Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Νέες βολές από Μακρόν κατά Ερντογάν - Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι

Στη διπλωματική σκακιέρα η δύναμη των κειμένων είναι πολύ μεγαλύτερη και ασφαλώς πιο χρήσιμη από ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις. 
Στην περίπτωση της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ονομαστική αναφορά της Τουρκίας και μάλιστα όχι μόνο μία φορά στο επίσημο κείμενο των συμπερασμάτων, αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απέναντι του όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά εννιά χώρες...

Σε μία εξαιρετική κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγο πριν από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ και με τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό σε πλήρη εξέλιξη οι εννιά χώρες του μεσογειακού νότου έστειλαν μήνυμα ενότητας και καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.
«...Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του ζητήματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο. Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, με συνεπή και μόνιμο τρόπο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» 
αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως όλοι περίμεναν για μία ακόμα φορά, έστω και σε πιο ήπιους τόνους, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απέδειξε ότι πρωτοστατεί στο μέτωπο κόντρα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εμ. Μακρόν σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργούμε συμμαχίες, προκρίνοντας την επιστροφή της Γαλλίας στην περιοχή ζωτικού της ενδιαφέροντος, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο, σε έναν ακραιφνώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό στο εξής. 
Η δημόσια τοποθέτηση Μακρόν ουσιαστικά υποδηλώνει την συνεχιζόμενη στήριξη της Γαλλίας στα ελληνικά συμφέροντα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η πίεση στην ρητορική της Άγκυρας να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου. Θα έχει μεσολαβήσει η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ όπου για μία ακόμα φορά ο Τούρκος πρόεδρος θα κληθεί να αποδείξει εάν πιστεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τα κράτη της Μεσογείου. Κάτι που έχει σήμερα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Γαλλία με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα τη Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. 
Θεωρείται βέβαιο ότι εφόσον η τακτική Ερντογάν συνεχιστεί στην ίδια φιλοσοφία, ο πρόεδρος Μακρόν θα βρει τον τρόπο να εκφράσει ξανά την δυσαρέσκεια του για τον κ. Ερντογάν, στον απόηχο μάλιστα και της πρόσφατης ελληνικής απόφασης για αγορά έξι επιπλέον Rafale.

Δεν υπάρχουν σχόλια: