Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Βρετανία: Νεκρός βρέθηκε ο Ουκρανός μεγιστάνας Μικαΐλ Γουότφορντ, ευρέως γνωστός ως Misha

Ως ανεξήγητο, χαρακτηρίζουν οι βρετανικές αρχές το θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες του επιχειρηματία Μικαΐλ Γουότφορντ ο οποίος έκανε μεγάλη περιουσία με επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ είχε στενές σχέσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Guardian οι αστυνομικές αρχές αντιμετωπίζουν τον θάνατο του 66χρονου μεγιστάνα, με προβληματισμό αν και μέχρι στιγμής δεν θεωρείται ακόμα ύποπτος, παρόλο που σύμφωνα με το δημοσίευμα πιστεύεται ότι είναι μέλος του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν...

Το περιστατικό έρχεται έπειτα από την προ ετών απόπειρα δολοφονίας στο έδαφος της Βρετανίας του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, για την οποία το Κρεμλίνο κατηγορείται ότι διέταξε, καθώς και άλλες επιθέσεις που κατηγορούνται στις ρωσικές αρχές.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ωστόσο, ότι η Γουότφορντ έχει γίνει στόχος κυρώσεων που υποστηρίζονται από τη Βρετανία λόγω της εγγύτητας με τον Πούτιν ή μιας ρωσικής επιχείρησης.
«Μας κάλεσαν γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου μετά από αναφορές για την ανακάλυψη του πτώματος ενός άνδρα σε μια διεύθυνση στο Portnall Drive, στο Wentworth», είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας και συνέχισε:
«Κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι συγγενείς του γνωρίζουν και υποστηρίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους αξιωματικούς. Έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά προς το παρόν δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν ύποπτες συνθήκες».

Ένας οικογενειακός φίλος αναφέρθηκε στην εφημερίδα The Sun ότι ο Γουότφορντ είχε ενοχληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η ψυχική του κατάσταση μπορεί να επηρεάστηκε από την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε και υποστήριξε ότι «η χρονική στιγμή του θανάτου του και της εισβολής στην Ουκρανία δεν ήταν σίγουρα τυχαία».

Ο Γουότφορντ γεννήθηκε ως Μιχαήλ Τολστοσέγια στην Ουκρανία το 1955, κατά τη σοβιετική εποχή της χώρας.
Ήταν ευρέως γνωστός ως Misha και, σύμφωνα με τους Sunday Times, απέκτησε το επώνυμό του αφού μετακόμισε στη Βρετανία. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ζούσε με την Εσθονή σύζυγό του, Τζέιν, πριν μετακομίσει στο Σάρεϊ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: