Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Η Μέρκελ στην Αθήνα, η τελευταία πράξη μιας σχέσης που «σημάδεψε» την Ελλάδα

Η επιλογή στο δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ να μην συμμετάσχουν άλλοι συνδαιτημόνες παρά μόνο οι δυο τους ήταν ξεκάθαρα στοχευμένη.
Το τραπέζι έγινε στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή του Λυκαβηττού και ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μία "ανοιχτή" συζήτηση με ελεύθερη ατζέντα. 
Πληροφορίες για το περιεχόμενη της συζήτησης αυτής δε διέρρευσαν, στοιχείο που δεν προξένησε έκπληξη, μια και ο στόχος από την αρχή ήταν να μην δημοσιοποιηθεί τίποτα...
Με δεδομένα όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον στην σύντομη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου επικεντρώνεται στις δηλώσεις που θα κάνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν και η Γερμανίδα αξιωματούχος θα ρωτηθεί για τη δήλωση της ότι "ζήτησε πολλά από τους Έλληνες". Μία δήλωση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως μία έμμεση συγνώμη για τον ρόλο που έπαιξε στην ελληνική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει διαφανεί από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του προσέγγισε την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε όλη την κυβερνητική της θητείας, χωρίς να θέλει ούτε να μειώσει αλλά ούτε και να εκθειάσει την στάση της απέναντι στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν η Άνγκελα Μέρκελ για παράδειγμα, που αν και βρισκόταν σε διακοπές, ενεργοποιήθηκε την περίοδο της κρίσης με το Oruc Reis προκειμένου να μην πάρουν τα πράγματα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι χειρισμοί της γυναίκας που σημάδεψε την ευρωπαϊκή ιστορία για περίπου μία δεκαπενταετία χαρακτήρισε μία ολόκληρη περίοδο της χώρας μας, αυτής των μνημονίων. Χειρισμοί που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε αφήσει ασχολίαστους στο παρελθόν.

"Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα. Είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις" είχε πει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην Bild, συμπληρώνοντας με νόημα ότι "καμία δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο".

Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι η άρνηση του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας που είχε επιβάλλει η Ευρώπη στην κυβέρνηση Σαμαρά, μετά και την υλοποίηση των σχετικών στόχων, οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ και στην αύξηση της κοινωνικής έντασης στη χώρα μας.

"Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, είναι μια διαφορετική χώρα" τονίζουν κυβερνητικές πηγές σε σχέση με την παρουσία της καγκελαρίου στην Ελλάδα. Μία τοποθέτηση που ουσιαστικά δίνει το πλαίσιο για το πώς βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου την ολιγόωρη επίσκεψη. Η ελληνική πλευρά επενδύει στο συμβολισμούς που μπορεί να εκπέμψει κυρίως το περιεχόμενο των δηλώσεων της κυρίας Μέρκελ ως προς την εικόνα της Ελλάδας και την φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί.

Μια θετική αποτίμηση των ελληνικών κινήσεων και κυρίως μία έμμεση ή ευθεία συγγνώμη για την στάση που κράτησε την μνημονιακή περίοδο κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της στην συνέντευξη τύπου, θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στο οπλοστάσιο του Μαξίμου με στόχο την "Νέα Ελλάδα" της επόμενης περιόδου.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι δύο ηγέτες είδαν όλο το τελευταία διάστημα τη σχέση τους να καταγράφει πολλά σκαμπανεβάσματα. Μπορεί να συμπορεύθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, αλλά η "χημεία" τους δεν ήταν η καλύτερη δυνατή όπως παραδέχεται στέλεχος κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, κυρίαρχο στοιχείο της μεταξύ τους σχέσης ήταν η ειλικρίνεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό αναμφισβήτητα που έχει ρίξει βαριά την σκιά του στις σχέσεις Μέρκελ Μητσοτάκη είναι η υπεράσπιση της Άγκυρας από το Βερολίνο.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η επιλογή της Γερμανίας να μην καλέσει την Ελλάδα στη λεγόμενη διάσκεψη της Λιβύης, προκαλώντας την σκληρή αντίδραση του κ. Μητσοτάκη. 
Ένα περιστατικό που σχεδόν πάγωσε το κλίμα των δύο χωρών για αρκετό διάστημα. Μέσα σε αυτήν την “δύσκολη” σχέση ήρθε και η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, κάτι που έφερε σε “περίεργη” θέση την κυρία Μέρκελ που όμως έδωσε “χείρα βοηθείας” από την πρώτη στιγμή στην Άγκυρα.

Η Άγκελα Μέρκελ σε όλη τη διάρκεια της παραμονή της στην καγκελαρία δεν προσπάθησε να αποποιηθεί την πολύ καλή σχέση που διατηρούσε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Η παραμονή ισχυρού τουρκικού στοιχείου στην Γερμανία και οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου- Άγκυρας ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που η κυρία Μέρκελ, έστω και από μακριά, ενίσχυε τον κ. Ερντογάν. Κάτι που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: