Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ορισμένοι από την ελίτ της Ρωσίας αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία

Όλεγκ Ντεριπάσκα
Ένας αυξανόμενος αριθμός της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της Ρωσίας έχει μιλήσει δημόσια κατά της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, σε μια σπάνια επίδειξη περιφρόνησης για την αδιαφανή και πιστή στο Κρεμλίνο ελίτ της Ρωσίας.

Την Κυριακή, ο συνιδρυτής της Alfa Bank, Mikhail Fridman, οι γονείς του οποίου ζουν στην ουκρανική πόλη Lviv, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «τραγωδία» και είπε ότι η «αιματοχυσία» πρέπει να τελειώσει.
Την ίδια μέρα, ο μεγιστάνας των μετάλλων Oleg Deripaska έγραψε στο κανάλι του στο Telegram:... «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό».
Κανένας από τους δύο δεν παρακολούθησε τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ανώτερων επιχειρηματιών στο Κρεμλίνο την Παρασκευή, όπου ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις επιχειρηματιών αντιστοιχίστηκαν με μηνύματα από την πολιτική ελίτ της Ρωσίας.

Την Πέμπτη, καθώς ξεκίνησε ο πόλεμος, η Τατιάνα Γιουμάσεφ, κόρη του προκατόχου του Πούτιν Μπόρις Γέλτσιν και κινητήριος μοχλός πίσω από τον διορισμό του ως προέδρου το 1999, ενώθηκε με διασημότητες, καλλιτέχνες και απλούς Ρώσους, άλλαξε τη φωτογραφία του προφίλ της στο Facebook σε μαύρο τετράγωνο, γράφοντας τη λεζάντα «Όχι στον πόλεμο».
Μαζί της ήταν μια σειρά από άλλα πρόσωπα που είχαν καλή σύνδεση, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, του γαμπρού του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του γιου του αρχηγού της RosTech και μακροχρόνιου φίλου του Πούτιν Σεργκέι Τσεμέζοφ.

Η πρώην σύζυγος και η κόρη του εκπροσώπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ συμμετείχαν στην αντιπολεμική χορωδία, με αμφότερους να μιλούν ανοιχτά στο Instagram. Η κόρη Λίζα Πέσκοβα, 24 ετών, λίγο αργότερα διέγραψε την αντιπολεμική ανάρτησή της.

Την Κυριακή, η επέτειος της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ, ενός Ρώσου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού που αντιτάχθηκε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, αποτέλεσε σημείο ανάφλεξης για την αντίθεση στον πόλεμο.
Ο Ανατόλι Τσουμπάις, ένας οικονομικός μεταρρυθμιστής της δεκαετίας του 1990, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή, δημοσίευσε μια φωτογραφία του Νεμτσόφ στη σελίδα του στο Facebook, μια χειρονομία που ερμηνεύεται ευρέως ως ένα κρυφό σχόλιο κατά του πολέμου.

Τρία μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κρατικής Δούμας, του πιστού στο Κρεμλίνο κοινοβουλίου της Ρωσίας, μίλησαν επίσης εναντίον της εισβολής.

ΦΩΤΟ: Remy Steinegger / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ / flickr

www.themoscowtimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: