Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Το μεγάλο Project της επόμενης μέρας

Το project θα είναι τεράστιο. 
Η κοστολόγηση, ο σχεδιασμός του και κυρίως η εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των καμμένων θα είναι ένα γιγάντιο έργο εθνικού μεγέθους. 
Αποζημιώσεις, χαρτογράφηση καμένων περιοχών, αντιπλημμυρικά έργα, αναδασώσεις, με συνεργασία πολλών υπουργείων, Δήμων, Περιφερειών, του ιδιωτικού τομέα, είναι οι βασικοί άξονες του mega αυτού project. 
Πιθανότατα θα χρειασθεί αρωγή ευρωπαϊκών πόρων καθώς όταν... θα καταμετρηθεί η ζημιά στον αγροτικό τομέα, τις κατοικίες, την παραγωγή, συνολικά την οικονομία θα είναι ασύλληπτη. Ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που τώρα συνέρχεται από την πανδημία.
Βασικός άξονας του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας προκειμένου να αποφύγουμε τις καταστροφικές εκπλήξεις, όπως η πλημμύρα της Μάνδρας, απόρροια της πυρκαγιάς στο όρο Πατέρας, που κατέβασε όλα τα φερτά υλικά στην πόλη, είναι οι παρακάτω πολιτικές.

Άμεση δορυφορική αποτύπωση και χαρτογράφηση των καμμένων εκτάσεων με τη μέγιστη ακρίβεια. 
Απόλυτη προστασία των καμένων εκτάσεων από βοσκή και παντός άλλους είδους ανθρώπινων δραστηριοτήτων τουλάχιστον για δέκα χρόνια, ώστε να επουλώσει η φύση τα τραύματά της. 
Αυστηρή τήρηση και τιμωρία παραβατών που θα αγνοήσουν τα παραπάνω, εξάλλου η νομοθεσία είναι ισχυρή, το Σύνταγμα προβλέπει την αυτόματη ανακήρυξη σε αναδασωτέα των καμένων εκτάσεων. 
Καταγραφή λεκανών απορροής, χειμαρρικών ρεμάτων και ρεμάτων που φέρνουν λάσπη, καθαρισμός της κύτης τους και δημιουργία κλάδων πλεγμάτων και κορμοπλεγμάτων σε περιοχές με μεγάλη κλίση, άνω του 25%, όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους.

Πριν από όλα αυτά, πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορες και αποτελεσματικές πολιτικές για να σταθούν στα πόδια τους οι πυρόπληκτοι. 
Οικονομικές ενισχύσεις για κατοικίες και παραγωγούς ώστε να μπορέσουν στο βαθμό του δυνατού να αποκαταστήσουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης, συνοδευόμενες κατά την εκτίμησή μου από φοροελαφρύνσεις και αναστολή δόσεων δανείων. Χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν ένα ξεριζωμό τις ημέρες αυτές. Έτσι και αυτοί οι άνθρωποι έχασαν εν μια νυκτί σπίτια και υπάρχοντα.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή. Η έκταση του φαινομένου, η έντασή του, το γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατη με ανθρώπινα μέσα η αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών, προσομοιάζει με φυσική καταστροφή, τύπου έκρηξης ηφαιστείου, σεισμού ή τσουνάμι. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ο άνθρωπος σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες είχαμε και κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες ακραίων θερμοκρασιών και συνθηκών καύσωνα που προκάλεσαν τις πυρκαγιές, τις οποίες βιώνει μεγάλος μέρος της Ευρώπης.

Πυρκαγιές τεράστιας θερμικής έντασης που σημαίνει ότι η θερμότητα που παράγουν είναι εξαιρετικά μεγάλη για να ελεγχθεί είτε με επίγειες δυνάμεις είτε με εναέρια μέσα. Αντίστοιχης έκτασης ήταν και η καταστροφή που προκαλούν, γεγονός που καθιστά και τεράστιο στοίχημα την αποκατάσταση των ζημιών.


Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος
* Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος είναι Καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών του ΑΠΘ


Δεν υπάρχουν σχόλια: