Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Τους έκαψαν για να ΜΗΝ μπουν ανεμογεννήτριες

Πως θα σας φαινόταν αν την ιστορία ότι κάποιοι έκαψαν την Εύβοια για να μπουν ανεμογεννήτριες την πάμε ανάποδα;
Να πούμε π.χ ότι τις φωτιές στην Εύβοια κάποιοι τις έβαλαν προκειμένου να ΜΗΝ μπουν ανεμογεννήτριες.
Οι περισσότεροι που υποστηρίζουν ότι οι φωτιές μπήκαν για τις ανεμογεννήτριες, μιλάνε για συμφέροντα και άμα τους ζορίσεις λιγάκι πάνω στην κουβέντα πετάνε και ονόματα.
Κάποιοι όντως ανήκουν στην ομάδα των «σανοφάγων» που μασάνε ότι χόρτο σερβίρεται και το αναμηρυκάζουν σε συζητήσεις... Άτομα ανεξαρτήτως μορφώσεως, επαγγελματικής ενασχόλησης και κομματικής επιλογής.
Δεν είναι βέβαια όλοι αυτού του είδους. Υπάρχουν αρκετοί που ούτε αδαείς ούτε αφελείς είναι. Ξέρουν πως ένας τρόπος για να υπονομευθεί μια τέτοια επένδυση είναι μια φωτιά στο σημείο για το οποίο έχει δοθεί ή έγκριση. 
Η διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF Ελλάδας κ. Θεοδότα Νάντσου τα εξηγεί για να τα καταλαβαίνουν όλοι . Στην περίπτωση καμένης έκτασης δυσκολεύονται ακόμη και οι άδειες που έχουν εγκριθεί ενώ ούτε λόγος για καινούργιες.

Αν κάποιος δικαιούται λοιπόν να λέει ότι τις φωτιές τις έβαλαν όσοι θέλουν τις ανεμογεννήτριες, προφανώς δικαιούται κάποιος άλλος να υποστηρίζει ότι τις βάζουν αυτοί που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες.
Στα σίγουρα ξέρουμε ότι τις ανεμογεννήτριες δεν τις θέλουν αρκετοί κάτοικοι, αρκετά δημοτικά συμβούλια περιοχών που πχ κάηκαν και στα ψηφίσματα τους 15 μέρες έγραφαν ότι θα πρέπει να τους σταματήσουμε… με κάθε τρόπο.
Βλέποντας την απόλυτη καταστροφή, ακόμη και η φευγαλέα σκέψη ότι κάποιος μπορεί να γίνει εμπρηστής στον τόπο του και στο βιός του επειδή... δεν του αρέσουν οι ανεμογεννήτριες μοιάζει εντελώς παράλογη. Απεχθής και η σκέψη εάν μιλάμε για τοπικο άρχοντα και αιρετό που δεν γουστάρει τις ανεμογεννήτριες.
«Τις ώφελείται;» λοιπόν – κατά το θεμελιώδες ερώτημα που έθεσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι - αν η Ελλάδα δεν έχει ανεμογεννήτριες και μείνει στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας;
«Τις ώφελείται;» δαιμονοποιώντας τις καθαρές μορφές ενέργειας ανάγοντας τους ως «εχθρούς» των δασών και των τοπικών κοινωνιών;
Ο στόχος της Ευρώπης και της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση και αλλαγή του υποδείγματος παραγωγής ενέργειας είναι στόχος με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι προϋπόθεση σωτηρίας των δασών. Όσων μας απομείνουν.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό αυτή η μετάβαση επιχειρηματικά δημιουργεί κέρδη και ζημιές. 

Συνήθως αυτός που χάνει είναι και πιο αποφασισμένος να ακυρώσει ή να μετριάσει την απώλεια του. Με τη βοήθεια πολλών «δικηγόρων του διαβόλου». Με καινοφανή επιχειρήματα. Πχ ότι για να αρθεί η υποψία πως οι πυρκαγιές μπαίνουν επειδή εξυπηρετούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει να μην υπάρξει καμιά ανεμογεννήτρια ή άλλη ενεργειακή εγκατάσταση στα δάση. Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι αίτημα «σανοφάγων» ή κατοίκων.

2 σχόλια:

aik είπε...

Ωραια τοποθετηση.Η πεθερα σου στην ειπε;Βλεπω,ανελαβες το ξεπλυμα της μαφιας με περισσο ζηλο.Ουτε η Πελωνη τετοια προσπαθεια.[Σε διαβαζω κρυφα απ'τον πιτσιρικα.Δεν θελω να βριζει το παιδι]Και ετσι να ειναι εχουμε καλυψει την υποχρεωση των7,05GW.Τα υπολοιπα ειναι για να φανε τα 500μυρια Γερμανοι και τα συνηθη λαμογια.Και πες στη κα Νατσου,να προσεχει τι λεει,εκτιθεται[δηλ.θα δυσκολευτει ο ΤΕΡΝΑ με την αδεια στο χερι,τον Γεεραπετριτη εξουσια και τη γυναικα του στις ΡΑΕ;Για μαλακες αχνετε;]

aik είπε...

Δεν μου ειπατε τσουπρες οτι αυτες τις μαλακιες τις στρεψοδικησε ο Καραβοκυρης το μπουμπουκι του πουλημενου Μανιτακη και του αρρωστημενου Βενιζελου;Ειπα και'γω αυτα τα πουτανιστικα,καπου τα ξερω.