Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Οριστικά και αμετάκλητα: Η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-35 ως αντάλλαγμα για τους εκβιασμούς της για Σουηδία και Φινλανδία

Καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ εργάζονται για να καταλάβουν τι ακριβώς θα αποδεχτεί η Τουρκία με αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία, ένα αναδυόμενο ερώτημα είναι εάν θα επιτραπεί στην Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ως μέρος των διαπραγματεύσεων.
Η απάντηση, όσον αφορά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι αρκετά σαφής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα breaking defense:
«Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35», είπε... ο βουλευτής Adam Smith, (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα άμυνας.
Η Τουρκία ήταν πρώτος εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του τζετ. Το σχέδιο ήταν να αγοράσει 100 από τα μοντέλα F-35A, τα οποία είχαν εξασφαλίσει πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 σήμανε τον κώδωνα κινδύνου, με τις ΗΠΑ και άλλους να εγείρουν ανησυχίες ότι το ρωσικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών για το F-35 για τη Μόσχα.


Μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, η Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 αποδέχτηκε τους S-400 στο έδαφός της και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απάντησε αποκλείοντας την Τουρκία από τα μαχητικά F-35, με κόστος για την Άγκυρα τόσο την απώλεια του στόλου των αεροσκαφών όσο και τα οφέλη της πολεμικής βιομηχανίας της από το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: