Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Καφενειακή μπουρδολογία και πρωθυπουργική ευθύνη

Το τι ανοησία και ασυναρτησία έχω ακούσει αυτές τις μέρες δεν περιγράφεται. 
Ειλικρινά δεν προσμετρούνται όσα αντιφατικά, παράλογα και μυστηριώδη έχουν φτάσει ως εμένα. 
Κάθε Έλληνας έχει και μια καίρια γνώμη γι' αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία.
Και μια δική του στρατηγική επίσης περί του τι θα ‘πρεπε να κάνει η Ελλάδα. Την οποία στρατηγική υπερασπίζεται με τέτοιο πάθος που προς στιγμήν νομίζεις ότι έχεις απέναντί σου μια συνδυαστική μεγαλοφυΐα στρατάρχη και αρχιδιπλωμάτη.

Ακούγοντας γύρω μου αυτόν τον ορυμαγδό απόψεων και ισχυρισμών, μου ήρθαν στο μυαλό τα... απομνημονεύματα ενός βρετανού ανταποκριτή εφημερίδας από το μέτωπο του Ατυχούς Πολέμου του 1897.
Έγραφε ο έκπληκτος Εγγλέζος ότι κάθε Έλληνας φαντάρος είχε στο σακούλι του (ανάμεσα σε ελιές, παξιμάδια και τυρί) έναν καταλαδωμένο χάρτη, τον άπλωνε σε όποιο αγκωνάρι έβρισκε και εξηγούσε το δικό του σχέδιο επίθεσης με το οποίο θα φτάναμε αστραπιαία ως την Πόλη. Θεωρούσε δε κάθε άλλο σχέδιο καταστροφικό και αρνιόταν να το ακολουθήσει. Μετά μας πήραν φαλάγγι οι Τούρκοι.
Ας μην κοροϊδευόμαστε το λοιπόν. Αν κάτσει ο Μητσοτάκης για μια ώρα με μιαν άσχετη παρέα ή μπει σε μια ταβέρνα και ακούσει αυτά που λέει ο κάθε τυχάρπαστος ελληνικός συνδυασμός Ταλεϋράνδου και Πάτον, είτε θα παραιτηθεί είτε θα το ρίξει στα ναρκωτικά.

Μην σας πω ότι και αυτά που άκουσε στη Βουλή, τις ίδιες τάσεις θα πρέπει να ενεργοποίησαν εντός του. Αυτά τα Τσιπρικά «ανήκουμε και στον Βορρά και στον Νότο και στην Ανατολή και στη Δύση» λέτε ότι διαφέρουν από την μπουρδολογία των ανά την επικράτεια καφενέδων;
Υποβοηθούν πιστεύετε τον Έλληνα πρωθυπουργό να χαράξει σαφή και λειτουργική γραμμή εθνικών συμφερόντων, που θα μας κατατάξει στο πλευρό των δημοκρατικών εθνών και στο πλευρό των μελλοντικών κερδισμένων;
Απορώ γιατί ο Αλέξης δεν μας θύμισε ότι ανήκουμε επίσης στο ηλιακό μας σύστημα, στον Γαλαξία μας και στο Στερέωμα. Ίσως και αυτές οι επισημάνσεις να βοηθούσαν την εθνική γραμμή.

Εδώ, πατριώτες, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ο πρωθυπουργός έχει βαριά ευθύνη απέναντι στη χώρα και στην Ιστορία, όλοι οι υπόλοιποι παίζουν τις κουμπάρες εκ του ασφαλούς.
Από τους αρχηγούς των κομμάτων μέχρι τον τελευταίο ανενημέρωτο ανθρωπάκο που σήμερα λέει αυτό και αύριο το ακριβώς ανάποδο. Σε κανέναν από όσους σήμερα αμπελοφιλοσοφίζονται, τανύζονται, ακκίζονται, οργίζονται ή θλίβονται δεν πρόκειται να ζητηθεί αύριο ευθύνη. Μόνο από τον Μητσοτάκη και τους δύο-τρεις υπεύθυνους γύρω του θα ζητηθεί.
Ο κόσμος ξαναφτιάχνεται βίαια γύρω μας και αν η χώρα βρεθεί στο λάθος στρατόπεδο ή στη λάθος δήθεν ουδετερότητα, κανένας δεν θα πάει να ζητήσει τον λόγο στον Βελόπουλο που φοράει ρώσικα γυαλιά ή στον Βαρουφάκη που σαχλαμαρίζει ή στον πιτσιρικά της καφετέριας που «διαφωνεί» ή στον μάγκα των μπουζουκιών που το βλέπει «αλλιώς».
Στον Μητσοτάκη θα πάμε άπαντες αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατά το συμφέρον μας και κατά τη δημοκρατική μας βούληση και θα τον πιάσουμε από το πέτο. Οπότε ας κάνει αυτό που πρέπει και θα αναμετρηθεί με την Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: