Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Κι όμως ο Ανδρουλάκης χρειάζεται μεζούρα

Το απαντητικό σχόλιο του ΠΑΣΟΚ στην τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι ο πρόεδρος του και το κόμμα θα μπουν στη βάσανο να κάνουν πολιτική και αντιπολίτευση, ουσίας.
Η ουσία είναι διατύπωση προτάσεων που χτίζουν ένα συνεκτικό οικονομικό και πολιτικό αφήγημα. Αυτό προϋποθέτει δουλειά, γνώση δεδομένων - ούτε περίπτερο δεν κρατιέται σήμερα χωρίς αυτά - αλλά και ειλικρίνεια. Δείγματα, που δεν ανιχνεύονται προς το παρόν σε ικανοποιητικό επίπεδο στη Χαριλάου Τρικούπη που παραδίδεται στη λογική «πέσε κάλπη να σε φάω»...

Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό
- κάνοντας ένα προφανές λογοπαίγνιο - να σταματήσει να κρατάει ίσες αποστάσεις από την ακρίβεια και τα προβλήματα των πολιτών και να υιοθετήσει τις προτάσεις του.
Σχηματοποιώντας το αβαθές σκεπτικό της ανακοίνωσης, καταλήγουμε:
άπαξ και υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις, ο Κ. Μητσοτάκης θα αποδείξει ότι δεν είναι ισαποστάκιας.
Θα μετακινηθεί πλησιέστερα στα προβλήματα των πολιτών και θα απομακρυνθεί από την ακρίβεια! Μάλλον δεν είναι ακριβώς αυτό ήθελαν να πουν, αλλά αυτοί είναι οι συνήθεις κίνδυνοι των εξυπνακισμών.
Συνοπτικά, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και προκρίνει ως λύσεις για την ακρίβεια τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, επαναφορά μιας μορφής ΕΚΑΣ σε 350 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.
Για όλους;
Για τους έχοντες- κατέχοντες και τους ευάλωτους το ίδιο; Για πόσο χρόνο να γίνει η μείωση; Η απώλεια των σχετικών εσόδων ή η επιβάρυνση στον κρατικό κορβανά πως θα καλυφθεί;
Από δανεισμό που γίνεται ξανά ακριβός;
Από αύξηση φόρων που μειώθηκαν;
Από τη μείωση της σπατάλης που κάποτε είχε συνδεθεί με το αληθινά παρεξηγημένο «λεφτά υπάρχουν»;
Μήπως να μην γίνει η αναβάθμιση των συστημάτων και η αγορά των αεροπλάνων και φρεγατών;
Άνευ απαντήσεως σε αυτά τα ερωτήματα πάμε ξανά στην αντιπολίτευση «νάχαμε να λέγαμε».


Στην ίδια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την «αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων».
Δηλαδή;
Κοινωνικός εταίρος είναι και η ΓΣΕΕ είναι και η ΕΣΕΕ. Και οι θέσεις τους δεν είναι ίδιες. 
Με βάση ποιανού τη θέση και την πρόταση γίνει η αύξηση του βασικού μισθού κατά πως λέει ο κ. Ανδρουλάκης;

Η πρόταση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ανέφερε για το 2021, «ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στα 809 ευρώ.» 
Λίγο πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2022 η ΓΣΕΕ ζητούσε «Να δοθεί άμεσα η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 με αναδρομική ισχύ από 1/9/2021» και να αρχίσει η συζήτηση για το 2022, ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από 1/1/2022 και να μην υπολείπεται της κυβερνητικής-πρωθυπουργικής δέσμευσης να είναι διπλάσιος ως προς το ποσοστό μεταβολής του ετήσιου ΑΕΠ (2021).
Η ΕΣΕΕ πάλι κατέγραψε το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις από την προηγούμενη αύξηση (2%) του κατώτατου μισθού.
Οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνονται κατά 3,4 €/μήνα ή 40,8 €/χρόνο, το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξάνεται κατά 18,6 €/μήνα ή 223,2 €/χρόνο, οι μεικτές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 15,2€/μήνα ή 182,4€/χρόνο, οι καθαρές αποδοχές εργαζομένου αυξάνονται κατά 13,1€/μήνα ή 157,2€/χρόνο, οι εργατικές εισφορές αυξάνονται κατά 2,1€/μήνα ή 25,2€/χρόνο.

Ακόμη και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν οδηγεί αυτομάτως στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Γι αυτό χρειάζεται, μεζούρα και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να μοιάζει όσο περισσότερο μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι απολύτως αποδεκτή η ταύτιση στο λεκτικό των ανακοινώσεων του και στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει το κύμα της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και στη ‘ λογική βλέποντας και κάνοντας’ ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: