Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ο ανθεκτικότερος των πρωθυπουργών

Και πάμε πάλι από την αρχή. 
Μήπως ο πόλεμος φέρει πρόωρες εκλογές; 
Κατά το παλαιότερο «μήπως η πανδημία φέρει πρόωρες κάλπες» ή τα «μήπως η Μήδεια… μήπως η Ελπίδα… μήπως η ακρίβεια…» και πάει λέγοντας. 
Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι κάτι σαν την Coca-Cola, πάνε με όλα. Όπως στον βροχερό καιρό ψάχνουμε πού έχουμε ακουμπήσει την ομπρέλα μας, έτσι και σε κάθε κρίση το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι οι εκλογές...
Λες και αν πάμε και ψηφίσουμε στα ξαφνικά, θα πέσουν οι τιμές της βενζίνης και του αερίου, θα ηρεμήσουν οι παγκόσμιες αγορές αλουμινίου και σιτηρών ή θα ανέβει το ελληνικό χρηματιστήριο που κατακρημνίζεται λόγω Ουκρανίας. Ανοησίες. Να 'χαμε να λέγαμε είναι όλη αυτή η συζήτηση περί εκλογών, έτσι κι αλλιώς ένας άνθρωπος αποφασίζει. Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να παίρνει γνώμες και εισηγήσεις, αλλά τελικά μόνο αυτός ξέρει τι θα κάνει.

Μας το 'λεγε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος. «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας». Τον ακούγαμε εμείς και κρυφοχαμεγελούσαμε. «Καλά τώρα… μας τα είπαν κι άλλοι». Ούτε η γυναίκα του δεν τον πίστευε, που λέει ο λόγος. Όμως ο Μητσοτάκης -όπως αποδεικνύεται- είχε ευθύς εξ αρχής μιαν εμμονή με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Τη θεωρούσε σοβαρό βήμα του εγχώριου πολιτικού συστήματος προς τη θεσμική κανονικότητα και προς τη σοβαρότητα.

Δεν είναι -ξέρετε- μικρό πράγμα, να κατέχει ο πρωθυπουργός ένα υπερόπλο που είναι οι πρόωρες εκλογές και να το απαρνιέται. Αν μη τι άλλο δείχνει άνθρωπο προσηλωμένο σε αρχές.
Ειδικά όταν πολλοί συνεργάτες και υπουργοί του πρότειναν καταφυγή στις κάλπες από τον δεύτερο κιόλας χρόνο διακυβέρνησης κι όταν η αντιπολίτευση τις ζητά μανιακά τρεις φορές την ημέρα. Αυτός όμως βράχος.

Αν τελικά ολοκληρώσει την τετραετία, που όλα αυτό δείχνουν, τότε θα έχει σπάσει ένα ρεκόρ Γκίνες. Θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που θα κλείσει κανονικά τον συνταγματικό κύκλο, ενώ προηγείται διακριτά στις δημοσκοπήσεις. Κι άλλοι απέφυγαν τις πρόωρες εκλογές, όλοι τους όμως το έκαναν διότι ήξεραν ότι η κάλπη θα φέρει ήττα. Θα είναι ο μόνος που ενώ κερδίζει, δεν το εκμεταλλεύεται σε πρωθύστερο (και κατάλληλο γι' αυτόν) χρόνο.

Οι δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν. Και ως προς το σύνολο της πολιτικής του και ως προς τη θεσμική του εμμονή. Χθες πάλι η Pulse για τον ΣΚΑΪ έδειξε 10 μονάδες διαφορά υπέρ του. Με τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση σε ποσοστά που τις καθιστούν ανίκανες ακόμα και να ονειρευτούν επαφή με την εξουσία.

Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τόσες κρίσεις παραμένοντας πολιτικά κυρίαρχη.
Εδώ ένας Καραμανλής έπεσε πάνω σ’ ένα μούφα σκάνδαλο σαν το Βατοπέδι και γκρεμίστηκε, τούτος εδώ όμως δεν χαμπαριάζει τελικά. 
Μάλλον θα αποδειχθεί ο ανθεκτικότερος πρωθυπουργός των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: