Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Η αριστερή στροφή του Τσίπρα, η υπομονή του Μητσοτάκη και το κοινωνικό στίγμα της ΝΔ

*Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει οριστικά διαζύγιο με τη μετριοπάθεια και τη σοβαρότητα. Η ακραία φρασεολογία, το κλίμα διχασμού και οι διαρκείς επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης και των στελεχών της, καταδεικνύουν την απόφαση του κ. Τσίπρα να παίξει μπάλα στα Αριστερά, αφήνοντας το ζωτικό χώρο του κέντρου στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν γνωρίζουμε αν ο ίδιος απογοητεύτηκε από τις τελευταίες μετρήσεις, είναι και η εσωκομματική αντιπολίτευση που του έχει βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Πέραν τούτου... ενδεικτικό των προθέσεων της ηγεσίας της Κουμουνδούρου είναι και το σύνθημα «Η καρδιά χτυπά αριστερά» ενόψει και του επερχόμενου συνεδρίου. Ξεκίνησε πρόωρα ο ανταγωνισμός με τον Βαρουφάκη και το ΚΚΕ…
*Βέβαια από το Μαξίμου δεν πρέπει να δίνουν μεγάλη σημασία στα όσα λέει η εμπροσθοφυλακή του Τσίπρα, όπως οι κ.κ Πολάκης και Καρτερός. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει τη μπάλα με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και τα εσωκομματικά προβλήματα που υπάρχουν στην Κουμουνδούρου, γι’ αυτό και υψώνουν τα τείχη του διχασμού, μήπως και προλάβουν κανένα από τους δικούς τους που φυλλορροούν προς τα άλλα κόμματα. Η Κυβέρνηση με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση ας ρίξει το βάρος στα πραγματικά τρέχοντα προβλήματα κι αν πετύχει να δώσει λύσεις, θα έχει βάλει πλώρη για τα καλά για μία δεύτερη τετραετία.

*Παίζει με τα νεύρα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει πάρει μια αυτόνομη πορεία, προφανώς με το βλέμμα στην επόμενη μέρα… εκτός ΝΔ. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως κάθε λίγο και λιγάκι παρεμβαίνει με θέσεις και απόψεις «εκτός γραμμής». Αυτή τη φορά, όπως διαβάζουμε, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών άσκησε κριτική για τους χειρισμούς στο θέμα της ακρίβειας! Μπορεί ο ίδιος να τονίζει ότι δεν πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα ο Κυριάκος σε ανύποπτο χρόνο θα του δείξει την πόρτα της εξόδου… με συνοπτικές διαδικασίες.

*Καλά το παίζει το παιχνίδι με τις ευπαθείς ομάδες η Νέα Δημοκρατία και συνεχίζει τις δράσεις της με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Από το ξεκίνημα της θητείας του στην προεδρία του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντελήφθη τη σπουδαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων με ακροατήρια που στο παρελθόν μονοπωλούσε αδικαιολόγητα η αριστερά. Τόσο το αρμόδιο υπουργείο, όσο και οι γραμματείες στην Πειραιώς δεν χάνουν την ευκαιρία να αναδεικνύουν το κοινωνικό προφίλ της παράταξης, όπως οφείλει ένα «μεγάλο φιλελεύθερο και λαϊκό κόμμα», σύμφωνα με όσα έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός.
*Πέρα από όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση στο διεθνές προφίλ της Ελλάδας και ομολογουμένως έχει πετύχει να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο. Αναπτύσσει από την πρώτη μέρα πολυσχιδή πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα και τη θωράκιση της απέναντι στην Τουρκία. Στην αντίπερα όχθη, οι αξιωματούχοι και οι συνεργάτες του Ερντογάν αντιδρούν σπασμωδικά και διατηρούν τους υψηλούς τόνους για εσωτερική κατανάλωση… δεν έχουν καταλάβει πως είναι προς το συμφέρον τους να τα έχουν καλά με την Αθήνα, ειδικά τώρα που πολλές από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις τους έχουν βάλει στο περιθώριο!

* Μπορεί τα πράγματα να έδειξαν πως βαίνουν προς εξομάλυνση στην Ουκρανία, αλλά σίγουρα αποδεικνύονται πιο σύνθετα από ότι φαίνεται με μια επιδερμική προσέγγιση. 
Ο Πούτιν που παίζει ένα στοχευμένο παιχνίδι με σπάσιμο νεύρων των δυτικών, δεν θα εγκαταλείψει εύκολα αυτό το έργο ή τουλάχιστον για να το πράξει θα έχει πρώτα λάβει εγγυήσεις για εκείνα που πραγματικά επιδιώκει. Είτε προκληθεί ένοπλη σύρραξη είτε όχι η κατάσταση στα ανατολικά της χώρας θα συνεχίσει να μυρίζει μπαρούτι. Οι Ρωσόφωνοι θεωρούν τους εαυτούς τους ξένο σώμα, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν εύκολα τα πάτρια…
Front Lines
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: