Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Το λυκόφως ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Το λυκόφως στη φύση μπορεί να είναι ωραίο, ποιητικό και μεγαλοπρεπές. Στα κόμματα και τους ανθρώπους καταγράφεται ως ζώνη παρακμής.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος ακόμη για την πολιτική (και δη για τα ελληνικά δεδομένα), αλλά μοιάζει σαν να έχει αρχίσει να εισέρχεται στη ζώνη του δικού του λυκόφωτος. Η έρευνα της Marc για τον Αντ1 δεν ήταν η μοναδική, απλώς ήταν η τελευταία μιας σειράς ερευνών που καταγράφουν πόσο αντιδημοφιλής έχει καταστεί στο κοινωνικό σύνολο...
Και ναι μεν η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών δεν έχει άμεση συνάρτηση με την ψήφο (χαρακτηριστικό γνωστό παράδειγμα ο δημοφιλέστατος κάποτε Λεωνίδας Κύρκος) αλλά η αντιδημοτικότητα έχει. Δεν ψηφίζεις αρχηγό που αντιπαθείς.

Στη δημοσκόπηση της Marc ο Μητσοτάκης έχει μεν αρνητικό ισοζύγιο, αλλά η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή, στο 47,2% (με αρνητική και μάλλον αρνητική 52%). 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσελκύει θετικές γνώμες 44,2%, και αρνητικές λιγότερες (36,4%) ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό (19,4%) που δηλώνει άγνοια. Λογικό καθότι καινούργιος.
Εκείνος που καταβαραθρώνεται είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεντρώνει μόνο 31% θετικής γνώμης (περίπου στο ποσοστό του 2019), αλλά το συντριπτικό 67,4% έχει αρνητική γνώμη!
Δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πολιτική του παρουσία. Θα συνεχίσει να υπάρχει (άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει άλλον), αλλά θα υπάρχει στη ζώνη του λυκόφωτος, επικεφαλής ενός κόμματος δύστηνου. Θα εξακολουθήσει να αποτελεί παράγοντα της πολιτικής ζωής, αλλά θα είναι δύσκολο να ξαναλάμψει και να μεσουρανήσει, όπως τότε που τα πλήθη του είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους.

Να θυμίσουμε ότι το «πρότυπό» του, ο Αντρέας, ακόμη και στις στιγμές του ευτελισμού του όπως η παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο, και εν μέσω λυσσωδών επιθέσεων, ουδέποτε έχασε τη λαϊκή αποδοχή. Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το κόμμα του ξέφτιζε μπροστά στην ορμητική - όντως κινηματική τότε - επέλαση του ΠΑΣΟΚ, αλλά το δικό του κύρος, η λαϊκή αποδοχή, ο σεβασμός, η «οντότητά του» παρέμεναν ακέραια.
Αντιθέτως, στην παρούσα φάση, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεφτίζει και ο Αλέξης. Ίσως, γι’ αυτό εντείνεται ο εκνευρισμός και η - εγγενής ούτως ή άλλως - επιθετικότητα των Συριζαίων που χτυπάνε κόκκινο. Και αυτή η επιθετικότητα, όζουσα εκφραστικής χυδαιότητας, επεκτείνεται από τα τρολ του διαδικτύου και φτάνει ως τους επικοινωνιακούς αρχιστρατήγους της Αυγής!

Αυτή η παρατεταμένη υποχώρηση και η άνοδος του ΚΙΝΑΛ δημιουργεί νέες ισορροπίες. Ακόμη περισσότερο βοηθάει το ΚΙΝΑΛ να περάσει στην αντεπίθεση, να μην ανέχεται πλέον το πολιτικό μπούλινγκ που υπέστη επί δεκαετία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες π.χ. το ΚΙΝΑΛ αρνήθηκε να στηρίξει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ. Δηλώνοντας «παρών» μέσω της αναπληρώτριας κοινοβουλευτικής εκπροσώπου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, ζήτησε από το Σώμα να μη μείνει στον τύπο του Συντάγματος αλλά να κάνει κριτική στην ουσία του νομοσχεδίου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, με διάθεση εισαγγελέα της πολιτικής ζωής, το ρόλο του οποίου έχει υιοθετήσει με προπέτεια εδώ και δεκαετία ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: 
«Θέλω να πω στο ΚΙΝΑΛ ότι μέχρι τώρα ξέραμε ότι υπήρχαν οι πεδινοί, οι ορεινοί, και τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και οι Ελβετοί, οι άχρωμοι. Έχετε ξεχάσει το ΑΣΕΠ, το οποίο καταστρατηγείται. Κάνετε την καλύτερη πάσα στη ΝΔ».
Ξεσπάθωσε η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ: 
«Μαθήματα πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ δεν δέχεται», προσθέτοντας: 
«Πάρτε το απόφαση ότι βολικά στηρίγματα σε μας δεν θα βρείτε τώρα που πιέζεστε από τις δημοσκοπήσεις». Και τελείωσε με την αιχμή: 
«Θυμηθήκατε το ΠΑΣΟΚ του ΑΣΕΠ, όταν μας κατηγορούσατε για γερμανοτσολιάδες και σιωπούσατε για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή».

Σαφώς η επιθετικότερη συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στη νέα ηγεσία, η οποία απέβαλε το ενοχικό σύνδρομο από το κόμμα. Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 σε κόντρα μεταξύ Ανδρουλάκη και Σκουρλέτη στο κανάλι «Action 24», ο τότε Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε τα μικρόφωνα και αποχώρησε οργισμένος. Ο «άχρωμος Ελβετός» Ανδρουλάκης, βλέποντας τον να φεύγει, τον… κατευόδωσε: «Σε έναν μήνα θα φύγετε τελείως. Καλό ταξίδι»!

Όμως κυρίως η αλλαγή των δημοκοπικών συσχετισμών απελευθερώνει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Η Γιαννακοπούλου ήταν και πριν βουλευτής. Δεν είχε τις καλύτερες διαθέσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχε ποτέ μιλήσει έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: