Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς ο Ρουμπάτης άδειασε τον Τσίπρα

Τραυματισμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη ημέρα των καταθέσεων στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.
Όπως μεταδίδουν πηγές της πλειοψηφίας, πρωτίστως οι νέες διαστάσεις που δίνουν οι απαντήσεις Ρουμπάτη για το θέμα της παρακολούθησης Πιτσιόρλα, αλλά και η στρατηγική που εφαρμόστηκε στην κατάθεση του τέως διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αντανακλούν την ήττα που υπέστη η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε αυτά τα δυο στάδια... της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Ο βαθμός της αρνητικής έκθεσης που ήδη είχε αρχίσει να δημιουργείται για τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, επιδείνωσαν οι διατυπώσεις που σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της ΕΥΠ, επί των ημερών της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ρουμπάτης, παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε άμεσα και όχι έμμεσα τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Προσδιόρισε μάλιστα την αιτιολογική βάση για την έναρξης της επισύνδεσης στο κινητό του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στο γεγονός ότι  ο Στέργιος Πιτσιόρλας με την ιδιότητα του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να πουλήσει εθνικό έδαφος σε εταιρία συριακών συμφερόντων στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος. Κατά πληροφορίες φιλοτεχνήθηκε το προφίλ της εν λόγω εταιρείας και της αποδόθηκαν ισχυρές διασυνδέσεις, με ισχυρή πολιτική οικογένεια της Συρίας, φωτογραφίζοντας το καθεστώς Άσαντ.

Επιπλέον, όπως εγκαίρως δημοσίευσε το Liberal.gr, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, στην κατάθεση του φέρεται να υποστήριξε, ότι παρείχε ενημέρωση για τη «δράση» του «τεχνοκράτη» Πιτσιόρλα, χωρίς όμως να τον κατονομάσει.

Σε αυτό το σκέλος ωστόσο ακόμη και πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν ότι ο κ. Ρουμπάτης, εν μέσω μιας συγκεχυμένης τοποθέτησης, άλλοτε υποστήριζε ότι είχε κατονομάσει στην επίμαχη ενημέρωση τον κ. Πιτσιόρλα και άλλοτε ότι δεν είχε προσδιορίσει ονομαστικά την ταυτότητα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και ο πρώην ΠΘ ενέκρινε τη συνέχιση της παρακολούθησης η οποία συνεχίστηκε μέχρι και την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα.

«Από εκεί που πήγαινε να πάρει ωφελήματα από την κατάθεση Κοντολέοντα δεν περίμενε την εξέλιξη με Ρουμπάτη», έλεγε προς το Liberal.gr αρμόδια πηγή. Πάντως, μετά και την προαναγγελία Πιτσιόρλα για προσφυγή στη δικαιοσύνη, αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης υποστήριζαν ότι εάν ζητηθεί από τον εισαγγελέα η διαβίβαση των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής, πρόκειται καταφανώς για ένα αίτημα που θα ικανοποιηθεί από την Βουλή.

Υπό τη σκιά αυτής της τροπής, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή, αναζήτησαν, σύμφωνα με στελέχη της πλειοψηφίας, επικοινωνιακά αντίβαρα στην κατάθεση Κοντολέοντα. Είναι ενδεικτική η υποβολή, επί ώρες συγκεκριμένων ερωτημάτων, όπως το τι έγινε με την υπόθεση Ανδρουλάκη, καθώς επίσης το πως ελέγχεται ο εισαγγελέας που αποφασίζει για τις επισυνδέσεις.

Δηλωτική της ίδιας αμηχανίας στην προσπάθεια διαχείρισης της κατάθεσης Ρουμπάτη, ήταν και η επιμονή σε ζητήματα επί της διαδικασίας, όπως η επανάληψη της ψηφοφορίας για το θέμα του απορρήτου, υπό το φως, δήθεν νέων γεγονότων που συνιστούσαν κατά τα μέλη της μειοψηφίας, η ενδεχόμενη επίκληση, από πλευράς μαρτύρων, του απορρήτου.

Πάντως από τις αντιπολιτευτικές διαρροές που εστιάζουν στο θέμα του απορρήτου, εξέλιπαν οι σαφείς απαντήσεις του τέως διοικητή της ΕΥΠ, σε ότι αφορά στις επισυνδέσεις που διενεργήθηκαν επί των ημερών του, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων υποστήριξε ότι ήταν όλες νόμιμες.

Ο κ. Κοντολέων μάλιστα περιέγραψε το σύνολο της διαδικασίας που προβλέπεται πριν από την έναρξη της συγκεκριμένης επιχειρησιακής δράσης, της υπηρεσίας, που προβλέπου την συλλογή των απαραίτητων υπογραφών από την υπηρεσία, τη διαβίβαση του σχετικού αιτήματος στον εποπτεύοντα εισαγγελέας και εν συνεχεία της αντίστοιχης διάταξης στην ΑΔΑΕ, προτού πάρει τη οδό για τους παρόχους.

Όπως φέρεται να τόνισε ο Παναγιώτης Κοντολέων όλα τα προβλεπόμενα στάδια τηρήθηκαν απαρέγκλιτα. Κατά πληροφορίες ο κ. Κοντολέων υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε ποτέ για καμμία επισύνδεση.

Εξίσου διαφωτιστικές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ήταν και οι απαντήσεις του τέως διοικητή της ΕΥΠ για το θέμα της χρήσης του κακόβουλου λογισμικού predator
Ο Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να υποστήριξε ότι η αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων της ΕΥΠ έγινε μέσα από διαγωνισμό, και ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό, καθώς διαθέτει ένα από τα πλέον, εξελιγμένα, τεχνολογικά σύστημα επισυνδέσεων.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: