Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

«Το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του…» - Συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας Θ. Καρατζόγλου - Και το δεύτερο μέρος της Συνέντευξης Τύπου

Συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας του Νοσοκομείου Δράμας Θ. Καρατζόγλου
«Το Νοσοκομείο όχι μόνο
δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει
απρόσκοπτα τη λειτουργία του…»
Του Θανάση Πολυμένη
Η κα. Καρατζόγλου, απάντησε στις αιτιάσεις του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου, που με πρόσφατες ανακοινώσεις τους διαμήνυαν ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται «σε ώρα μηδέν» και ότι είναι «τραγικά υποστελεχωμένο» καθώς και σε άλλα ζητήματα...
Ακόμα, η ίδια έκανε μια μεγάλη και πλήρη αναφορά στο ζήτημα του έμψυχου δυναμικού, στο ζήτημα διαφόρων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω ΕΣΠΑ (ενεργειακή αναβάθμιση, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κ.ά.), ενώ στο τρίτο μέρος της συνέντευξής της αναφέρθηκε σε ζητήματα Covid.
Ο «Πρωινός Τύπος» παραβρέθηκε στη συνέντευξη αυτή και σήμερα μεταφέρει εδώ τα σπουδαιότερα σημεία της συνέντευξης της κας Καρατζόγλου.

Αυτό που αρχικά τόνισε με έμφαση η κα. Καρατζόγλου, είναι ότι, «το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και θα ενισχυθεί και περαιτέρω. Η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι μια αλυσίδα, της οποίας κανένας κρίκος δεν πρέπει να λείπει ή να σπάσει. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να χειρουργήσει χωρίς εργαλεία, χωρίς της συνέργεια άλλων γιατρών, π.χ. αναισθησιολόγων, χωρίς την χειρουργική τράπεζα, χωρίς τους νοσηλευτές του, τους εργαλειοδότες, χωρίς τους τραυματιοφορείς, τους σιτιστές του νοσηλευόμενου στη κλινική συνέχεια, τους εργαστηριακούς επιστήμονες που θα του δώσουν αποτελέσματα και αίμα, την καθαριότητα, τους τεχνικούς κτλ.»

Όπως είπε, «επειδή όμως ακούστηκαν και ανακοινώθηκαν πολλά και ανακοινώθηκαν ανακρίβειες, πιστεύω όχι εσκεμμένα, αλλά στην προσπάθεια να βοηθήσουν, ίσως όχι με σωστό τρόπο, να αποσαφηνίσουμε μερικά από αυτά. Η διεκδίκηση δεν γίνεται με μηδενισμό. Ποτέ δεν θα φτάσουμε στην τελειότητα σε όλα. Πάντα θα εμφανίζονται ελλείψεις, γιατί είναι δυναμικό πράγμα η ανθρώπινη ανάγκη σε νοσηλεία.

Επίσης, δυναμικό πράγμα είναι η βούληση του εργαζόμενου, για το αν θα συνεχίσει να εργάζεται σε ένα φορέα ή θα επιλέξει να πάει σε κάποιο άλλο, ή θα επιλέξει – που είναι και επίκαιρο – να εμβολιαστεί και να παραμείνει, αν θα απομακρυνθεί επειδή επέλεξε να μην εμβολιαστεί όπως ορίζει ο νόμος».

nosokomeio

Αναισθησιολογικό τμήμα

Η κα. Καρατζόγλου, απάντησε σε τμήματα της ανακοίνωσης (7/9) των Νοσοκομειακών γιατρών, για τομείς και κλινικές του ΓΝ Δράμας, διαβάζοντας τμήματα της ανακοίνωσης και απαντώντας:

«Αναισθησιολογικό Τμήμα: Μετά την αποχώρηση ενός αναισθησιολόγου προς το Νοσοκομείο Σερρών, από τον Ιούλιο, το ΓΝ Δράμας λειτουργεί με δύο αναισθησιολόγους κάνοντας από 15 εφημερίες έκαστος».

Απάντηση: Ο τρίτος αναισθησιολόγος, ήταν εδώ μέχρι 30 Αυγούστου. Το ξέρετε όλοι, το ξέρει και όλη η Ελλάδα. Γιατί όταν πήγε να παρουσιαστεί στη θέση που κατέλαβε και υπέγραψε σύμβαση στο Νοσοκομείο Σερρών ως διευθυντής του Τμήματος δυστυχώς μπήκε σε αναστολή γιατί ήταν ανεμβολίαστος. Είχαμε και τους 3 αναισθησιολόγους μας εδώ. Και κάποιες από τις ημέρες του Ιουλίου, καλυπτόμασταν  και από τον ιδιώτη αναισθησιολόγο ο οποίος δούλευε με σύμβαση Covid σ’ εμάς.

Συνεχίζει η ανακοίνωση και λέει, «δυστυχώς η κατάσταση αυτή και η μη επίλυσή της, οδήγησε στις 6/9 τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού να υποβάλει την παραίτησή της. Έτσι από σήμερα στο ΓΝ Δράμας απομένει μία και μοναδική αναισθησιολόγος».

Απάντηση: Κατ’ αρχήν στο ΓΝ Δράμας, δεν είναι μία αναισθησιολόγος. Ακόμα και όταν θα αποχωρήσει η κυρία που έχει παραιτηθεί για λόγους συνταξιοδότησης – συνταξιοδοτείται και ίσως να επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί λίγο νωρίτερα. Δεν έχω κουβεντιάσει ακόμα μαζί της. Αλλά από την ώρα που κάποιος παραιτείται για να συνταξιοδοτηθεί, είναι τουλάχιστον ένα δίμηνο παρών και υπηρετεί. Διότι πολύ απλά χρειάζεται να περάσει ένας μήνας για να επιβεβαιώσει τη βούληση ότι θέλει να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια μέχρι να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η παραίτηση, περνάει άλλος ένας μήνας. Άρα, τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο, οι αναισθησιολόγοι θα είναι δύο, μια τρίτη αναισθησιολόγος η οποία υπηρετεί και είναι μόνιμη γιατρός είναι εκτός ΓΝ γιατί έχει άδεια εγκυμοσύνης και ανατροφής και φυσικά κανένα κενό δεν πρόκειται να μείνει».

Παθολογική κλινική

Απαντώντας για την Παθολογική κλινική η κα. Καρατζόγλου σημειώνει: «Τέσσερις συνολικά παθολόγοι, εκ των οποίων ο ένας δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, καλύπτουν τη λειτουργία μιας κλινικής με 52 κλίνες και επιπλέον διαχειρίζονται τα περιστατικά Covid-19, τη λειτουργία της κλινικής για τα ύποπτα Covid-19 με τη βοήθεια μιας και μοναδικής επικουρικής πνευμονολόγου» λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Απάντηση: Γιατί ξεχνάμε; Τεχνηέντως; Κατ’ αρχήν, ο πνευμονολόγος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο δεν είναι ένας. Είναι δύο. Μία επικουρική γιατρός και ένας δεύτερος πνευμονολόγος, ο οποίος θα καταλάβει τη θέση διευθυντή πνευμονολογίας στο ΓΝ Δράμας, αλλά υπηρετεί σ’ εμάς από το Νοέμβριο του 2020, με τη σύμβαση Covid.

Έχουμε γενικούς γιατρούς που καλύπτουν το ΤΕΠ. Εκεί, εκτός από τους παθολόγους που έχουν την υψηλή επιστασία λόγω Covid, υπάρχουν όλες οι ειδικότητες που καλύπτουν τον Covid. Και ο Covid δεν είναι μόνο παθολογικός˙ είναι παιδιατρικός, γυναικολογικός, ορθοπεδικός, χειρουργικός κ.α.»

KARATZOGLOU (5)

Χειρουργική κλινική

«Λειτουργούσε γράφει η ανακοίνωση τα τελευταία χρόνια με 4 χειρουργούς. Εδώ κάτι ξεχνάμε. Ποτέ δεν ήταν 4 οι χειρουργοί μας. Ήταν 5 ή 6. Ο τελευταίος από 1 Σεπτεμβρίου, μετέβη ένας γιατρός μας σε  αναστολή εργασίας γιατί είναι ανεμβολίαστος και τώρα είναι 3. Αλλά, υπάρχει πρώτον ο κυβερνητικός βουλευτής, ο οποίος παρέχει υπηρεσία και κάνει πολλά και δύσκολα χειρουργεία στο Νοσοκομείο εθελοντικά από τα μέσα του Δεκέμβρη του 2020 και θα παραμείνει κοντά μας τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, και επίσης καλύπτουμε τα κενά, διότι για το επόμενο δίμηνο έχουν μετακινηθεί πλήρως δύο χειρουργοί: ένας από το Νοσοκομείο Καβάλας και ένας από το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά επιστρέφει και η χειρουργός μας που είναι σε άδεια ανατροφής».

Ουρολογική κλίνη

Για την Ουρολογική Κλινική η κα. Καρατζόγλου επισημαίνει: «Η Ουρολογική κλινική, λειτουργούσε τα τελευταία δύο χρόνια με δύο ειδικούς ουρολόγους μετά την παραίτηση του ενός προς τον ιδιωτικό τομέα, απέμεινε ένας και μοναδικός ουρολόγος.  Ακόμα και σήμερα οι ουρολόγοι μας είναι δύο. Ο γιατρός που έχει παραιτηθεί, υπηρετεί ακόμη. Δεν έχει απομακρυνθεί από το Νοσοκομείο».

NOSOKOMEIO DRAMAS (10)

Εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικού

Αναφερόμενη στα Εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικού σημειώνει:

«Για τις προσελεύσεις στην Covid. Στα Εξωτερικά Ιατρεία του Παθολογικού και στο ΤΕΠ Παθολογικού. Σε ότι αποφορά τον Covid. Από τον Νοέμβριο του 2020, η πληρότητα της Παθολογικής κλινικής ήταν στο 80% και φτάσαμε σήμερα να μην ξεπερνάμε το 80%. Άρα η ανακρίβεια ότι είμαστε σταθερά στο 100% πληρότητα είναι δεδομένη.

Προσελεύσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία Παθολογικού. Το 2019 ήταν 2.641. Το 2020 ήταν 1.227. Το 2021 μέχρι σήμερα είναι 344. Στις δε προσελεύσεις του ΤΕΠ Παθολογικού, κατά μέσο όρο το 2019 ήμασταν στους 1350, το 2020 κινηθήκαμε από 500 έως 1.500 και μέχρι τώρα το 2021, είμαστε από 680 έως κάποιες φορές 1.000».

Άδειες και ρεπό

Απάντησε ακόμα η κα. Καρατζόγλου, στις άδειες και τα ρεπό που έχουν πάρει το καλοκαίρι οι γιατροί και νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Δράμας. Επισημαίνει σχετικά:

«Καταγγέλθηκε ότι το προσωπικό δεν παίρνει άδειες και ρεπό. Κατηγορηματικά το διαψεύδω. Τώρα υπάρχει η περίοδος με αναστολή κανονικών αδειών και όλων των ειδικών αδειών που έπονται των κανονικών.

Όλο το προσωπικό πήρε άδειες από τον Απρίλιο που μας επετράπη η αδειοδότηση μέχρι 31 Αυγούστου για να ξεκουραστεί. Τώρα δεν μπορεί να πάρει άδειες κανείς, γιατί υπάρχει αναστολή αδειών. Τα ρεπό δίνονται κανονικά και τις περισσότερες φορές κατ’ επιλογήν του εργαζόμενου.

Στη Νοσηλευτική  υπηρεσία πλην των εργαζομένων στα χειρουργεία, έχουν εξαντληθεί οι άδειες και του 2020 και ξεκινήσαμε να αναλώνουμε κανονικά άδεια του 2021 μέχρι το πέρας του Αυγούστου.

Ο τομεάρχης του Παθολογικού τομέα πήρε 13 ημέρες κανονική άδεια. Του χειρουργικού τομέα 21 μέρες. Για την καλοκαιρινή περίοδο. Στους διευθυντές κλινικών και τμημάτων πλην μιας εξαίρεσης της χειρουργικής, δόθηκαν άδειες από 5 εργάσιμες ημέρες έως 21. Και με τα ρεπό είναι πολύ περισσότερες.

Οι αναισθησιολόγοι μας, πήραν από 5 ως 11 ημέρες ο καθένας. Και καλά έκαναν. Δόθηκε η δυνατότητα, υπήρχε ο χρόνος και καλώς έκανα και τις πήραν όλοι.

Οι παθολόγοι μας, πήραν άδεια από 9 έως 13 ημέρες εργάσιμες ο καθένας. Και μάλιστα κάποιες απ’ αυτές κατ’ εντολή μου.

Δια χειλέων της προέδρου των Νοσοκομειακών γιατρών άκουσα, και ως ένα σημείο καλά το λέει, υπερβάλλουν εαυτόν, κουραστήκαμε, δώσαμε την ψυχή μας, δεν παίρνουμε όμως άδειες και ρεπό. Καλά έκανε και πήρε 18 μέρες. Πολύ καλά έκανε!»

Αναφέρθηκε ακόμα και στις μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες: «Μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες. 4 μακροχρόνιες στο ιατρικό προσωπικό, 13 στο νοσηλευτικό και 5 στο διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Σύνολο 17. Χορηγήσαμε συνολικά 29 εκπαιδευτικές άδειες, πολυήμερες, μέρες εξετάσεων κτλ.

Δυστυχώς η επιδημία αναρρωτικών αδειών χτύπησε και το δικό μας Νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 30 βραχυχρόνιες άδειες. Δεν είναι μόνο τωρινό φαινόμενο.  Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ζητήθηκε 15νθήμερη άδεια για ουρολοίμωξη!»

Συνταξιοδοτήσεις – προσλήψεις – μετακινήσεις

Σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις, είπε ότι «από το ΓΝ Δράμας από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, έχουν συνταξιοδοτηθεί 37 νοσηλευτές και 3 γιατροί.

Προσλήφθηκαν σε μόνιμες θέσεις 6 ειδικοί γιατροί, 2 τραυματιοφορείς, ένας φαρμακοποιός και 1 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διοικητικός.

Επικουρικό προσωπικό: 50 νοσηλευτές, 7 γιατροί, 1 τεχνικός, 4 παραϊατρικό προσωπικό, 8 διοικητικοί, 5 καθαριότητας και 3 τραπεζοκόμοι. Σύνολο 78 άτομα.

Από το Κέντρο Υγείας Δράμας μετακινήθηκαν 10 γιατροί, από το Κ.Υ. Νευροκοπίου 4, από το Κ.Υ. Παρανεστίου 2 και από το Κ.Υ. Προσοτσάνης 1.

Από άλλο Νοσοκομείο μετακινείται σταθερά ο κ. Κασαράκης, ογκολόγος. Για τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2021, έχουμε δυο χειρουργούς από άλλα δύο Νοσοκομεία με πλήρη μετακίνηση. Στη συνέχεια επιστρέφει και η γιατρός που έχει άδεια ανατροφής τέκνου. Στους παραπάνω γιατρούς είναι ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Μπλούχος που παρέχει εθελοντική εργασία.

Σήμερα στο ΓΝ υπηρετούν 13 επικουρικοί γιατροί, 56 μόνιμοι από τους 107 που προβλέπονται και 37 ειδικευόμενοι από τις 74 θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός. Οι περισσότεροι είναι στο πέρας της εκπαίδευσής τους και είναι πολύ έμπειροι γιατροί».

proinos-typos.gr

Τα έργα που εκτελούνται

στο Νοσοκομείο Δράμας μέσω ΕΣΠΑ


► Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 6,5 εκατ. ευρώ

► Στα 5,5 εκατ. ευρώ η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου

► Οι αλλαγές και η μεταφορά του Φαρμακείου, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και η Νεφρολογική Κλινική που θα δημιουργηθεί

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ μας φύλλο (Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου), δημοσιεύσαμε μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.

Το ένα, αφορούσε το «έμψυχο» μέρος του Νοσοκομείου Δράμας, όπως η ίδια είχε αναφέρει και το δεύτερο μέρος που αφορούσε ζητήματα Covid. 

Στο ενδιάμεσο και στο δεύτερο μέρος της συνέντευξή της, η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε στο «άψυχο» μέρος που αφορά το Νοσοκομείο Δράμας, που είναι ουσιαστικά τα διάφορα προγράμματα που εκτελούνται στο ίδρυμα υγείας του Νομού μας και αφορούν τις υποδομές, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τα αναλώσιμα, η παροχή υπηρεσίας επ’ αμοιβή και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός 6,5 εκατ. ευρώ

Ξεκινώντας από τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η κα. Καρατζόγλου σημειώνει ότι, «τα δύο τελευταία χρόνια, εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, προμήθειας 6,5 εκατ. ευρώ. Κάποιες απ’ αυτές που υλοποιήθηκαν στις αρχές του 2020, είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Το μεγαλύτερο κομμάτι, περίπου το 80%, δρομολογήθηκε και υλοποιείται στη θητεία μου».

Ενεργειακή αναβάθμιση 5,5 εκατ. ευρώ

Σημείωσε επίσης η ίδια, ότι «αυτή την στιγμή κατασκευάζεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, το ένα από τα πέντε υποέργα του. Αντικαθιστούνται τα κουφώματα στο Νοσοκομείο και θα κάνουμε το κέλυφος, προκειμένου να προχωρήσουμε ένα βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου. Το έργο είναι ενταγμένο, εξασφαλισμένο και για το υπόλοιπο του ΕΣΠΑ, όχι μόνο για το ΕΣΠΑ που τρέχει, αλλά και για το ΕΣΠΑ του 2021-2027, διότι ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε υποέργα.

Το ένα είναι αυτό που προανέφερα, κουφώματα και κέλυφος 2,86 εκατ. ευρώ.

Στα 2,65 εκατ. ευρώ, είναι οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, όταν θα κατασκευαστούν. Και αυτό, διότι πρέπει να προηγηθεί και Π.Ε. Δράμας, μετά από προγραμματική σύμβαση – και ευχαριστούμε εδώ και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ διότι την χρηματοδοτεί κιόλας – εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος για δεύτερη φορά – γιατί η πρώτη προκήρυξη βγήκε άγονη – προκηρύσσει τη μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η οποία πρέπει να προηγηθεί».

Η κα. Καρατζόγλου σημείωσε ότι, «τυπικός ήταν ο λόγος που κατέστη άγονος ο διαγωνισμός, προφανώς ο επόμενος θα καρποφορήσει».

Δωρεά από εταιρεία Raycap

Επίσης, η διοικήτρια του Νοσοκομείου αναφέρθηκε και σε δωρεά της εταιρείας Raycap – για την οποία ο «Πρωινός Τύπος» έχει δημοσιεύσει επανειλημμένως σχετικά – λέγοντας ότι «θα εκπονηθεί μελέτη που χρειάζεται να γίνει για το έργο των οικοδομικών εργασιών που παράλληλα  με την εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών απαιτείται να γίνει στο Νοσοκομείο. Χρειάζονται οικοδομικές εργασίες».

Συνεχίζοντας, σημειώνει ότι, «εφόσον ολοκληρωθούν όλα αυτά, χρειάζεται και η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το Νοσοκομείο, κάτι που στερείται, ενώ ο νόμος προβλέπει από το 2014, ότι έπρεπε να το έχει».

KARATZOGLOU (5)

Αντικατάσταση πατωμάτων

Ένα ακόμα σπουδαίο υποέργο, είναι η αντικατάσταση των πατωμάτων, για το οποίο η κα. Καρατζόγλου εξήγησε: «Το επόμενο έργο που είναι ενταγμένο και είμαστε στην αναμονή προκήρυξης του διαγωνισμού για  κατακύρωση και ανάδοχο, είναι 2 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού και αφορά την αντικατάσταση όλων των πατωμάτων του Νοσοκομείου, σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές και φυσικά τους νέους χρωματισμούς».

Εγκρίσεις σκοπιμότητας από το Υπ. Υγείας

Στο σημείο, η ίδια αναφέρει ότι «έχει ήδη εγκριθεί η σκοπιμότητα της επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκειμένου να καλύψουν πλήρως και με ασφάλεια όλες τις κλίνες ΜΕΘ – να θυμίσω ότι ενώ ο Οργανισμός προβλέπει 3 κλίνες ΜΕΘ, εμείς και με δωρεά φτάσαμε να λειτουργούμε 12 κλίνες ΜΕΘ και άρα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους και φυσικά να λειτουργήσουμε 5 ή 6 κλίνες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), που είναι το ενδιάμεσο στάδιο από τη ΜΕΘ σε νοσηλεία σε απλή κλινική».

Όπως είπε, «το έργο έχει μελετηθεί, ήταν σύμφωνο με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί από το Νοσοκομείο και από ειδική εταιρεία από την Αγγλία μετά από δωρεά της μελέτης και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τα 6,5 εκατ. ευρώ που κατά την οριστική μελέτη όπως έχει συνταχθεί με δαπάνη της Raycap, έχουν ήδη εγκριθεί και η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ 2021-2027».

Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι «έχουμε τη δέσμευση της Περιφέρειας, ότι αν δεν αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΕΣΠΑ του Υπ. Υγείας, η Περιφέρεια θα μας στηρίξει και θα μπει σε επίπεδο χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης».

Νέος μαγνητικός τομογράφος

Η κα. Καρατζόγλου αναφέρθηκε ακόμη στην προμήθεια νέου μαγνητικού τομογράφου: «Είμαστε σε αναμονή έγκρισης σκοπιμότητας προμήθειας νέου μαγνητικού τομογράφου προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, νέου αξονικού τομογράφου 64 τομών – αυτός που διαθέτει σήμερα το Νοσοκομείο είναι 16 τομών – και ενός μεγάλου υπερήχου, ο οποίος θα βοηθήσει πάρα πολύ, όχι μόνο όλα τα τμήματα, κυρίως το Καρδιολογικό Τμήμα και τη Μονάδα Εμφραγμάτων που αντίστοιχα κοστίζουν μισό και μισό εκατομμύριο».

Ανακατασκευές κτιρίων

Επίσης, «έχουν εκπονηθεί μελέτες, οι οποίες αφορούν ανακατασκευές και εσωτερικές μετακινήσεις στο Νοσοκομείο, το οποίο εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφτεί και αν δεν το φροντίσουμε σε λίγο θα πέσει στο κεφάλι μας. Αναφέρομαι στο κτίριο που είναι πίσω από εκείνο που στεγάζει το ΕΚΑΒ, εγκαταλείφτηκε τα τελευταία χρόνια, ήταν πηγή μικροβίων, καθαρίστηκε με δαπάνες του Νοσοκομείου και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ανακατασκευής του και στο οποίο θα μεταφερθεί το τμήμα Φυσιοθεραπείας που στεγάζεται αυτή τη στιγμή στο ισόγειο του κτιρίου της διοίκησης, δίπλα στο εμβολιαστικό κέντρο».

Φαρμακείο

Όσον αφορά το Φαρμακείο: «Στο χώρο που σήμερα είναι το εμβολιαστικό κέντρο, θα ανακατασκευαστεί όλο το κτίριο και θα μεταφερθεί από το υπόγειο που σήμερα στεγάζεται το Φαρμακείο του Νοσοκομείου. Μέχρι και σήμερα το Φαρμακείο μας λειτουργεί χωρίς άδεια. Το πρώτο και πιο σοβαρό κριτήρια ενός νοσοκομειακού Φαρμακείου, είναι να είναι ισόγειο και η πρόσβασή του να είναι απρόσκοπτη από όλους συν πολλά άλλα».

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η κα. Καρατζόγλου είπε ότι «θα μεταφερθεί από τη θέση που είναι σήμερα, στο δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου, εκεί που σήμερα στεγάζεται η διοικητική υπηρεσία. Πρώτον για να αποφύγουμε το απαράδεκτο μέχρι και σήμερα όλοι οι ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής, να πρέπει να περνάνε μέσα από ένα κοινόχρηστο διάδρομο, στον οποίο υπάρχει συγχρόνως η λειτουργία της διοικητικής υπηρεσίας, η οποία τις περισσότερες φορές είχε και πολύ κόσμο που εξυπηρετούσε. Και στο Επιχειρησιακό μας προβλέπεται, να δημιουργήσουμε και τμήμα Νεφρολογικής Κλινικής, όπως και τμήμα Περιτοναϊκής Φροντίδας».

Στη θέση που σήμερα είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, θα μεταφερθεί η διοικητική υπηρεσία έτσι ώστε σ’ αυτό το κτίριο που είναι και απομονωμένο στην πλευρά προς την οδό Ιπποκράτους, να στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες  και στο ισόγειό του το Φαρμακείο με ξεχωριστή δυνατότητα φόρτωσης, ξεφόρτωσης κ.α.

NOSOKOMEIO DRAMAS (10)

Β΄ Παθολογία

Η παλιά Β΄ Παθολογία, «θα ανακατασκευαστεί και θα δημιουργηθεί, πάντα με την έγκριση του Υπ. Υγείας, ένα μικρό τμήμα Πνευμονολογικής Κλινικής και δύο πολύ μεγάλοι θάλαμοι δίκλινοι, μονάδων θαλάμων αρνητικής πίεσης. Αυτοί, στην αρχή της πανδημίας ήταν το σοβαρότερο που έπρεπε να έχουν τα Νοσοκομεία. Γιατί εκεί μπορούσαν να απομονώσουν τα θετικά και μολυσματικά περιστατικά, να έχουνε προσπέλαση απ’ έξω απευθείας για τον απόλυτο έλεγχο διασποράς οποιουδήποτε ιού».

«Η κατασκευή όλων αυτών των έργων, σύμφωνα με την οριστική μελέτη, θα κοστίσει περίπου 2 με 2,5 εκατ. ευρώ, και προτιθέμεθα επίσης να τα προτείνουμε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Διαφορετικά, εάν από εκεί δεν ευοδωθεί η χρηματοδότηση ή και παράλληλα, έχουμε ήδη προτείνει στο Ταμείο Ανάκαμψης όλα αυτά τα έργα, γιατί είμαστε σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής και υπολείπεται να συνταχθούν απλά τα τεύχη δημοπράτησης. Μόλις πάρουμε την έγκριση από το Υπ. Υγείας, σε ένα μήνα θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για δημοπράτηση».

Μισθοδοσία επικουρικών

«Να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και ότι από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται η μισθοδοσία όλου του επικουρικού προσωπικού που πήραμε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω Covid. 78 άτομα».

Από τον προϋπολογισμό

Αναφερόμενη στις δράσεις που υλοποιούνται σε βάρος του προϋπολογισμού, η ίδια σημειώνει: «Αποκαταστήσαμε την προσπέλαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όλο τον αύλειο χώρο και εσωτερικά στο Νοσοκομείο. Κανένα έργο υποδομής δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ή από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο, εάν δεν βεβαιώσει ο φορέας, ότι τα ΑμεΑ εξυπηρετούνται.

Κατασκευάσαμε επιτέλους τουαλέτες ΑμεΑ, και στο ΤΕΠ Covid και στο γενικό ΤΕΠ. Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία και πιστοποιούμε όλα τα ασανσέρ του Νοσοκομείου, σε βάρος του προϋπολογισμού. Μια δαπάνη που ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Εξαιτίας της μη ανακατασκευής των ανελκυστήρων όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς χρειάστηκε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των νέων κλινών του Νοσοκομείου που ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Ένα έργο μεγάλου προϋπολογισμού, με το οποίο θα αντικαταστήσουμε όλες τις κλίνες πλην των παιδιατρικών και της ΜΕΘ που έχουν αντικατασταθεί. Ακυρώσαμε το διαγωνισμό, γιατί τμήμα των κλινών αυτών, δεν χωρούσαν στα ασανσέρ. Θα προμηθευόμασταν λοιπόν κρεβάτια με τα οποία θα χρειαζόταν να μεταφέρουμε ασθενείς αλλά δυστυχώς δεν είχε προβλεφθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα οικοδομικά να ανοίξουν οι πόρτες των ανελκυστήρων ασθενών, ειδικά για την Παθολογική Κλινική. Ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται για τις κλίνες και έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές των κλινών».

Αρχείο

Για το θέμα του αρχείου του Νοσοκομείου, η κα. Καρατζόγλου είπε ότι, «αποκαταστάθηκε και τακτοποιήθηκε όλο το αρχείο του Νοσοκομείου που ήταν διάσπαρτο σε όλο το Νοσοκομείο. Αποκαταστάθηκε το σύμπαν. Αρχικά έγινε έλεγχος το ποια αρχεία έπρεπε να παραμείνουν στο Νοσοκομείο γιατί υπάρχει διαβάθμιση, κωδικοποιήθηκαν και ανακατασκευάσαμε πλήρως ένα εγκαταλειμμένο προκάτ πίσω από το Νοσοκομείο και ένα κτίριο επίσης εγκαταλειμμένο στην πίσω πλευρά του Νοσοκομείου, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αρχειακός χώρος».

Εξωσυμβατικές δαπάνες

Επίσης, αναφορά έκανε και στο ζήτημα των εξωσυμβατικών δαπάνων, που είναι αυτές οι οποίες γίνονται εκτός διαγωνισμών, εκτός συμβατικών δαπανών και σημειώνει ότι «αυτές έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.  Τα περισσότερα τα προμηθευόμαστε πλέον με διαγωνισμούς, και έχουμε φτάσει σε ποσοστό 87% συμβατικών δαπανών. Το 2016 οι εξωσυμβατικές δαπάνες ήταν 500.000 ευρώ. Το 2019 ήταν 225.000 ευρώ. Το 2020 ήταν 72.000 ευρώ και τείνει μειούμενο. Και αυτό γιατί προχωρήσαμε σε πολλές συμβατικές δαπάνες και επειδή έχουμε μείωση του κόστους, γιατί κάναμε παρέμβαση και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων που κατά πολλά ακολουθούσαν μια πεπατημένη σε σύνολο προϋπολογισμού».

proinos-typos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: