Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ο τραπεζίτης του Μαδούρο, οι φυλακές του Μαϊάμι και η αγωνία για τις... προθέσεις του

Από την ομοσπονδιακή φυλακή του Μαϊάμι στην οποία ήδη βρίσκεται ο αποκαλούμενος και «τραπεζίτης» του Νικολάς Μαδούρο, Άλεξ Σάαμπ δηλώνει «αθώος» και φέρεται αποφασισμένος στην παρούσα φάση να μην μιλήσει. 
Εν τούτοις η έκδοσή του στις ΗΠΑ, στα μέσα Οκτωβρίου και το γεγονός πως πριν την δίκη (και το ενδεχόμενο μιας 20ετούς κάθειρξης) δύναται να αλλάξει προθέσεις και να ζητήσει έναν... συμβιβασμό, δεν αποκλείεται να προκαλέσει τεκτονικούς τριγμούς. Ταρακουνώντας «ρήγματα» από τη Βενεζουέλα μέχρι τη Λεκάνη της Μεσογείου, Και από την Ευρώπη μέχρι και τη Ρωσία...
FBI, IRS, DEA, αλλά και Interpol που μετέχουν σε μια... υψηλών «προδιαγραφών» κινητοποίηση υπηρεσιών σε τέσσερις συνολικά ηπείρους εκτιμούν ότι αν ο... τραπεζίτης του Μαδούρο ανοίξει το στόμα του θα καταστεί εφικτή η πιστοποίηση του οδικού χάρτη που ήδη έχουν καταρτίσει και αφορά σε κινήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, από την περίοδο Τσάβες, ακόμη και για τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η έκδοση του Άλεξ Σάαμπ από το Πράσινο Ακρωτήρι, όπου είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2020 κατόπιν διεθνούς εντάλματος της Ιnterpol, χτύπησε συναγερμό στη Βενεζουέλα και το περιβάλλον του Νικολάς Μαδούρο. Προκάλεσε όμως ανησυχία και σε διάφορα κέντρα ανά την υφήλιο με έμφαση στη λεκάνη της Μεσογείου όπου πολιτικές δυνάμεις διατηρούσαν και διατηρούν στενές σχέσεις και επαφές με τη χώρα, η κυβέρνηση της οποίας ερευνάται για έκνομες ενέργειες αναφορικά με την πώληση χρυσού και τη διαχείριση των πετρελαϊκών πόρων της.

Παράλληλα, όμως, πρόσωπα με σχέσεις σε υψηλά ιστάμενους του κράτους ερευνώνται και για τη διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης προερχόμενης από την Κολομβία και άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Άλλωστε η Καραϊβική πέραν της ειδυλλιακής ομορφιάς της είναι γνωστή για τις off shore εταιρείες και τη διακίνηση ναρκωτικών ανά τον πλανήτη με ειδική στόχευση προς ΗΠΑ και Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως επισήμως οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βενεζουέλα για ναρκωτρομοκρατία υποστηρίζοντας ότι μέσω της διακίνησης ναρκωτικών χρηματοδοτούνται τρομοκρατικές ομάδες όπως το πάλαι ποτέ Ισλαμικό Κράτος καθώς και πολλές παραφυάδες του.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως ενώ η χώρα μαστίζεται από πείνα και ανεργία οι κρατικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται σε κάθε λίστα που αφορά ξέπλυμα χρήματος ή απόκρυψή του όπως έγινε και στην τελευταία υπόθεση των Pandora Papers αλλά και σε όλες τις υποθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητα.
Από την πρώτη στιγμή που ο Άλεξ Σάαμπ συνελήφθη οι διωκτικές αρχές έριξαν όλο το βάρος του στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Το ίδιο όμως συνέβη προς την αντίθετη κατεύθυνση από την πλευρά του Νικολάς Μαδούρο. Η κυβέρνησή του χρησιμοποίησe κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Η στάση του ίδιου του προέδρου της χώρας προκάλεσε ερωτήματα και δημιούργησε την αίσθηση πως τα όσα γνωρίζει ο φερόμενος ως διπλωμάτης εκπρόσωπος του (παρά την κολομβιανή καταγωγή του) είναι σημαντικά.

Είναι αξιοσημείωτο πως στο Πράσινο Ακρωτήρι βρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός στελεχών μυστικών υπηρεσιών από διάφορες χώρες που παρακολουθούσαν κάθε κίνηση ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει η παρουσία προσώπων τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκαν στις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον ενώ δεν έλειψαν και άτομα από το Ιράν αλλά και την Τουρκία. Χώρες άμεσα συνδεδεμένες ή με ιδιαίτερα φιλικά στοιχεία απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο.

Τι γνωρίζει;

Σύμφωνα με εκπροσώπους εμπλεκόμενων υπηρεσιών ο Αλεξ Σάαμπ φέρεται να γνωρίζει σχεδόν τα πάντα αναφορικά με τις κινήσεις του καθεστώτος, τη διαχείριση και κυρίως τη διακίνηση χρημάτων που προέρχονται από τις πωλήσεις χρυσού και πετρελαίου, έχοντας εμπλακεί και στην υπόθεση με τις αγορές τροφίμων για τη Βενεζουέλα.
Ο ίδιος εκινείτο μεταξύ Βενεζουέλας, Λιβάνου, Ιράν, Τουρκίας, Ρωσίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας αλλά και Ελλάδας την οποία μάλιστα είχε επισκεφθεί το 2018 για να περάσει λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς στη Μύκονο μετακινούμενος όμως για μια βραδιά και προς την Αθήνα με ιδιωτικό ιπτάμενο μέσο που τον μετέφερε στην πρωτεύουσα της χώρας.
Έχοντας πλήρη γνώση, ο φερόμενος ως τραπεζίτης του Μαδούρο, θα δώσει στις αρμόδιες αρχές, εφόσον επιλέξει τον... συμβιβασμό και όχι μια ενδεχόμενη 20ετή κάθειρξη, στοιχεία που θα «δέσουν» την έρευνα που εξελίσσεται εδώ και 5 περίπου χρόνια και η οποία ήδη βρίσκεται στη φάση της καταγραφής των δισεκατομμυρίων που θα διεκδικήσουν οι ΗΠΑ ως αποζημίωση αλλά και της εμπλοκής προσώπων ανά την υφήλιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: