Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Κάηκαν σπίτια στο Πανόραμα, εκκενώθηκαν δομές – Είκοσι σπίτια έχουν υποστεί ζημιές- Νύχτα αγωνίας – Φόβος για αναζωπυρώσεις

Καθώς οι φλόγες μαίνονταν ανεξέλεγκτες, ξεκινώντας στη Γλυφάδα και περνώντας σε Βούλα και Βάρη, οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.
Πάνω από οκτώ ώρες καίει η φωτιά που ξεκίνησε από το Πουρνάρι στη Γλυφάδα το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά με σύμμαχο και τους ισχυρούς ανέμους εξαπλώθηκε γρήγορα στο Πανόραμα Βούλας και στη Βάρη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο η φωτιά είναι σε ύφεση με βάση την εικόνα που... υπάρχει στις 22:00 το βράδυ. Έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν στις εστίες τους οι κάτοικοι από το Πανόραμα Βούλας και τους τρεις από τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι στο Χέρωμα. Εκεί το μέτωπο παραμένει ενεργό μετά από αναζωπύρωση που υπήρξε.

Στο Παιδικό Χωριό SOS επιστρέφουν και τα παιδιά της δομής και το προσωπικό αφού κρίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ωστόσο, η Πυροσβεστική παραμένει σε όλη αυτή την περιοχή σε πλήρη επιφυλακή. Επιχειρούν 172 πυροσβέστες, 56 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες. Από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα για συνδρομή.

Πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα

Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουν καεί εντελώς σπίτια. Ωστόσο σε 20 σπίτια σημειώθηκαν φθορές, με 4 από αυτά να έχουν υποστεί τις ισχυρότερες.
Ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή.
Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Βούλας είναι καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, το έργο τους είναι δύσκολο λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων.
Ωστόσο, πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την περιοχή της Βάρης, όπου έχουν επεκταθεί οι φλόγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό, όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα. Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20.
Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Διαρκής είναι η ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ δραστηριοποιούνται και εθελοντές.
Μέχρι τις 21;00 το βράδυ, είχαν διατεθεί από την πυροσβεστική έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ με εναέρια μέσα μετείχε και ο στρατός.
Στην πυρκαγιά έχουν μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.
Η φωτιά ξεκίνησε μετά το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα στη θέση Πυρνάρι, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, πολύ γρήγορα όμως επεκτάθηκε προς την Άνω Βούλα.
Για μια μεγάλη επιχείρηση σε επίγειο και εναέριο βαθμό, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Το απόγευμα, δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα που επιχειρούσαν στα μέτωπα, οδηγήθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες.
Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πιθανότατα ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην ‘Ανω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε το απόγευμα στην ΕΡΤ για ριπές ανέμου ως 8 Μποφόρ. Παράλληλα επισήμανε σχετικά με τα αίτια της φωτιάς ότι ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.

NΩΡΙΤΕΡΑ

Περιοχές της Βάρης και τα Παιδικά Χωριά SOS απειλούνται από τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και προχώρησε προς το Πανόραμα Βούλας.
Σε λίγη ώρα αναμένεται να δοθεί εντολή εκκένωσης σε αυτές τις περιοχές από την Πυροσβεστική.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Νέα Κάλυμνος, Χέρωμα, Δίλοφο και Εξοχή. Επίσης, θα εκκενωθεί προληπτικά και γηροκομείο στη Βούλα με 300 φιλοξενούμενους, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος.

Τρεις πυροσβέστες τραυματίες

Δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίοι επιχειρούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς της Βούλας, που μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η πυρκαγιά μετά τις 19:30 είχε οριοθετεί, ωστόσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι το νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή. Ήδη μεταφέρθηκαν δυο ηλικιωμένοι οι οποίοι λόγω των πυκνών καπνών αντιμετώπισαν αναπνευστικό πρόβλημα και χρειάστηκε να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Δείτε και διαβάστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: