Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μπρα ντε φερ για τις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την... καρέκλα του αρχηγού

Η φράση «μήπως ήρθε η ώρα να ζητήσουμε εκλογές;», έχει αρχίσει, ως απορία και ρητορική ερώτηση, να «φοριέται» πολύ στην Κουμουνδούρου. 
Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως αυτό το κλίμα δεν καλλιεργείται μόνο από στελέχη που ήταν «με το καλημέρα» υπέρ της «δομικής αντιπολίτευσης» του «όχι σε όλα», αλλά και από στελέχη που υποτίθεται πως δεν «βιάζονται» και διεκδικούν αντιπολίτευση ουσίας και όχι εντυπώσεων...
Για να εξηγούμαστε: από τη μία, πιέσεις για να διατυπωθεί το αίτημα των εκλογών έχουν ασκήσει, τις τελευταίες (αρκετές) εβδομάδες στελέχη με «προεδρικές» αναφορές, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Όλγα Γεροβασίλη και άλλοι. Πρόκειται για εκείνους που θεωρούν ότι η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία είναι «άνευρη» και πιστεύουν ότι κομβικοί «τομεάρχες» του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν... αγγαρεία αντί για κριτική.
Οι εν λόγω, λοιπόν, που επί της ουσίας είναι το μισό «προεδρικό» μπλοκ, ζητούν σκληρότερη στάση έναντι της κυβέρνησης γιατί θεωρούν πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται «με το σεις και με το σας», θα βλέπει στις δημοσκοπήσεις τη διαφορά με τη ΝΔ να είναι διψήφια και τα ποσοστά του να έχουν... σιγή νεκροταφείου.

Από την άλλη, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που έχουν αρχίσει να φλερτάρουν με την εκλογολογία έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους.
Οι μετατοπίσεις των στελεχών της ιστορικής ηγεσίας και της «Ομπρέλας» («53» συν Παπαδημούλης, Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης κ.α.) που, ενώ επί μακρόν στήριζαν τον Ανδρέα Ξανθό και ζητούσαν «αντιπαράθεση με επιχειρήματα», τώρα θεωρούν ότι «ωριμάζει το αίτημα για πολιτική αλλαγή» (Βούτσης) ή πως «συμπυκνώνεται ο πολιτικός χρόνος» (Φίλης).

Η συγκεκριμένη εσωκομματική πλευρά, που αριθμεί άνω του 40% στους εσωτερικούς συσχετισμούς, δεν ανεβάζει στροφές γιατί πιστεύει ότι θα ανέβουν τα ποσοστά. Αλλά διότι όσο ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών για τις εκλογές και τα τυχόν αποτελέσματά τους, τόσο δυσκολότερο θα είναι να τους αγνοήσει –ή να αποφασίσει χωρίς αυτούς- ο Αλέξης Τσίπρας την «επόμενη μέρα». Δηλαδή, όταν θα έχει υποστεί άλλη μία ήττα από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα κρέμεται από μία κλωστή από την προεδρική καρέκλα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, άλλο πράγμα είναι να ζητάς επί μακρόν εκλογές και μετά να συντρίβεσαι, άλλο να λες ότι δεν πολιτεύεσαι με ταμπέλες και να αφήνεις τα πράγματα να έρθουν μόνα τους. 
Στην πρώτη περίπτωση, αυτός που ζητάει εκλογές μετ’ επιτάσεως και συντρίβεται σ’ αυτές, θυμίζει το αρνί που βιάζεται να έρθει το Πάσχα. 
Στην άλλη περίπτωση, το παίζεις «σοβαρός» μετά την ήττα και μπορείς να ελπίζεις ότι ο τροχός της ιστορίας θα γυρίσει ξανά για σένα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κάνει το δεύτερο: δηλαδή, να προβλέπει μεν εκλογές, αλλά ο ίδιος να αρνείται να τις ζητήσει
Για όποιους είχαν αμφιβολίες, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open την περασμένη εβδομάδα, όταν σπατάλησε ένα μεγάλο μέρος της για να εξηγήσει γιατί... δεν ζητάει εκλογές. Βεβαίως, απευθυνόταν κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του και ο βασικός του στόχος ήταν να βάλει «πάγο» στη συζήτηση αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι κανείς πρωθυπουργός δεν πήγε σε εκλογές επειδή τού το ζήτησε η αντιπολίτευση. «Θα μείνω στη στάση υπευθυνότητας που κρατώ», ήταν το μότο του, ενώ απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του, πρόσθεσε με νόημα: «Η στάση ευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από το να ετοιμάζεται για να αναλάβει σε δύσκολες στιγμές την ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας, είναι να ασκεί και εποικοδομητική κριτική αναδεικνύοντας εναλλακτικές προτάσεις». «Εγώ πορεύομαι με πυξίδα αυτό που αισθάνομαι ότι είναι κατάλληλο για την πορεία του τόπου», κατέληξε με ατόφιο «αβραμοπουλικό» στιλ, ως εάν να συνομιλεί απευθείας με την Ιστορία.

Συμπέρασμα: 
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε «πάγο» σε όσους ζητούν εκλογές και, επί της ουσίας, τούς προειδοποίησε ότι όποιος το κάνει, θα είναι ανεύθυνος. 
Επίσης, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρες διατυπώσεις κατά του αιτήματος για κάλπες, ουσιαστικά «δεσμεύθηκε» δημοσίως να μην τις ζητήσει και έτσι επιχείρησε να κλείσει την εσωκομματική κουβέντα. 
Επίσης, έδωσε και ένα άρρητο ραντεβού με την εσωκομματική αντιπολίτευση: το βράδυ των εκλογών, όταν θα θελήσει να αποκρούσει τα κύματα εσωκομματικής αμφισβήτησης, ως εκείνος που «θυσίασε τα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη για να υπηρετήσει το καλό της χώρας»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: