Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Ο σκορπιός που ξυπνάει η φωτιά στο Μάτι

Είναι μια καλή μέρα για τη χώρα.

Ήταν η πρώτη σκέψη μου, ακούγοντας την εισαγωγική τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις πυρκαγιές.

«Είναι καλός, δείχνει ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει επιτέλους σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση» διαφώνησα με φίλη η οποία ακαριαία σχολίασε στο inbox: «Τον ακούς; Τραβάω τα μαλλιά μου; Ποιος Γκολντάμερ, που έκανε συνέντευξη για το Μάτι με φωτογραφίες από το διάστημα;»...
Ομολογώ ότι όσο ο κ. Τσίπρας διάβαζε όσα του έγραψαν, είχε γεννηθεί πραγματικά η ελπίδα, η 10η Αυγούστου να γίνει μέρα-ορόσημο στην πολιτική ιστορία της χώρας και στη διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού. Έκανε διαπιστώσεις κάποιες σωστές, κάποιες λάθος. Διατύπωσε προτάσεις, διατύπωσε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Έδειξε ενσυναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε.

Μέχρι που φτάσαμε στη διαδικασία των ερωτήσεων και των απαντήσεων. Τότε ένιωσα σαν τον βάτραχο στην ιστορία με τον σκορπιό που τον κουβαλάει στην πλάτη του.
Ας μην απαντήσει Θεέ μου, σκέφτηκα όταν ακούστηκε η ερώτηση για την -αμφισβητούμενη μέχρι αποδείξεως- αποκάλυψη ότι στέλεχος της Πυροσβεστικής υπέδειξε σε απελπισμένο κάτοικο που ζητούσε βοήθεια ότι πρέπει να έχει πολιτικό μέσο για να πάει το πυροσβεστικό.
Δυστυχώς απάντησε. 
Δεν έχει σημασία τι είπε. Φάνηκε για χιλιοστή φορά πως είτε πράγματι έχει κάνει απώθηση όσων έγιναν και έκαναν στο Μάτι ή δεν ενδιαφέρεται καθόλου να προκαλεί εκείνους που δεν έχουν ξεχάσει τίποτα. Σύμφωνα με τη δικογραφία για την τραγωδία, τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες που περιλαμβάνει, στο Μάτι έφτασε εγκαίρως ένα και μοναδικό ελικόπτερο. Το δεύτερο που έφτασε στην περιοχή -και στις 17:59:07 έκανε υδροληψία- έλαβε νέα εντολή και αποχώρησε για να σβήσει φωτιά «έρπουσα σε θάμνους».

Ποιος μεγαλόσχημος επιχειρηματίας τηλεφώνησε; 
Πόσες φορές τηλεφώνησε; 
Σε ποιον τηλεφώνησε; Και ποιο πολιτικό μέσο ικανοποίησε την απαίτηση του. 
Στη δικογραφία υπάρχουν οι απαντήσεις για το ελικόπτερο που το πήραν από το Μάτι, πριν καν κάνει την πρώτη ρίψη εκεί που καίγονταν άνθρωποι. 
Θα το ξέρει το μέσο σίγουρα ο Νίκος Τόσκας που είχε άμεση ενημέρωση σε «κάθε χρονική φάση», ο τότε ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Καπάκης, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής κ. Τερζούδης και μάλλον πολλοί άλλοι. 
Τείνω να καταλήξω ότι δεν είναι ο κ. Τσίπρας που δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε πόσο χαμηλά έβαλε τον πήχη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Είναι οι άνθρωποι που βρήκαν φρικτό θάνατο που δεν αφήνουν τον κ. Τσίπρα να μας αφήσει να τους ξεχάσουμε. Για κείνη τη φωτιά δεν παρέχεται ούτε αμνησία ούτε πολιτική αμνηστία.

Κατερίνα Γαλανού

1 σχόλιο:

aik είπε...

Εχεις και θρασος τσουλακι της δημοσιογραφιας.Παλι με το Ματι;Παλι με τους νεκρους;Γι'αυτους που πηγαν τζαμπα χωρις φαρμακα,χωρις υποδομες στην Υγεια τσιμουδια για τους δολοφονους.Μονο το Ματι.Και ουτε τη δικογραφια ξερεις,ουτε τα πορισματα.Μονο να ευωδιαζεις σκατιλα στο βοθρο που ζεις