Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Οιωνοί για υψηλό πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη και το 2023

Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας 
αναγκάζει τους αναλυτές εμπορευμάτων των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων και της Κομισιόν, να προχωρήσουν σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τις ενεργειακές τιμές το 2022. 
Αποτέλεσμα είναι να εκτιμάται πλέον ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για περισσότερο από τις... μέχρι σήμερα προβλέψεις.
Παρ’ όλα αυτά, το βασικό σενάριο ακόμη και με τις αναβαθμισμένες εκτιμήσεις, είναι ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γιατί παράγοντες όπως το δημογραφικό και οι αυξημένες αποταμιεύσεις, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, εμποδίζοντας την κλιμάκωση του φαινομένου.

Ας δούμε, όμως, τι προβλέπεται πλέον για τον νούμερο ένα κίνδυνο που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη, στη μετά την πανδημία εποχή.

Η Κομισιόν αναθεωρεί, όπως όλοι, τις προβλέψεις και «βλέπει» ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών μετά από ένα 12μηνο, δηλαδή από την άνοιξη του 2023, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες. 
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση δεν οφείλεται αποκλειστικά σε γεωπολιτικούς παράγοντες αλλά έχει και δομικά χαρακτηριστικά. 
Επισημαίνει δε, ότι οι τιμές λιανικής θα ακολουθήσουν ανοδικό δρόμο διότι ακόμη και αν δεν αυξηθούν περισσότερο οι τιμές χονδρικής, η μέχρι σήμερα άνοδος δεν έχει περάσει πλήρως στον τελικό καταναλωτή.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει ότι οι τιμές του ρεύματος και των καυσίμων θα κορυφωθούν στο α’ τρίμηνο του 2022, ήτοι έως το τέλος Μαρτίου, ωστόσο δεν είναι σαφές αν και πόσο θα υποχωρήσουν στη συνέχεια. 
Δεν αποκλείεται να υπάρξει μία περίοδος σταθεροποίησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα και επομένως θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια των ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές της Oxford Economics, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, πέριξ των 86 δολαρίων ανά βαρέλι, έναντι 73 δολαρίων προηγουμένως. Παρομοίως, οι τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν και αυτές ότι θα παραμείνουν ψηλά όλο το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του βρετανικού οίκου που έκανε λόγο για σημαντική αποκλιμάκωση, αρχής γενομένης από το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2022. Οι μεταβολές στις εκτιμήσεις οδηγούν σε σημαντική αναπροσαρμογή των προβλέψεων και για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Βάσει των νέων προβλέψεων, ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για περισσότερο απ’ ότι αναμενόταν.
Και ενώ οι τιμές αναμένεται να αποκλιμακωθούν σημαντικά μετά τον Ιούλιο, ο οίκος τοποθετεί τον πληθωρισμό άνω του 2% στο τέλος του 2022. Αυτή η εξέλιξη εξηγεί και την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση, η οποία συνεπάγεται ότι οι αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο και όχι στο τέλος του έτους, ενώ οι πρώτες αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023.

Πιο μακροπρόθεσμα, η Oxford Economics είναι πεπεισμένη ότι δεν έχουν αλλάξει οι πληθωριστικές προοπτικές της Ευρωζώνης, καθώς οι αποπληθωριστικές δυνάμεις που υπήρχαν πριν την πανδημία συνεχίζουν να υφίστανται.
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία ήταν μία ιστορικών διαστάσεων αναταραχή, ικανή να μεταβάλει τους οικονομικούς συσχετισμούς των περασμένων ετών, οι μακροπρόθεσμες τάσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού ή το υψηλό επίπεδο αποταμίευσης, θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς καταλύτες για τον πληθωρισμό σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει. Αυτοί οι παράγοντες θα ωθήσουν προς τα κάτω τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι όταν η ΕΚΤ αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, αυτές δεν θα αποτελέσουν την απαρχή ενός μεγάλου σε διάρκεια κύκλου αυξήσεων, αλλά περισσότερο μία ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μετά από μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων και μεγάλων σε έκταση αγορών ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: