Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Θα διαψευστούν όπως πάντα «οι μάντεις κακών»

Το φαινόμενο αυτό – όπως και άλλα πολλά – είναι καταβολικό και έχει τις ρίζες του, από την αρχαία ακόμη Ελλάδα. 
Αναφέρομαι στις συγκρούσεις, τις διαφωνίες, τις διχογνωμίες των πολιτικών διαχρονικά, οι οποίες διαχέονται εν τω άμα και στο κοινωνικό πεδίο. Έτσι δύσκολα θα βρεις, μια ομήγυρη ανθρώπων να ομονοήσει και να συμφωνήσει ακόμα και για αυτονόητα ζητήματα. Η σύγκρουση είναι το άλας, το οποίο αποτελεί απαραίτητο συστατικό που δίνει τον τόνο σε συμφωνίες ή διαφωνίες... Το αλάτι έχει την θέση του, σε πολλές παροιμίες και παροιμιώδεις εκφράσεις. «Σπέρνει αλάτι», λέμε, δηλαδή ματαιοπονεί, ή «φάγαμε ψωμί κι’ αλάτι» - ζήσαμε δύσκολα μαζί ή το πιο χαρακτηριστικό που λέγεται «βάλαμε αλάτι στην πληγή». Κάναμε έναν… γύρο προκειμένου να καταλήξουμε στην πιο εμβληματική – ίσως – παροιμία.

Στις κρίσιμες ώρες, που διέρχεται για μια ακόμη φορά η πατρίδα μας, και κατ’ επέκταση χιλιάδες συμπατριώτες μας, πολλοί από τους οποίους, κατέστησαν ανέστιοι, από την μια μέρα στην άλλη, καθώς οι περιουσίες και τα σπίτια τους, έγιναν βορά στις αδηφάγες φλόγες, κάποιοι «ρίχνουν αλάτι στις πληγές». Χωρίς να συναισθάνονται το κακό που κάνουν.
Αντί, δηλαδή, να περιμένουν να σβήσουν οι φωτιές, αυτοί κραυγάζουν επί των ερειπίων, ζητώντας «την κεφαλήν επί πίνακι», εκείνων για τους οποίους πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνοι για ό,τι έχει συντελεστεί.
Οι πολιτικές διαφωνίες είναι απαραίτητες και επιβεβλημένες, αρκεί, όμως να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και την κοινή λογική.

Η αντιπολίτευση πιστή στο δόγμα της «γαία πυρί μιχθήτω», η οποία είναι μια αρχαιοελληνική έκφραση που δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τις τραγικές συνέπειες οι οποίες μπορεί να προκύψουν από μια συμφορά, μέσα σε αυτό το παρανάλωμα πυρός, ρίχνει πάντα λάδι στη φωτιά.
Ο αμετροεπής ΣΥΡΙΖΑ – προφανώς με την επίνευση του Τσίπρα, δηλώνει ότι «το ξεχαρβαλωμένο επιτελικό κράτος έχει μείνει εντελώς ακυβέρνητο». 
Θα μπορούσαμε να πούμε την κλασική φράση «κοίτα ποιοι μιλάνε». Δεν θα κάνουμε, όπως συμψηφισμούς με την τραγωδία στο Μάτι, σεβόμενοι τους νεκρούς.
Όμως, θα επισημάνουμε ότι οι μικρόψυχοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι δεν φλέγεται μόνον η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες, αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με το οποίο, θα συμβιώσουμε από εδώ και στο εξής. Το γεγονός αυτό, το λένε μετ’ επιτάσεως, δεκάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, το οποίο άλλωστε το παρατηρούμε και εμείς.

Ας μην είναι, λοιπόν, οι δήθεν αριστεροί τυφλωμένοι από το μίσος που τρέφουν προς όσους δεν συμφωνούν με τις πομφόλυγες και τις ανοησίες που εκτοξεύουν κατά κόρον, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Προς το παρόν, ας μάθουν, αυτό που είχε γράψει ο αρχαίος τραγικός Σοφοκλής, στην τραγωδία «Οιδίπους τύραννος».
«Τυφλός τα τώτα τον τε νουν τα τόμματα ει». Δηλαδή «είσαι τυφλός και στα αυτιά και το μυαλό και στα μάτια» είπε ο Οιδίποδας στον μάντη Τειρεσία που προέβλεψε για εκείνον άσχημο μέλλον. Η φράση εκείνη ισχύει και για τους «σύγχρονους μάντεις», που πάντα, όπως φαίνεται πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους.

Του Γιάννη Μιχαήλ


Δεν υπάρχουν σχόλια: