καταγγελίες παθιάζουν τους πιστούς τους ψηφοφόρους, αλλά αυτούς τους έχουν ούτως ή άλλως. Απομακρύνουν όμως τους μετριοπαθείς και νουνεχείς εκ των αναποφάσιστων. Αυτούς δηλαδή που χρειάζονται να προσελκύσουν.

Όπως τους απομακρύνουν και με καταγγελίες γιατί η Ελλάδα δεν έστειλε αστυνομική δύναμη (με κίνδυνο θερμού επεισοδίου) για την 5χρονη Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού σε τουρκική νησίδα του Έβρου. Όπως τους απομακρύνουν και με την υπεράσπιση των μπάχαλων στην αντίθεσή τους για την πανεπιστημιακή αστυνομία (ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού τη θέλει). Όπως τους απομακρύνουν με την ατέρμονη «υποκλοπολογία», όχι γιατί δεν είναι σοβαρό θέμα και δεν το εκλαμβάνει ο λαός ως τέτοιο, αλλά γιατί είναι αδιευκρίνιστες οι συνθήκες και οι λόγοι υπό τους οποίους συνέβη, άρα ο λαός δεν έχει λάβει πλήρως καταδικαστική στάση.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ενώ υποτίθεται ότι ετοιμάζει ένα σοβαρό πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, ενώ πρώτο μίλησε για προγράμματα κοινωνικής κατοικίας των νέων (κατ' αντιγραφή της Πορτογαλίας), τα έχει προς το παρόν θέσει σε δεύτερη μοίρα. 
Έχει εμπλακεί σε μια μονοθεματική πολιτική καταγγελία για την επισύνδεση που υπέστη ο Πρόεδρός του. Κατανοητή η προσωπική φόρτιση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά δεν είναι παραγωγικό να επισκιάζει τη γενική αντιπολιτευτική πολιτική του κόμματος. Τους το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: