Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Μια βαθιά πολιτική ομιλία

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ που Έλληνας πρωθυπουργός, στη λεγόμενη και «καθιερωμένη ομιλία» του, δεν απευθύνθηκε στους παραγωγικούς φορείς της πόλης αλλά στους νέους.
Και η απεύθυνση αυτή δεν εξαντλήθηκε στο συμβολικό της χαρακτήρα, όπως αυτός δηλώθηκε από τη χωροταξία του ακροατηρίου στο Βελλίδειο, με νέες και νέους να κάθονται στις πρώτες δύο σειρές. Η ίδια η ομιλία, όσα ειπώθηκαν, είναι που απάντησαν με τον τρόπο τους σε αυτά που όλοι ξέρουμε ότι απασχολούν τους νέους σήμερα.
Μάλιστα, με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο... ο πρωθυπουργός δεν απευθύνθηκε στους νέους ο ίδιος προσωπικά αλλά επέλεξε να το κάνει για λογαριασμό «της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας της προόδου» που αντιλαμβάνεται την ευημερία ως συλλογικό αγαθό που απολαμβάνουν όλοι - «Πλουσιότερη Ελλάδα, σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά - μιας κοινωνικής πλειοψηφίας της προόδου που περισσότερο από ποτέ και αφού έχει συνειδητοποιήσει τα λάθη του παρελθόντος, αγωνιά για τη χώρα που θα αφήσει στις επόμενες γενιές.

Ήταν μια ομιλία πολύ διαφορετική από αυτές που συνηθίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
: δωρική, απαλλαγμένη από υψιπετή σχήματα λόγου, επιθετικούς προσδιορισμούς και ρητορικά σχήματα. 
Μίλησε μόνο με δεδομένα και με αριθμούς, τόσο κατά την παρουσίαση του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου όσο και στα μέτρα που εξήγγειλε. Δεδομένα και αριθμοί που όμως κατάφεραν να αρθρώσουν ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ ενδιαφέρον αφήγημα:
Η Ελλάδα έχει επανέλθει. Κι ενώ από τους τελευταίους 26 μήνες οι 12 ήταν σε κρίση η κοινωνία έμεινε όρθια χάρις στην «ατομική ανθεκτικότητα» που επέδειξαν οι Έλληνες συνεπικουρούμενοι «από την κρατική φροντίδα».
Και η χώρα δεν έμεινε απλώς όρθια αλλά αποδεικνύει πως έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει επί ίσοις όροις στη διεθνή συζήτηση, να δίνει απαντήσεις στα διλήμματα που ταλανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα και να το κάνει σε χρόνο ενεστώτα, σήμερα, τώρα.

Και η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε, ειδικά όσα αφορούν την πράσινη οικονομία και το περιβάλλον, δεν είναι τίποτε άλλο από την απάντηση της Ελλάδας στη σοβαρότερη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.

Την αποτίμηση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα την κάνουν αρμοδιότεροι συνάδελφοι στις στήλες του Liberal.gr. Μια κριτική θα μπορούσε να είναι ότι η κυβέρνηση προτιμά να μειώσει τους φόρους αντί να διορθώσει τις στρεβλώσεις της αγοράς και αναφερόμαστε τώρα στα τέλη των τηλεπικοινωνιών. Άλλοι, είναι βέβαιο ότι θα επισημάνουν ότι η νεολαία «εθίζεται» από νωρίς στην παροχολογία.
Με το δεύτερο θα διαφωνήσουμε. Η συζήτηση παγκοσμίως έχει αλλάξει δραματικά. Η στήριξη των οικονομιών παγκοσμίως με κρατικούς πόρους μαζί με τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών μας αναγκάζουν όλους και τους πιο ακραιφνείς αντικρατικιστές να αλλάξουμε οπτική.
Γιατί δηλαδή να μην πάρουν κάτι και οι νεότεροι στο χέρι, σχεδιασμένο ειδικά γι αυτούς και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους; Είναι δίκαιο.

Άλλωστε, βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον ότι στο «πακέτο» των παροχών στους νέους ο πρωθυπουργός ενέταξε και τη μεταρρύθμιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης την οποία μάλιστα τη χαρακτήρισε ως δώρο στη νεολαία, μια περιγραφή που είναι ακριβέστατη.

Δώρο στους νέους τα ΜΒ, τα freedom pass και μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν η σημαντικότερη που έχει εκφωνήσει εδώ και καιρό γιατί για πρώτη φορά εξαγγελίες και οικονομικές παροχές είναι σχεδιασμένες με τρόπο που να συγκροτούν ένα πολιτικό αφήγημα. Η οικονομία στην υπηρεσία της πολιτικής.

«Το καλάθι της ΔΕΘ» ήταν όντως γεμάτο. Αλλά με πολιτική κι ένα στιβαρό πολιτικό αφήγημα που λειτουργεί ως οδικός χάρτης για το μέλλον. Επιτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: